Czujnik temperatury - gauge

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
leokady

Czujnik temperatury - gauge

Post autor: leokady » ndz paź 25, 2015 5:31 pm

Koledzy,
Gdzie montujecie dodatkowy czujnik temperatury (od gauge) wody (silnika) w patrolu?
Ja mam zamontowane na obwodzie podgrzewacza ale to jakaś lipa. Mało wiarygodne.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.

Awatar użytkownika
Michał4x4

Re: Czujnik temperatury - gauge

Post autor: Michał4x4 » ndz paź 25, 2015 5:50 pm

Wg mnie wskaźniki Auto Gauge to lipa niezależnie gdzie je zamontujesz :)21 ale taniość Panie taniość :)21
A szczególnie bzdury pogazują te od EGT i właśnie od wody.
Dzika Koza

kubanos

Post autor: kubanos » ndz paź 25, 2015 6:48 pm

Potwierdzam. Wskaźnik od boosta skopał się po 300 km. Lipa straszna

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 26, 2015 10:55 am

Potwierdzam i ja.
Wszystkie wskazania (temp. oil, płyn i doładowanie) z dupy. Wskaźniki działały jako gadżet wskazując coś tam co wiedziały tylko one.
Został mi ten od doładowania, mogę odsprzedać :)21 . Ja szukam jakiś małych oryginalnych np. VDO z Audi włącznie z czujnikami.

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » wt paź 27, 2015 3:45 pm

zegar mi chodzi tylko jak ma pokazywać realną temperaturę skoro czujnik jest zamontowany na nagrzewnicy a ten jest ciepły jak podgrzewam kabinę. W lato jak się nie grzeje budy to pokazuje 50st. ;p
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt paź 27, 2015 6:05 pm

Łi tam. Pokazywały wszystkie i raczej się mocno nie myliły.
https://www.youtube.com/watch?v=MoRHTa95a6w#t=43
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » śr paź 28, 2015 4:40 pm

tyle że na VDO trzeba rzygnąć konkretną już kwotę

a czegośta sie spodziwali po 20 złoty ?
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 6:43 pm

Patryk 160 pisze:tyle że na VDO trzeba rzygnąć konkretną już kwotę

a czegośta sie spodziwali po 20 złoty ?
Niekoniecznie.

VDO to najpopularniejsza firma i ich zegary wkładali do kilkunastu marek i kilkudziesięciu (kilkuset) modeli. Ja mam wskaźnik ładowania i temperatury oleju od Seata, chyba Cordoby. Szukam jeszcze temp. wody, doładowania a tego w Seacie nie było, ale było we wspomnianym przeze mnie Audi. Je chcę wszystkie w jednym wzorze.

Ładne też były w Audi 100 :wink: .

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » czw paź 29, 2015 9:41 am

Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.
Nie czepiam się o złą pracę samego zegara. On pokazuje to co otrzymuje od czujnika temp.
ALe jak czujnik jest założony w kijowym miejscu to jak ma pokazywać realną temperaturę.

Pytam gdzie założyć czujnik żeby wskazania były najbardziej realne. W blok się chyba nie będę wwiercał.
Pozdrawiam

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw paź 29, 2015 11:08 am

leokady pisze:Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.
Nie czepiam się o złą pracę samego zegara. On pokazuje to co otrzymuje od czujnika temp.
ALe jak czujnik jest założony w kijowym miejscu to jak ma pokazywać realną temperaturę.

Pytam gdzie założyć czujnik żeby wskazania były najbardziej realne. W blok się chyba nie będę wwiercał.
Ty nie rozumiesz naszego przekazu.
Te Auto Gauge po 60 kilka zł są tak precyzyjne jak pomiar na oko. Coś pokazują ale ma się to często nijak do faktycznych parametrów i ja nie powierzyłbym "zdrowia" silnika takim chińczykom.
My staramy się wytłumaczyć Tobie że zakładając czujnik temperatury wody gdziekolwiek z tych chińczyków, i 1cm dalej czujnik zegara np. VDO to na obu odczyty będą różne. Teraz wiesz o co chodzi, one pokazujom co chcom :)21 .
Dajmy na to u mnie zegar doładowania. Wpięty w dolot faktycznie coś pokazywał. Po dodaniu gazu parametry się zmieniały, ale po zgaszeniu raz się zatrzymywał na -0,5bar. Raz stawał na 0 czyli tak jak powinien a raz stawał na 0,5bar i po pstryczku w licznik wskazówka se leciała na 0 lub gdzieś trochę niżej lub wyżej. Mało tego to podczas jazdy wskazówka wpadała w bardzo duże drgania/wahania i słychać to było nawet przy jeździe 60km/h na emteku :)21 . Zadzwoniłem do sprzedającego (brałem z allegro) to kazał mi wyjąć licznik, odpiąć od niego gumową rurkę i włożyć w nią trochę waty :lol: . Pizłem śmiechem i tak się skończyła moja przygoda z tymi liczniczkami.

