Akumulatory Terrano II
Moderator: Kosiarz
Akumulatory Terrano II
W swoim aucie mam dwa akumulatory.Jak podłączyć prostownik aby dobrze je naładować. Czy nie lepiej kupić jeden większy ok 100 Ah tylko w jaki sposób go podłączyć ?
Re: Akumulatory Terrano II
a jest między nimi jakiś separator, czy coś tam?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Jakie masz?
U siebie mam 2x 95ah + sterowanie dwuakumulatorowe T-Max.
I jest to optymalne rozwiązanie → na głównym chodzi tak jak w oryginale + wyciągarka → na drugim mam wszelkie lampki, ładowarki, lodówki, etc.
U siebie mam 2x 95ah + sterowanie dwuakumulatorowe T-Max.
I jest to optymalne rozwiązanie → na głównym chodzi tak jak w oryginale + wyciągarka → na drugim mam wszelkie lampki, ładowarki, lodówki, etc.
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Elektryk zalecił ładowanie każdego z osobna.
@jradek
Mam większy alternator 120A z opla
@Jarcun07
Chodzi Ci o ładowanie w domu, czy w trakcie jazdy w aucie?
U mnie bardzo dobrze się sprawdza zasilanie dwuakumulatorowe.
Ładuje główny, a jak jest nadwyżka to drugi.
Przy oryginalnym alternatorze ładowanie drugiego zaczynało się po ok. 5 min. jazdy. Teraz przy większym załącza drugi już po pierwszym dodaniu gazu.
Masz też taką korzysć, że np zimą możesz ręcznie spiąć obydwa aku i odpalić auto korzystając z podwójnej mocy. Poza tym pokazuje stan naładowania obu i ma zabezpieczenie przed wyładowaniem 2 aku np przy chodzącej całą noc lodówce...
Coś takiego:
http://www.tmax.pl/index.php?p=725
Mam większy alternator 120A z opla

@Jarcun07
Chodzi Ci o ładowanie w domu, czy w trakcie jazdy w aucie?
U mnie bardzo dobrze się sprawdza zasilanie dwuakumulatorowe.
Ładuje główny, a jak jest nadwyżka to drugi.
Przy oryginalnym alternatorze ładowanie drugiego zaczynało się po ok. 5 min. jazdy. Teraz przy większym załącza drugi już po pierwszym dodaniu gazu.
Masz też taką korzysć, że np zimą możesz ręcznie spiąć obydwa aku i odpalić auto korzystając z podwójnej mocy. Poza tym pokazuje stan naładowania obu i ma zabezpieczenie przed wyładowaniem 2 aku np przy chodzącej całą noc lodówce...
Coś takiego:
http://www.tmax.pl/index.php?p=725
WJ21
Sprytny ten Twój wóz, a w zasadzie Ty. Jak będę miał kiedyś możliwość to chętnie oblukam.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Samochód kupiłem niedawno dlatego muszę sprawdzić jak to jest połączone.