...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 4

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 4

Post autor: Szarbia » czw gru 24, 2015 10:29 pm

Dzięki :)2
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

kubanos

Post autor: kubanos » pn gru 28, 2015 9:39 pm

Czołgiem :)

Nie może być normalnie, zawsze trza coś robić:) Mili specjaliści od najsana :) co karwa może być :? Dojeżdżam do skrzyżowania lekko koła skręcone, asfalt płaski i gładki :) nagle prawa strona podskoczyła jakbym cegłę jakąś przejechał. Wychodzę na prostą jak Kubica i coś napierdla w kole, jakbym miał je z jednej strony płaskie, tak jakby co pół obrót koła jakbym przejeżdżał po jakiejś cegle. Takie jebnieca. Zatrzymuje się na podobczu, wychodzę, stukam pukam.... nic... cofam i jak ręką odjął. Elegancko lecim 90 na blacie zero stuków. Sytuacja powtórzyła się już kilka razy, ale dopiero ostatnio zobaczyłem że na tej drodze rzeczywiście nic nie było. Nigdy też nie było takiej sytuacji że na prostej drodze coś napitala. Jakieś pomysły ?
Może sprzęgiełko - mam automaty. Jakieś sugestie :)

PS; nie nie byłem ślepy, piany i naćpany, tam nie było tej cegły :) :))

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn gru 28, 2015 10:00 pm

Wychodzi, że sprzęgiełko albo przegub, jechałeś na zapiętym napędzie po asfalcie?
Chyba tylko to może chwilowo zblokować/szarpnąć kołem a potem nie dawać objawów...

Ewentualnie zacisk, ale to by z każdym kolejnym hamowaniem się pogarszało i darło/szarpało/zgrzytało raczej jednostajnie.

kubanos

Post autor: kubanos » pn gru 28, 2015 10:30 pm

A więc tak :

Zaciski po regeneracji, nawet ostatnio tam zaglądałem tłoczek jak nowy.
Akurat ostatnio to wyjechaliśmy dopiero co z terenu, przejechałem może 5-7 km. Ostatnio sprzęgiełka miałem na AUTO, nie blokowałem ich na LOCK. Przy wyjeździe z terenu zawsze staram się cofnąć parę metrów przy już rozłączonym reduktorze (przyzwyczajenie z vitary). Pamiętam jakiś czas temu jak na AUTO wjeżdżałem pod dość stromą górę. Trzeba było na pelnej pycie tam podjechać. Wtedy właśnie chyba z lewej strony mocno coś przeskakiwało i strzelało. Po zapięciu na LOCK objaw ustał.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn gru 28, 2015 10:39 pm

To jak coś strzela to pewnie masz przyczynę... rozbierz w drobny mak, zweryfikuj, przesmaruj, czy co tam się z automatami robi [nie wiem], lub załóż manualne ;)

ignacy99
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ignacy99 » pt sty 01, 2016 1:56 pm

Czy rozstaw śrub w flaszy z y60 lub y61 jest taki sam jak w k160 ??

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » pt sty 01, 2016 2:02 pm

Której w K i której w Y ? reduktor; most tył, most przód ?
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

BARDASZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BARDASZ » ndz sty 03, 2016 4:30 pm

Kolego Kubanos mam to samo od 3 dni mam w gr y 60 tez automaty i chyba trzeba sie pogodzic i kupic manualne ruszam spod domu to wrazenie jest takie jak bym po ceglach jezdzil zatrzymuje sie cofam i jest ok no ale czasami jeszcze terkotanie na lewym kole zima weryfikuje nawet czolgi

kubanos

Post autor: kubanos » ndz sty 03, 2016 8:07 pm

Panowie znów pisior mnie wkur... A :) wczoraj -14 i zapalił bez jakiś tam problemów. Pojeździłem nim trochę (30km) a dziś grzeję świece, przekaźnik pstryknął i dupa. Rozrusznik tylko pstryka i zero kręcenia. Aku naładowane, podłączyłem nawet inne i zero odzewu. Od czego zacząć? W momencie gdy próbuje kręcić, kontrolki lekko przygasają. Wiem, może przekaźnik na prawym nadkolu ale od czego byście zaczęli. Masa jakąś? czy raczej rozrusznik szczęzł :) i targać dziada :) klemy przeczyszczone :)

