Czujnik temperatury - gauge
Moderator: Kosiarz
Czujnik temperatury - gauge
Koledzy,
Gdzie montujecie dodatkowy czujnik temperatury (od gauge) wody (silnika) w patrolu?
Ja mam zamontowane na obwodzie podgrzewacza ale to jakaś lipa. Mało wiarygodne.
Pozdrawiam
Gdzie montujecie dodatkowy czujnik temperatury (od gauge) wody (silnika) w patrolu?
Ja mam zamontowane na obwodzie podgrzewacza ale to jakaś lipa. Mało wiarygodne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.
Re: Czujnik temperatury - gauge
Wg mnie wskaźniki Auto Gauge to lipa niezależnie gdzie je zamontujesz
ale taniość Panie taniość
A szczególnie bzdury pogazują te od EGT i właśnie od wody.

A szczególnie bzdury pogazują te od EGT i właśnie od wody.
Dzika Koza
Potwierdzam. Wskaźnik od boosta skopał się po 300 km. Lipa straszna
-
-
Potwierdzam i ja.
Wszystkie wskazania (temp. oil, płyn i doładowanie) z dupy. Wskaźniki działały jako gadżet wskazując coś tam co wiedziały tylko one.
Został mi ten od doładowania, mogę odsprzedać
. Ja szukam jakiś małych oryginalnych np. VDO z Audi włącznie z czujnikami.
Wszystkie wskazania (temp. oil, płyn i doładowanie) z dupy. Wskaźniki działały jako gadżet wskazując coś tam co wiedziały tylko one.
Został mi ten od doładowania, mogę odsprzedać

zegar mi chodzi tylko jak ma pokazywać realną temperaturę skoro czujnik jest zamontowany na nagrzewnicy a ten jest ciepły jak podgrzewam kabinę. W lato jak się nie grzeje budy to pokazuje 50st. ;p
Pozdrawiam
Łi tam. Pokazywały wszystkie i raczej się mocno nie myliły.
https://www.youtube.com/watch?v=MoRHTa95a6w#t=43
https://www.youtube.com/watch?v=MoRHTa95a6w#t=43
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
-
tyle że na VDO trzeba rzygnąć konkretną już kwotę
a czegośta sie spodziwali po 20 złoty ?
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
-
-
Niekoniecznie.Patryk 160 pisze:tyle że na VDO trzeba rzygnąć konkretną już kwotę
VDO to najpopularniejsza firma i ich zegary wkładali do kilkunastu marek i kilkudziesięciu (kilkuset) modeli. Ja mam wskaźnik ładowania i temperatury oleju od Seata, chyba Cordoby. Szukam jeszcze temp. wody, doładowania a tego w Seacie nie było, ale było we wspomnianym przeze mnie Audi. Je chcę wszystkie w jednym wzorze.
Ładne też były w Audi 100

Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.
Nie czepiam się o złą pracę samego zegara. On pokazuje to co otrzymuje od czujnika temp.
ALe jak czujnik jest założony w kijowym miejscu to jak ma pokazywać realną temperaturę.
Pytam gdzie założyć czujnik żeby wskazania były najbardziej realne. W blok się chyba nie będę wwiercał.
Nie czepiam się o złą pracę samego zegara. On pokazuje to co otrzymuje od czujnika temp.
ALe jak czujnik jest założony w kijowym miejscu to jak ma pokazywać realną temperaturę.
Pytam gdzie założyć czujnik żeby wskazania były najbardziej realne. W blok się chyba nie będę wwiercał.
Pozdrawiam
-
-
Ty nie rozumiesz naszego przekazu.leokady pisze:Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.
Te Auto Gauge po 60 kilka zł są tak precyzyjne jak pomiar na oko. Coś pokazują ale ma się to często nijak do faktycznych parametrów i ja nie powierzyłbym "zdrowia" silnika takim chińczykom.
My staramy się wytłumaczyć Tobie że zakładając czujnik temperatury wody gdziekolwiek z tych chińczyków, i 1cm dalej czujnik zegara np. VDO to na obu odczyty będą różne. Teraz wiesz o co chodzi, one pokazujom co chcom

