Nissens to jeden z lepszych producentów, do Japończyków chyba główny dostawca na pierwszy montaż.KJarosław pisze:Oj z tym bym uważał. Kiedyś do D22 wybrałem tą opcje i trochę mi było smutno przy większych prędkościach,szczególnie z lawetą i z włączoną klimatyzacją. Te zamienniki są odchudzone z rurek , jak i z tych małych żeberek, i przy maksymalnym obciążeniu, zwyczajnie nie wyrabiają.miastek pisze:Po co wymieniać rdzeń skoro nowa chłodnica Nissens'a kosztuje 400pln.
Większa chłodnica do Y61 2,8
Moderator: Kosiarz
-
-
Re: Większa chłodnica do Y61 2,8
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Dlatego napisałem że tyle kosztuje Nissens a nie byle chiński zamiennik. 

http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
-
-
No zgadza się, ale to @KJarosław odniósł się do Twojej odpowiedzi jako by Nissens był Chińskim zamiennikiem.miastek pisze:Dlatego napisałem że tyle kosztuje Nissens a nie byle chiński zamiennik.
Ja wiem że te chłodnice są dobre i markowe.
Widzę, że się chłopcy rozkręcili...
Taaa, zdejme grila i będę szpanował grubszą chłodnicą.
Jak jezdzilem na południu, to przy dlugich podjazdach, przy 40 stopniach potrafiła mi wskazówka drgnąć w stronę czerwonego.
I tak sobie pomyslalem, ze moze coś zopobiec takiej sytuacji.
OlekGR, wypowiadasz się konstruktywnie jak Pawłowicz.
Taaa, zdejme grila i będę szpanował grubszą chłodnicą.
Jak jezdzilem na południu, to przy dlugich podjazdach, przy 40 stopniach potrafiła mi wskazówka drgnąć w stronę czerwonego.
I tak sobie pomyslalem, ze moze coś zopobiec takiej sytuacji.
OlekGR, wypowiadasz się konstruktywnie jak Pawłowicz.
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.
Chyba profilaktycznie tak zrobię przed letnią Albanią.Wojtek_W pisze:Ide o zaklad,ze terenowka bylem alej od Ciebie.
Nigdy mi sie nie grzal. W Mongolii wozili mnie nie swoim i nawet na podjazdach sie nie grzal jak z glowa jechac
Moj podnosil temperature przy autostradowych predkosciach zblizonych do maksymalnych.
Pozatym w terenie nigdy.
Sprawna , odkamieniona i wyczysczona chlodnica to poczatek.
Pozdrawiam
Podpowiedz proszę jak najsensowniej odkamienić i wyczyścić chłodnicę od wewnątrz bo chętnie odrestauruję swoją bazując na doświadczeniu tych, którzy już przetarli tą ścieżkę. Powaga, nie robię sobie jajWojtek_W pisze:Ide o zaklad,ze terenowka bylem alej od Ciebie.
...
odkamieniona i wyczyszczona chlodnica to poczatek.

---> "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa" <---
Witam Z racji tego iż mam coś wspólnego z chłodnicami to wtrącę swoje trzy grosze.
Nissens to chinole i nikt tego nie zmieni!!! Niczym się nie róznią od tych tanich ze sklepów motoryzacyjnych. Jak ktos zauważył chlodnice mają coraz mniej aluminium w sobie i to nie tylko produkty Nissensa, wszystko jest strasznie delikatne niedolutowane itd. W skrócie masakra. Chłodnice klimy nawet roku nie wytrzymują (nissensa nawet krócej)
co do odkamieniania zdarza sie że chłodnica pocieknie po takiej operacji i z tym trzeba sie liczyć. My zalewamy preparatem do mycia silnikow, następnie podgrzewamy , wrecz gotujemy i wylewamy zawartość i tak kilka razy. Ogólnie cały dzień zabawy plus prostowanie krzywych lamelek.
Nissens to chinole i nikt tego nie zmieni!!! Niczym się nie róznią od tych tanich ze sklepów motoryzacyjnych. Jak ktos zauważył chlodnice mają coraz mniej aluminium w sobie i to nie tylko produkty Nissensa, wszystko jest strasznie delikatne niedolutowane itd. W skrócie masakra. Chłodnice klimy nawet roku nie wytrzymują (nissensa nawet krócej)
co do odkamieniania zdarza sie że chłodnica pocieknie po takiej operacji i z tym trzeba sie liczyć. My zalewamy preparatem do mycia silnikow, następnie podgrzewamy , wrecz gotujemy i wylewamy zawartość i tak kilka razy. Ogólnie cały dzień zabawy plus prostowanie krzywych lamelek.
Części terrano
tuning silników
diesel fan 669936377
tuning silników
diesel fan 669936377
-
-
Nissens roku nie wytrzymuje, a gwarancja co na to
.

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Chinole czy nie z mojego doświadczenia wyglądają i pasują najlepiej z pośród wszystkich chinoli.
Z tych co montowałem żadna jeszcze się nie rozleciała.
Wolę założyć takiego chinola i mieć spokój niż cały dzień płukać starego kapcia żeby na koniec się okazało że go tak wypłukało że pociekł
Z tych co montowałem żadna jeszcze się nie rozleciała.
Wolę założyć takiego chinola i mieć spokój niż cały dzień płukać starego kapcia żeby na koniec się okazało że go tak wypłukało że pociekł

http://www.4x4.szczecin.pl/
KryH pisze:Podpowiedz proszę jak najsensowniej odkamienić i wyczyścić chłodnicę od wewnątrz bo chętnie odrestauruję swoją bazując na doświadczeniu tych, którzy już przetarli tą ścieżkę. Powaga, nie robię sobie jajWojtek_W pisze:Ide o zaklad,ze terenowka bylem alej od Ciebie.
...
odkamieniona i wyczyszczona chlodnica to poczatek.
Bo mi uciekl.
Moj mechanik stosuje jakas autorska mieszanke.
Z tego co pamietam to wlasnie jakas akra jak polega nizej pisal + taki proszek do odkamieniania czajnikow.

Calosc na goraco wlewana i plukana. W mojej byla garsc (!) syfu.
Trwalo to faktycznie ktoras godzine , ale efekt piorunujacy. I co dzeniun to dzeniun. Do chinskich zamiennikow chlodnic nie mam zaufania.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...