Damianos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Damianos » pt paź 30, 2015 2:55 pm

Ja mam w dwoch autach zegary z auto gauge ale te na silniczku krokowym i nie narzekam prawde mowiac, w drugim aucie sprawdzalem wartosci zegarow z wartosciami w ECU komputera i sie zgadzaly :-)

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » śr lis 04, 2015 5:01 pm

Marcingalloper pisze:
leokady pisze:Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.

Ty nie rozumiesz naszego przekazu.
Te Auto Gauge po 60 kilka zł są tak precyzyjne jak pomiar na oko. Coś pokazują ale ma się to często nijak do faktycznych parametrów i ja nie powierzyłbym "zdrowia" silnika takim chińczykom.
My staramy się wytłumaczyć Tobie że zakładając czujnik temperatury wody gdziekolwiek z tych chińczyków, i 1cm dalej czujnik zegara np. VDO to na obu odczyty będą różne. Teraz wiesz o co chodzi, one pokazujom co chcom :)21 .
Dajmy na to u mnie zegar doładowania. Wpięty w dolot faktycznie coś pokazywał. Po dodaniu gazu parametry się zmieniały, ale po zgaszeniu raz się zatrzymywał na -0,5bar. Raz stawał na 0 czyli tak jak powinien a raz stawał na 0,5bar i po pstryczku w licznik wskazówka se leciała na 0 lub gdzieś trochę niżej lub wyżej. Mało tego to podczas jazdy wskazówka wpadała w bardzo duże drgania/wahania i słychać to było nawet przy jeździe 60km/h na emteku :)21 . Zadzwoniłem do sprzedającego (brałem z allegro) to kazał mi wyjąć licznik, odpiąć od niego gumową rurkę i włożyć w nią trochę waty :lol: . Pizłem śmiechem i tak się skończyła moja przygoda z tymi liczniczkami.
Ja rozumiem co piszesz ale Ty nadal nie to co ja piszę :wink:
Pal licho zegary, jak zamontujesz czujnik na nagrzewnicy a jej nie używasz, to nie będziesz miał prawie żadnego pomiaru.
Żeby w lato odczytać wynik temp. musiałem włączyć na chwilę ogrzewanie na maa, przepuścić wode i wtedy termometr się ruszał. Ale to przecież bzdura, żeby wskazania temperatury uzależniać od stopnia używania ogrzewania wnętrza.
Dlatego pytam - raz jeszcze- gdzie najlepiej, gdzie najoptymalniej jest wmontować ten czujnik? jasne? 8)
Pozdrawiam

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lis 04, 2015 9:41 pm

leokady pisze: Ja rozumiem co piszesz ale Ty nadal nie to co ja piszę :wink:
Pal licho zegary, jak zamontujesz czujnik na nagrzewnicy a jej nie używasz, to nie będziesz miał prawie żadnego pomiaru.
Żeby w lato odczytać wynik temp. musiałem włączyć na chwilę ogrzewanie na maa, przepuścić wode i wtedy termometr się ruszał. Ale to przecież bzdura, żeby wskazania temperatury uzależniać od stopnia używania ogrzewania wnętrza.
Dlatego pytam - raz jeszcze- gdzie najlepiej, gdzie najoptymalniej jest wmontować ten czujnik? jasne? 8)
Fakt, nie wziąłem pod uwagę "zacofania" (rozwiązanie jak w Żuku) inżynierów Nissana i zastosowania zaworu płynu nagrzewnicy, a nie wysterowania ciepłego-zimnego powietrza klapami jak to ma miejsce w "normalnych" samochodach.