Dajmy na to u mnie zegar doładowania. Wpięty w dolot faktycznie coś pokazywał. Po dodaniu gazu parametry się zmieniały, ale po zgaszeniu raz się zatrzymywał na -0,5bar. Raz stawał na 0 czyli tak jak powinien a raz stawał na 0,5bar i po pstryczku w licznik wskazówka se leciała na 0 lub gdzieś trochę niżej lub wyżej. Mało tego to podczas jazdy wskazówka wpadała w bardzo duże drgania/wahania i słychać to było nawet przy jeździe 60km/h na emteku

Ja mam w dwoch autach zegary z auto gauge ale te na silniczku krokowym i nie narzekam prawde mowiac, w drugim aucie sprawdzalem wartosci zegarow z wartosciami w ECU komputera i sie zgadzaly 

Ja rozumiem co piszesz ale Ty nadal nie to co ja piszęMarcingalloper pisze:Ty nie rozumiesz naszego przekazu.leokady pisze:Mam wrażenie że nie rozumiecie co piszę.
Te Auto Gauge po 60 kilka zł są tak precyzyjne jak pomiar na oko. Coś pokazują ale ma się to często nijak do faktycznych parametrów i ja nie powierzyłbym "zdrowia" silnika takim chińczykom.
My staramy się wytłumaczyć Tobie że zakładając czujnik temperatury wody gdziekolwiek z tych chińczyków, i 1cm dalej czujnik zegara np. VDO to na obu odczyty będą różne. Teraz wiesz o co chodzi, one pokazujom co chcom.
Dajmy na to u mnie zegar doładowania. Wpięty w dolot faktycznie coś pokazywał. Po dodaniu gazu parametry się zmieniały, ale po zgaszeniu raz się zatrzymywał na -0,5bar. Raz stawał na 0 czyli tak jak powinien a raz stawał na 0,5bar i po pstryczku w licznik wskazówka se leciała na 0 lub gdzieś trochę niżej lub wyżej. Mało tego to podczas jazdy wskazówka wpadała w bardzo duże drgania/wahania i słychać to było nawet przy jeździe 60km/h na emteku. Zadzwoniłem do sprzedającego (brałem z allegro) to kazał mi wyjąć licznik, odpiąć od niego gumową rurkę i włożyć w nią trochę waty
. Pizłem śmiechem i tak się skończyła moja przygoda z tymi liczniczkami.

Pal licho zegary, jak zamontujesz czujnik na nagrzewnicy a jej nie używasz, to nie będziesz miał prawie żadnego pomiaru.
Żeby w lato odczytać wynik temp. musiałem włączyć na chwilę ogrzewanie na maa, przepuścić wode i wtedy termometr się ruszał. Ale to przecież bzdura, żeby wskazania temperatury uzależniać od stopnia używania ogrzewania wnętrza.
Dlatego pytam - raz jeszcze- gdzie najlepiej, gdzie najoptymalniej jest wmontować ten czujnik? jasne?

