Terrano WD21 TD27 - tajemniczy olej w dolocie
Moderator: Kosiarz
Terrano WD21 TD27 - tajemniczy olej w dolocie
Witam kolektyw.
Od dwóch lat walczę z olejem w dolocie, a konkretnie w rurze turbo (tam gdzie jest zamontowana przepustnica od "ochrony środowiska") silnika TD27 99KM. Zaczęło się od pocenia, teraz już smarka mocno, wysmarkuje jakieś 0,5 litra na 100. Wymieniłem turbinę i odmę - nic to nie zmieniło. Zamontowałem oil catch tank na przewodzie odma - filtr powietrza... i pozostaje on pusty.
I dalej nie wiem skąd ten olej. Pojechałbym z tym do jakiegoś mechanika, co zna te silniki, ale nie znam nikogo takiego.
Jakieś pomysły, rady?
Od dwóch lat walczę z olejem w dolocie, a konkretnie w rurze turbo (tam gdzie jest zamontowana przepustnica od "ochrony środowiska") silnika TD27 99KM. Zaczęło się od pocenia, teraz już smarka mocno, wysmarkuje jakieś 0,5 litra na 100. Wymieniłem turbinę i odmę - nic to nie zmieniło. Zamontowałem oil catch tank na przewodzie odma - filtr powietrza... i pozostaje on pusty.
I dalej nie wiem skąd ten olej. Pojechałbym z tym do jakiegoś mechanika, co zna te silniki, ale nie znam nikogo takiego.
Jakieś pomysły, rady?
- rysiek2054
Re: Terrano WD21 TD27 - tajemniczy olej w dolocie
odkręć korek w misce olejowej 
a tak na poważnie to jestes pewien, że wymieniłeś turbo na dobre ?

a tak na poważnie to jestes pewien, że wymieniłeś turbo na dobre ?
6,5 v8
Chcę wierzyć, że firma Genesis Turbo z Oleśnicy sprzedała mi za ponad 1000 zł sprawną turbinę.rysiek2054 pisze:jestes pewien, że wymieniłeś turbo na dobre ?
- Misiek Cypr
-
Wiara podobno czyni cuda. Nowa turbina kosztuje cos kolo 5000
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Misiek, kupiłem REGENEROWANĄ turbinę. Widzisz, a na innym forum pisali mi, że znacznie przepłaciłem.
Wywaliłeś tauzena 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
A oprocz tego ze w jednej dziurce, przepraszam rurce jest wilgotno i musisz czasem dolac oliwy to cos dolega temu autu?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
No, wywala połowę oleju z silnika na 1000km... to raczej nie jest normalne 

Zdrowy td27t oszczędnie gospodaruje oliwą. Co prawda dolot w moim też jest zapocony, ale od wymiany do wymiany utrzymuje poziom oleju pod maksem bez żadnej dolewki. Nawet górskie podjazdy nie robią na nim złego wrażenia 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Dobra, przyjmijmy że wywaliłem tałzena w błoto i zamieniłem starą sprawną (0,7 bara doładowania), ale cieknącą turbinę na regenerowaną, sprawną ale tak samo cieknącą.
Problem w tym, że dostać zregenerowaną turbinę do TD27 99KM (ważne!), czy części do jej regeneracji, jest bardzo trudno i Genesis Turbo z Oleśnicy to byli jedyni, którzy takie coś mieli, mimo tego, że okolice Oleśnicy i Wrocławia są nafaszerowane warsztatami regenerującymi turbiny.
Czy wiecie o jakiś warsztatach, co do których istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będą coś takiego mieć?
Problem w tym, że dostać zregenerowaną turbinę do TD27 99KM (ważne!), czy części do jej regeneracji, jest bardzo trudno i Genesis Turbo z Oleśnicy to byli jedyni, którzy takie coś mieli, mimo tego, że okolice Oleśnicy i Wrocławia są nafaszerowane warsztatami regenerującymi turbiny.
Czy wiecie o jakiś warsztatach, co do których istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będą coś takiego mieć?
Nie masz innych usmarkanych olejem miejsc? W dolocie często jest mokro ale czy jesteś pewien że to tamtędy chlapie aż tak mocno? Może przepala (choć trudno mi sobie to wyobrazić w tym silniku), może sie gdzieś z niego jednak leje?
Mogę Ci sprawną turbinę opylić z całym autem. Szukaj najdroższego wd21 na olxie, to jest ta turbina z gratisami 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
olej w dolocie najczesciej(zawsze) idzie z odmy. wsadz weza do butelki a dziure w dolocie zaslep korkiem. pamietaj zeby srednica butelki byla wieksza niz srednica weza. pojezdzij i obserwuj. umyj dolot do sucha, zeby nie bylo oleju. jak po paru dniach bedzie znowu olejo to juz wiesz ze turbo padlo.
ja w kazdym aucie wywalam odme poza dolot i wszystko zawsze jest suchutkie. jak mialem pajero to wszyscy fahofcy mi mowili ze turbo mam wysrane a to z odmy lecialo
ja w kazdym aucie wywalam odme poza dolot i wszystko zawsze jest suchutkie. jak mialem pajero to wszyscy fahofcy mi mowili ze turbo mam wysrane a to z odmy lecialo

