Awaria pompy wody po wymianie rozrządu
Moderator: Kosiarz
Awaria pompy wody po wymianie rozrządu
Witam, jakieś 5 tys. km po wymianie rozrządu (i pompy wody) ukęciła się pompa w czasie spokjnej jazdy na autostradzie. Tak stwierdził mechanik i rzeczywiscie tak to wyglądało na pierwszy rzut oka, uszkodzenie na poziomie połączenia pompy i wentylatora. Chciałbym sie dowiedziec jakie mogły być przyczyny awarii? Wada materiału? - pompa Aisin, błąd montażu? ktoś mi powiedział, że mogły być za bardzo napięte paski. Pytam, bo samochód wrócił do warsztatu , w którym była robiona wymiana. Nie mam powodu , żeby im nie ufać, ale chciałbym uniknąć powtórzenia błędu gdyby to było przyczyną a szef jest otwarty na dyskusje. Druga kwestia, to ktorą z pomp wybrać. Mam do wybory air-texa, hella, lucasa i dolz'a. Iparts ma chyba ze 40 pomp do wyboru, ale auto niestety stoi w Hiszpanii i tylko te mam w ofercie na już.
Wodnik57
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: Awaria pompy wody po wymianie rozrządu
Co dokładnie chciałeś powiedzieć? Jaki samochód?wodnik57 pisze:Witam, jakieś 5 tys. km po wymianie rozrządu (i pompy wody) ukęciła się pompa w czasie spokjnej jazdy na autostradzie. Tak stwierdził mechanik i rzeczywiscie tak to wyglądało na pierwszy rzut oka, uszkodzenie na poziomie połączenia pompy i wentylatora. Chciałbym sie dowiedziec jakie mogły być przyczyny awarii? Wada materiału? - pompa Aisin, błąd montażu? ktoś mi powiedział, że mogły być za bardzo napięte paski. Pytam, bo samochód wrócił do warsztatu , w którym była robiona wymiana. Nie mam powodu , żeby im nie ufać, ale chciałbym uniknąć powtórzenia błędu gdyby to było przyczyną a szef jest otwarty na dyskusje. Druga kwestia, to ktorą z pomp wybrać. Mam do wybory air-texa, hella, lucasa i dolz'a. Iparts ma chyba ze 40 pomp do wyboru, ale auto niestety stoi w Hiszpanii i tylko te mam w ofercie na już.
Raczej jednostkowa wada materiału albo faktycznie zły - za mocny naciąg pasków - powodowały zbyt duże naprężenia i przy jeździe autostradowej - duże obroty silnika -.......
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
taaa - trzeba było regenerować "głowiczkę" - ale w sumie nie dziwne - miała przejechane 500 tys km
Zauważyłem że samochód lepiej idzie z pełnym ładunkiem na przyczepie - lepiej ciągnie pod górę - w miejscach gdzie przedtem schodziłem do np 3 biegu teraz wychodzi na 4-tym
Mniejsze są problemy z temperaturą
Chodzi jakby bardziej "szorstko"
Spalanie - mimo że pałuje mu trochę bardziej niż przedtem - jedzie się szybciej na trasie do Hiszpanii to spalanie pozostaje na tym samym poziomie - ok 15-16 z pełnym obciążeniem
W zasadzie spalanie uzależnione najbardziej jest od tego czy jest czy nie ma wiatru (a nie od masy zestawu)
Zauważyłem że samochód lepiej idzie z pełnym ładunkiem na przyczepie - lepiej ciągnie pod górę - w miejscach gdzie przedtem schodziłem do np 3 biegu teraz wychodzi na 4-tym
Mniejsze są problemy z temperaturą
Chodzi jakby bardziej "szorstko"
Spalanie - mimo że pałuje mu trochę bardziej niż przedtem - jedzie się szybciej na trasie do Hiszpanii to spalanie pozostaje na tym samym poziomie - ok 15-16 z pełnym obciążeniem
W zasadzie spalanie uzależnione najbardziej jest od tego czy jest czy nie ma wiatru (a nie od masy zestawu)
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Cajman pompę robiłeś u tego gościa z pod Krosna ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Z Krosna
Nie wymienili mi pompy przed krótkimi wakacjami i dzisiaj dowiedziałem się, że równierz wisko ma uszkodzone łożysko i mam poszczerbione skrzydła wiatraka. Samochód to Patrol Y60 2.8. Pompe zamontowali ale majster pożałował na telefon do mnie, nie zamówił części i dalej jestem bez samochodu. Coraz bardziej podejrzewam, że to jednak jakis problem wynikający z montażu był. Teraz szukam wisko i wentylatora. Jaką markę wisko polecacie? Widzę ceny od 400 do 1700. Górny pułap to trochę dużo.
Wodnik57
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Jak ci sie visco drogie widzi zawsze mozesz wytoczyc przejsciowke i dac visco od tranzita, bedzie tanio 

Czwarte serce 

Może i z tranzita byłoby lepsze, ale jak na razie zostane przy dedykowanych. Chodzi mi o rade, ktory z zamiennikow jest najlepszej jakosci. Mam do wyboru Blue print , Japanparts, Herth+Buss, Thermotec i NPS Japan. Radzą mi też wymienić wentylator, jako że stary ma jekies drobne uszkodzenia, nigdzie nie widze nowych. Nie wiem czy wentylator do silnika 4.2 by pasował do mojego, bo taki udało mi się znależc.
Wodnik57
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
wiskoza od 4,2 jest taka sama ja w 2.8 to wentylator tez powinien pasować
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Finalnie poszlo wisko z japanparts i stary wentylator. Gwarancja 2 lata wiec zobaczymy. Czekam na zlozenie wszystkiego do kupy. Nie wiem czy przy okazji nie wymienic wszystkich paskow, po poprzednie swiszczaly
Wodnik57
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Eee wiskozy mają ośkę innej długości, pomiędzy 2.8 a 4.2. Samo śmigło ma chyba też inne odsadzenie.Fiba pisze:wiskoza od 4,2 jest taka sama ja w 2.8 to wentylator tez powinien pasować
Ja mam Thermotec - póki co 1.5 roku robi dobrze.wodnik57 pisze:Finalnie poszlo wisko z japanparts i stary wentylator. Gwarancja 2 lata wiec zobaczymy. Czekam na zlozenie wszystkiego do kupy. Nie wiem czy przy okazji nie wymienic wszystkich paskow, po poprzednie swiszczaly
y60 autobus, czerwony.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Wisko do 4.2 pasuje bez kombinacji z 2.8 . Ostatnio poratowałem wiskiem chłopaków z 4.2 bo im padło .
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Wreszcie odebrałem poskładanego Patrola, zrobiłem około 50 km po autostradzie z prędkością licznikową 110-120, temperatura podniosła się najwyżej do 80 stopni, klima pracująca, górki, na zewnątrz 26 stopni. Myślę, że wszystko ok, bo w te weekend nakręcę koło 1000 km
Wodnik57