Awatar użytkownika
dziabagos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziabagos » wt sty 12, 2016 10:30 am

Czeka mnie wymiana szpilki w tylnej piaście i zastanawiam się czy da się to zrobić bez wyjmowania półosi czy trzeba rozbebeszać wszystko. Ktoś podpowie?
Y60, 93r , 2.8T coś tam porobione

Awatar użytkownika
honki

Post autor: honki » wt sty 12, 2016 10:33 am

Nie trzeba. Zdejmij tylko zacisk i tarczę. Będziesz miał leprze dojście.
Nissan Patrol Y60 TD42+PTO

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » wt sty 12, 2016 11:58 am

kubanos pisze: przekaźnik pstryknął i dupa. Rozrusznik tylko pstryka i zero kręcenia. Aku naładowane, podłączyłem nawet inne i zero odzewu. Od czego zacząć? W momencie gdy próbuje kręcić, kontrolki lekko przygasają.
Zrobiłeś ?
Typowe dla takiego zachowania to uszkodzenie włącznika elektromagnetycznego. Bez wyciągania się nie obejdzie... Nie wiem, jak to upakowane w Parchu (czy jest miejsce na ręce), ale można jeszcze sprawdzić podpinając bezpośrednio kabelek od rozrusznika - ten cienki do elektromagnesu - do "+" aku. Jeśli też tylko pstryka, to włącznik uszkodzony na bank. Dla bardziej obeznanych z elektryką można jeszcze zewrzeć na elektromagnesie przy rozruszniku - np. jakimś kluczem, śrubokrętem, kawałkiem żelaza - dwie śruby : jedna połączona grubym kablem z aku, druga plecionką idzie do wnętrza rozrusznika - tylko ostrożnie ! ! bo można zewrzeć aku do masy albo spowodować jakiś mały pożar jak rozrusznik ruszy i badający się nieco przestraszy. Jak zakręci, to już pewność, że elektromagnes.
Czasem takie objawy dają szczotki - wówczas przy zwieraniu kluczem nie ruszy. Jeśli przekaźnik, kabelki sterowania po drodze ( nadpalone styki, przegrzany przewód itp.) to bezpośrednie połączenie elektromagnesu z akumulatorem da kręcenie rozrusznikiem.

kubanos

Post autor: kubanos » wt sty 12, 2016 9:04 pm

Ta zrobione :)21 tak jak piszesz, zwieranie śrub nie ruszyło rozrusznikiem. Ogólnie w środku sama rdza, przeczyszczone wszystko i ruszył. Tylko w momencie jak auto odpala, pojawia się jakiś dziwny świst i po 1 sekundzie znika :-?

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » śr sty 13, 2016 11:23 am

Dobrze przejrzałeś ?
Miałem u siebie, (starter Terrano) podobnie; okazało się po rozbiórce, że magnesy się odkleiły ! Od wody i rdzy ! Nowy stojan nie do dostania, więc trzeba było kupić kompletny rozrusznik...
W starych konstrukcjach stojan był "magnesowany" cewkami a ich rdzenie przykręcano śrubami; teraz stosuje się magnesy neodymowe wklejane w tuleję i dystansowane wkładkami ze stali sprężynowej. Jak się odkleją, to dupa, rozrusznik wariuje bo ma dziwne parametry pracy (elektryczne) a poza tym magnesy ocierają o wirnik i stąd ten dźwięk - świst.
Inna możliwość to praca przekładni planetarnej między wirnikiem a bendixem. To przeczyścić i nasmarować - najlepiej molibdenem od przegubów.
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2016 11:31 am przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

kubanos

Post autor: kubanos » śr sty 13, 2016 11:00 pm

Wojtek pisze:Dobrze przejrzałeś ?
Miałem u siebie, (starter Terrano) podobnie; okazało się po rozbiórce, że magnesy się odkleiły ! Od wody i rdzy ! Nowy stojan nie do dostania, więc trzeba było kupić kompletny rozrusznik...
W starych konstrukcjach stojan był "magnesowany" cewkami a ich rdzenie przykręcano śrubami; teraz stosuje się magnesy neodymowe wklejane w tuleję i dystansowane wkładkami ze stali sprężynowej. Jak się odkleją, to dupa, rozrusznik wariuje bo ma dziwne parametry pracy (elektryczne) a poza tym magnesy ocierają o wirnik i stąd ten dźwięk - świst.
Inna możliwość to praca przekładni planetarnej między wirnikiem a bendixem. To przeczyścić i nasmarować - najlepiej molibdenem od przegubów.
Wszystko już schodzi na psy....cała motoryzacja. Rozrusznik już leży nowy na zapas w bagażniku. W starym łożyska się już prawie skończyły,szczotki również, także trochę go dojadę jeszcze i podmienię gada :)21