Pozdrawiam
-
-
Fakt, nie wziąłem pod uwagę "zacofania" (rozwiązanie jak w Żuku) inżynierów Nissana i zastosowania zaworu płynu nagrzewnicy, a nie wysterowania ciepłego-zimnego powietrza klapami jak to ma miejsce w "normalnych" samochodach.leokady pisze: Ja rozumiem co piszesz ale Ty nadal nie to co ja piszę![]()
Pal licho zegary, jak zamontujesz czujnik na nagrzewnicy a jej nie używasz, to nie będziesz miał prawie żadnego pomiaru.
Żeby w lato odczytać wynik temp. musiałem włączyć na chwilę ogrzewanie na maa, przepuścić wode i wtedy termometr się ruszał. Ale to przecież bzdura, żeby wskazania temperatury uzależniać od stopnia używania ogrzewania wnętrza.
Dlatego pytam - raz jeszcze- gdzie najlepiej, gdzie najoptymalniej jest wmontować ten czujnik? jasne?
Nie mniej gdziekolwiek te czujniki zamontujesz to na wskazania bierz poprawkę.
W Osiołku pokazywały dość dokładnie, serio. Ale żeby nie było, to w znajomym Audi wskazania oryginalnego wskaźnika temperatury rozbiegały sie z zewnętrznymi czujnikami o 30%, na niekorzyść oryginalnego.Przykład jednostkowy i zestarego wozu coprawda, ale zastanawia.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
Ja do Szampana zakładam coś takiego:
http://allegro.pl/wskaznik-doladowania- ... 80461.html
EGT, dwa niezależne czujniki temperatury w tym jeden na weżu wyjścia wody, drugi na piątym cylindrze.
Te AG są dobre - warunek steppery. Inna rzecz, że są ohydne i np 6 wzkaźników zajmuje 2 din. Bez sensu.
We wskaźniku temperatury najważniejszym jest według mnie wyjec. Żeby napierdalało dźwiękiem przy osiągnięciu zadanej temperatury.
http://allegro.pl/wskaznik-doladowania- ... 80461.html
EGT, dwa niezależne czujniki temperatury w tym jeden na weżu wyjścia wody, drugi na piątym cylindrze.
Te AG są dobre - warunek steppery. Inna rzecz, że są ohydne i np 6 wzkaźników zajmuje 2 din. Bez sensu.
We wskaźniku temperatury najważniejszym jest według mnie wyjec. Żeby napierdalało dźwiękiem przy osiągnięciu zadanej temperatury.
tel: 600298546
Ja mam doładowanie i temperaturę i wszystko pokazuje ok. Czujnik od temperatury wkręciłem w miejsce odpowietrznika na wężu wodnym....
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
-
-
Ja robię drugi podjazd
. O wynikach poinformuję.

-
Ja tradycyjnie montuje czujnik wody za pomocą tego:

W górnej rurze chłodnicy.
Mam tak w 4 wózkach i wszystko hula.
Co do dokładności Panowie, mam następujące spostrzeżenie popartę doświadczeniem
Jakość pomiaru AG zależy od szczęścia. Mam w MX5 AG i porownywałem je sobie z Defi (topowa japońska marka) i przekłamywały o około 3-5%. Ten sam model AG u kumpla miał już około 10% różnicy. Chinczyk miał gorszy dzień
Czujnik czujnikiem, istotny jest sam wskaznik. W 2jz mam wsadzone egt i doładowanie marki Saga (słyszał kto?? nie chodzi o herbate) i jest prawie tak samo dokładne jak Defi. Tylko one są na silniczku krokowym (stepper motor). A kosztowały połowę tego, co Defi..

Jakość pomiaru AG zależy od szczęścia. Mam w MX5 AG i porownywałem je sobie z Defi (topowa japońska marka) i przekłamywały o około 3-5%. Ten sam model AG u kumpla miał już około 10% różnicy. Chinczyk miał gorszy dzień
Czujnik czujnikiem, istotny jest sam wskaznik. W 2jz mam wsadzone egt i doładowanie marki Saga (słyszał kto?? nie chodzi o herbate) i jest prawie tak samo dokładne jak Defi. Tylko one są na silniczku krokowym (stepper motor). A kosztowały połowę tego, co Defi..
Patrol Y60 TD42
Land Rover 101 Forward Control 300tdi
Rafal
Land Rover 101 Forward Control 300tdi
Rafal
To jest myśl.boban22 pisze:Ja mam doładowanie i temperaturę i wszystko pokazuje ok. Czujnik od temperatury wkręciłem w miejsce odpowietrznika na wężu wodnym....
Pozdrawiam
Ta "mufa" nazywa się jakoś, gdzie tego szukać?sgt_raffie pisze:Ja tradycyjnie montuje czujnik wody za pomocą tego:
Pozdrawiam
-
-
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-1-0203
Sprawdź czy nie masz w bloku korka spustowego płynu - jeśli masz to tylko redukcja gwintu i masz pomiar tuż przy tulejach cylindra.
Sprawdź czy nie masz w bloku korka spustowego płynu - jeśli masz to tylko redukcja gwintu i masz pomiar tuż przy tulejach cylindra.
Tak byłoby chyba najlepiej.Marcingalloper pisze:http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-1-0203
to muszę się położyć. Dzięki
Pozdrawiam