Wibracje po naprawie sprzęgła
Moderator: Kosiarz
Wibracje po naprawie sprzęgła
Spaliłem na wydmach sprzęgło i po jego naprawie przez Marokańczyków zauważyłem, że przy jednostajnej jeździe po autostradzie z prędkością około 110-120 km/h wyczuwalne są wibracje karoserii o przebiegu sinusoidalnym, t.zn., że pojawiają sie, trwają 3-4 i sekundy i zanikają, żeby pojawić sie po 3-4 sekundach. Fachowcy w czasie naprawy wymontowali całą skrzynię i wał. Po złożeniu skrzynia jakby odrobinę haczyła, ale nie jakoś specjalnie mocno. Po naprawie przejechałem spokojnie jakieś 2-3 tys.km. Gdzie szukać problemu?
Wodnik57
Re: Wibracje po naprawie sprzęgła
Wyważenie wału? Przestawili wał na wieloklinie? W jaki sposób 'skrzynia odrobinę haczyła', czym o co?
-
Parch długi , podniesiony jakies 5-6 cm, haczenie zdarzyło mi sie parę razy przy zmianie biegów. Złożyłem to raczej na karb tego, że sprzęgło zaczęło trochę niżej brać więc dostosowałem się do tego.
Wodnik57
-
Zastanawia mnie jak to określiłeś haczenie, co, skrzynia opuszczona w długim? Nie wiem, może krzyżaki maja delikatny luz. Musisz na spokojnie posprawdzać krok po kroku układ przeniesienia napędu. Najlepiej podjedź gdzieś do dobrego mechaniora to może wykuka 

PATROL Y61 V8 LONG TURYSTYK
To zescie pomogli jak ...
Czesta przyczyna wibracji po wymianie sprzegla jest to, ze...
... dobre i trzyma, a skrzynia juz nie. Takie objawy moze dac zuzyte lozysko na walku atakujacym. Nie pamietam juz numeru tego lozyska, ale wzglednie tanie ono jest, tylko trzeba zrobic zanim wyrobi obudowe, w ktorej jest osadzone. Jak tego noe ogarniesz na czas to cala polowka obudowy skrzyni jest do wy... Rzemieslniczo praktycznie ta obudowa nie do naprawienia.
Czesta przyczyna wibracji po wymianie sprzegla jest to, ze...
... dobre i trzyma, a skrzynia juz nie. Takie objawy moze dac zuzyte lozysko na walku atakujacym. Nie pamietam juz numeru tego lozyska, ale wzglednie tanie ono jest, tylko trzeba zrobic zanim wyrobi obudowe, w ktorej jest osadzone. Jak tego noe ogarniesz na czas to cala polowka obudowy skrzyni jest do wy... Rzemieslniczo praktycznie ta obudowa nie do naprawienia.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Skrzyni nie opuszczałem. Trol ma niecałe 190 tys. km. Rozumiem, że żeby dostać się do łożyska atakującego muszę wyjąć skrzynię? Dodam, że z powodu braku nowej tarczy w warsztacie i braku czasu po mojej stronie owa tarcza została zregenerowana. Planuję wymianę kompletnego sprzęgła jak sie zużyje to naprawione
Wodnik57
-
-
masz odpowiedźwodnik57 pisze:...... z powodu braku nowej tarczy w warsztacie i braku czasu po mojej stronie owa tarcza została zregenerowana. .....
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Jeśli przyczyną wibracji jest tarcza to czy wibracje nie powinny być jednostajne?
Wodnik57
Nie koniecznie... choćby coś w tym regenerowanym sprzęgle może być niewyważone i cały czas wibruje, ale przy 100-110 wpada w rezonans i czujesz, a przy innych prędkościach nie czujesz... wiele opcji jest.
Ja np ciągle nie mogę znaleźć w 100% przyczyny wibracji budy przy ~95... wiele poprawione, efekt wiele mniejszy ale dalej się zdarza, i wnerwia jak nie wiem co
Ja np ciągle nie mogę znaleźć w 100% przyczyny wibracji budy przy ~95... wiele poprawione, efekt wiele mniejszy ale dalej się zdarza, i wnerwia jak nie wiem co