Nie mniej gdziekolwiek te czujniki zamontujesz to na wskazania bierz poprawkę.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr lis 04, 2015 9:48 pm

W Osiołku pokazywały dość dokładnie, serio. Ale żeby nie było, to w znajomym Audi wskazania oryginalnego wskaźnika temperatury rozbiegały sie z zewnętrznymi czujnikami o 30%, na niekorzyść oryginalnego.Przykład jednostkowy i zestarego wozu coprawda, ale zastanawia.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » wt gru 29, 2015 6:04 pm

Ja do Szampana zakładam coś takiego:

http://allegro.pl/wskaznik-doladowania- ... 80461.html

EGT, dwa niezależne czujniki temperatury w tym jeden na weżu wyjścia wody, drugi na piątym cylindrze.
Te AG są dobre - warunek steppery. Inna rzecz, że są ohydne i np 6 wzkaźników zajmuje 2 din. Bez sensu.

We wskaźniku temperatury najważniejszym jest według mnie wyjec. Żeby napierdalało dźwiękiem przy osiągnięciu zadanej temperatury.
tel: 600298546

boban22

Post autor: boban22 » sob sty 09, 2016 10:17 pm

Ja mam doładowanie i temperaturę i wszystko pokazuje ok. Czujnik od temperatury wkręciłem w miejsce odpowietrznika na wężu wodnym....
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob sty 09, 2016 10:48 pm

Ja robię drugi podjazd :)21 . O wynikach poinformuję.

sgt_raffie

Post autor: sgt_raffie » ndz sty 10, 2016 12:15 am

Ja tradycyjnie montuje czujnik wody za pomocą tego:
Obrazek
W górnej rurze chłodnicy.

Mam tak w 4 wózkach i wszystko hula.

Co do dokładności Panowie, mam następujące spostrzeżenie popartę doświadczeniem

Jakość pomiaru AG zależy od szczęścia. Mam w MX5 AG i porownywałem je sobie z Defi (topowa japońska marka) i przekłamywały o około 3-5%. Ten sam model AG u kumpla miał już około 10% różnicy. Chinczyk miał gorszy dzień

Czujnik czujnikiem, istotny jest sam wskaznik. W 2jz mam wsadzone egt i doładowanie marki Saga (słyszał kto?? nie chodzi o herbate) i jest prawie tak samo dokładne jak Defi. Tylko one są na silniczku krokowym (stepper motor). A kosztowały połowę tego, co Defi..
Patrol Y60 TD42
Land Rover 101 Forward Control 300tdi

Rafal

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » ndz lut 14, 2016 8:09 pm

boban22 pisze:Ja mam doładowanie i temperaturę i wszystko pokazuje ok. Czujnik od temperatury wkręciłem w miejsce odpowietrznika na wężu wodnym....
To jest myśl.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » ndz lut 14, 2016 8:12 pm

sgt_raffie pisze:Ja tradycyjnie montuje czujnik wody za pomocą tego:
Obrazek
W górnej rurze chłodnicy.

Mam tak w 4 wózkach i wszystko hula.

Co do dokładności Panowie, mam następujące spostrzeżenie popartę doświadczeniem

Jakość pomiaru AG zależy od szczęścia. Mam w MX5 AG i porownywałem je sobie z Defi (topowa japońska marka) i przekłamywały o około 3-5%. Ten sam model AG u kumpla miał już około 10% różnicy. Chinczyk miał gorszy dzień

Czujnik czujnikiem, istotny jest sam wskaznik. W 2jz mam wsadzone egt i doładowanie marki Saga (słyszał kto?? nie chodzi o herbate) i jest prawie tak samo dokładne jak Defi. Tylko one są na silniczku krokowym (stepper motor). A kosztowały połowę tego, co Defi..
Ta "mufa" nazywa się jakoś, gdzie tego szukać?
Pozdrawiam

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lut 14, 2016 8:27 pm

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-1-0203

Sprawdź czy nie masz w bloku korka spustowego płynu - jeśli masz to tylko redukcja gwintu i masz pomiar tuż przy tulejach cylindra.

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » ndz lut 14, 2016 8:36 pm

Marcingalloper pisze:http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-1-0203

Sprawdź czy nie masz w bloku korka spustowego płynu - jeśli masz to tylko redukcja gwintu i masz pomiar tuż przy tulejach cylindra.
Tak byłoby chyba najlepiej.
to muszę się położyć. Dzięki
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”