A wąż odmy wpuścić do ramy żeby końserwował 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
dokladnie tak mialem w ostatniej terenufcevandall1 pisze:A wąż odmy wpuścić do ramy żeby końserwował
tera w osobowce nie mam ramy wiec olej leci do butelki, ale w planach aktywne smarowanie krzyzaka kolumny kier ktory w lecie na pustyniach przyciera sie co kilka dni i trzeba psikac wd.

Tak jak napisałem w pierwszej wiadomości: odmę mam nową a na przewodzie odma-dolot mam założony oil catch tank - czyli coś w rodzaju butelki o której prawisz - i pozostaje on pusty.
Jeździj tak dalej, to w końcu Ci się motorownia rozbiega.
Jak ta odma z catch canem zamontowana ? Może wypnij odmę kompletnie i daj do butelki po cocacoli. Duży przedmuch ma górą ten piecyk ? Choć i tak nie chce mi się wierzyć, że odmą by tyle szło. Uszczelnienie na wirniku turbo skaszanione. Czemu się uwziąłeś na dokładnie takie samo turbo jak jest w serii ? Można coś innego - lepszego podpasować.
Jak ta odma z catch canem zamontowana ? Może wypnij odmę kompletnie i daj do butelki po cocacoli. Duży przedmuch ma górą ten piecyk ? Choć i tak nie chce mi się wierzyć, że odmą by tyle szło. Uszczelnienie na wirniku turbo skaszanione. Czemu się uwziąłeś na dokładnie takie samo turbo jak jest w serii ? Można coś innego - lepszego podpasować.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Echh, Panowie, czytajcie ze zrozumieniem, proszę. Czy osoba, która ignoruje ryzyko rozbiegania wydawałaby kasę na nowe turbo, odmę i jakieś catch-tanki?purti pisze:Jeździj tak dalej, to w końcu Ci się motorownia rozbiega.
Można? Robiłeś to kiedyś? Bo panuje opinia, że nie można.purti pisze:Czemu się uwziąłeś na dokładnie takie samo turbo jak jest w serii ? Można coś innego - lepszego podpasować.
Co rozumiesz przez "lepszego"? Że będzie wcześniej wstawało? To będzie więcej palił i szybciej turbo szlag trafi. Że będzie więcej ładować? To tylko czekać, aż ten 24-letni silnik popłynie szybciej, niż się teraz rozbiega...
Marudzisz strasznie. Turbo można dopasować, aby miało podobną mapę do tej, która jest teraz, albo dać coś pod ewentualne mody. Ale jak widzę Twoje podejście to może lepiej zaślep turbo żeby ten 24 letni silnik jeszcze pojeździł 

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Rokfor już turbo szczepił Redzikowi i ... robi aż miło.
Bo będzie robić
TD27 to pancerny silnik. Spokojnie można mu dmuchnąć >1bar.

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
no to zaczalbym od tego czemu jest pustyBergen pisze:Tak jak napisałem w pierwszej wiadomości: odmę mam nową a na przewodzie odma-dolot mam założony oil catch tank - czyli coś w rodzaju butelki o której prawisz - i pozostaje on pusty.

Uwaga, odpowiadam: Bo odma działa, jak powinna.suka blać pisze:no to zaczalbym od tego czemu jest pusty
Ok, bardzo się cieszę. A czy zamiast pouczać mógłbyś się przydać i podać namiary na kogoś, kto zrobi coś takiego?purti pisze:Marudzisz strasznie. Turbo można dopasować, aby miało podobną mapę do tej, która jest teraz, albo dać coś pod ewentualne mody. Ale jak widzę Twoje podejście
Pytanie bonusowe - mapa? W TD27?
To może ów Rokfor też rzuci okiem na mój samochód?Dżem pisze:Rokfor już turbo szczepił Redzikowi i ... robi aż miło.
Bergen pisze:Uwaga, odpowiadam: Bo odma działa, jak powinna.suka blać pisze:no to zaczalbym od tego czemu jest pusty

To po zatem jest odma na odpowietrzeniu, jeśli nie po to, żeby się olej nie pchał w dolot? Żeby dobrze wyglądać?
I jak wg Ciebie olej ma "przeskakiwać" catch tank i znajdować się w dolocie? Łamie prawa fizyki? Magicznie zakręca?

I jak wg Ciebie olej ma "przeskakiwać" catch tank i znajdować się w dolocie? Łamie prawa fizyki? Magicznie zakręca?