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » czw sty 14, 2016 10:28 am

Byle Ci nie padł, jak będziesz wklejony po maskę w błocie i nikogo do szarpnięcia -czego nie życzę... :wink:

kubanos

Post autor: kubanos » czw sty 14, 2016 10:42 am

No jak coś ma się zepsuć to się zepsuje i to w najmniej odpowiednim momencie.... racja... wywalę go wkrótce :)21 :wink:

kubanos

Post autor: kubanos » pn sty 18, 2016 10:54 am

Takayuki pisze:To jak coś strzela to pewnie masz przyczynę... rozbierz w drobny mak, zweryfikuj, przesmaruj, czy co tam się z automatami robi [nie wiem], lub załóż manualne ;)
No już wiem co mi strzelało :)21 Sprzęgiełko lewe było źle złożone przez co cały czas było zapięte na LOCK a drugie na AUTO :)21 Nagrzewało się nieźle a do półosi (przegubu) ciężko było się dotknąć :)21 :wink: Ten talerzyk z wycięciami który wchodzi na czop piasty był przez segerem na półosi a powinien być za... Masakra :)21 :)13

Awatar użytkownika
Gocu
Kontaktowanie:

Post autor: Gocu » pn sty 18, 2016 11:42 am

Pytanie (póki co) teoretyczne. Czy jest możliwość zamienić podwyższany, plastikowy dach krótkiego Y60 na zwykły?
Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » pn sty 18, 2016 11:55 am

kubanos pisze:Ten talerzyk z wycięciami który wchodzi na czop piasty był przez segerem na półosi a powinien być za... Masakra :)21 :)13
Kto Ci to składał ? :)9

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn sty 18, 2016 9:06 pm

Gocu pisze:Pytanie (póki co) teoretyczne. Czy jest możliwość zamienić podwyższany, plastikowy dach krótkiego Y60 na zwykły?
Tak. Ściągaliśmy z Y61 więc w Y60 będzie podobnie.
Wklejany jest na klej do szyb. Kumpel pozostałą dziurę w dachu zaspawał, w środku zmienił podsufitkę a na dachu ma teraz bagażnik.

kubanos

Post autor: kubanos » pn sty 18, 2016 9:56 pm

Wojtek pisze:
kubanos pisze:Ten talerzyk z wycięciami który wchodzi na czop piasty był przez segerem na półosi a powinien być za... Masakra :)21 :)13
Kto Ci to składał ? :)9
Nie mogę Ci powiedzieć, musiałbym Cię zabić :) :) Sam to kiedyś składałem, ale najważniejsze że znalazłem i wiem co spier...loile. To było wtedy jak patrol był dla mnie mega zaje.sta terenofka, jak siedząc za kieratem czułem się jakbym prowadził co najmniej stara, taki był wtedy wielki. No :) :)

karmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: karmanek » wt sty 26, 2016 3:04 pm

Panowie czy tylne sprężyny w y60 4.2 są twardsze niż te z 2,8? Czy tylko przody się różnią? :)

OKU
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: OKU » pn lut 01, 2016 5:39 pm

Cześć,
Pojawił mi się problem z odpalaniem Patrola- Y61 na mechanicznej pompie. Dotychczas palił od strzała nawet w największe mrozy. Przekręcałem kluczyk, od razu go poduszczałem i palił.Teraz po jakimś 20 minutach postoju trzeba go kręcić. Niby wykazuje na zapowietrzanie układu ale mam sprawny zaworek zwrotny za filtrem(założony przez przedniego właściciela z powodu umierającej pompy seryjnej ). Wymieniłem filtr paliwa. Czyżby złe paliwo czy może pompa się kończy? Może ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić zanim wywalę pompę na stół.
Z góry dziękuje za informacje
Vitara -> Patrol Y60 4,2E -> Patrol Y61 2,8 TDI

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn lut 01, 2016 7:39 pm

Kompresje se zmierz...
8)
Wujek Dobra Rada 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”