Cieknąca przekładnia - regenerować czy szukać używki
Moderator: Kosiarz
Cieknąca przekładnia - regenerować czy szukać używki
Witam, cieknie mi przekładnia na obu końcach. Nie mam jeszcze jakiś istotnych ubytków płynu w zbiorniczku, przekładnia działa, ale chciałbym zlikwidować problem. Stąd pytanie, bo tu czytam, że same uszczelnienie to nie rozwiązanie, trafić używkę , która nie cieknie to tez loteria, ale znalazłem jakieś opinie, że trudno zregenerować. Skłaniam się jednak najbardziej ku tej ostatniej opcji , bo wole raz zapłacić i mieć. Czy na Śląsku lub w okolicach Krakowa jest zakład, który to zrobi dobrze i da gwarancję? Jaki kształtują się ceny za regeneracje ?
Wodnik57
Re: Cieknąca przekładnia - regenerować czy szukać używki
Regenerować, można prawie samemu. Rozebrałem, dałem tokarzowi do obspawania i dotoczenia w miejscu współpracy osi z uszczelnieniami i łożyskami, działało szczelnie i dobrze.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.
- sebastian2357
Ja bym kupił drugą regenerowana a stara dał w zamian.
U siebie kiedyś regenerowałem to same problemy. Za pierwszym razem po regeneracji dość ciężko kierownica chodziła. Nie tak lekko przedtem, ale jeszcze znośnie, powiedzieli mi że tak ma być wiec olałem temat i jezdziłem. Po jakimś czasie pompa wspomagania zaczęła wyć. Jestem pewien że to jest powiązane. Oddałem auto żeby naprawiono tą pompe, powiedzieli że przekładnia znowu jest do roboty. Zrobiłem wszystko, pompa troche ciszej ale dalej wyła. Wymieniłem na inna używke, była jeszcze cichsza ale wciąż było słychać. Po 5 tysiącach wyła jak wilki do ksieżyca. Potem sprzedałem auto bo miałem tego dość
Także tego, bierz rachunki i gwarancje na tą regeneracje i nie rób tego daleko od domu, bo potem trzeba daleko jechac żeby komuś w papę dać
U siebie kiedyś regenerowałem to same problemy. Za pierwszym razem po regeneracji dość ciężko kierownica chodziła. Nie tak lekko przedtem, ale jeszcze znośnie, powiedzieli mi że tak ma być wiec olałem temat i jezdziłem. Po jakimś czasie pompa wspomagania zaczęła wyć. Jestem pewien że to jest powiązane. Oddałem auto żeby naprawiono tą pompe, powiedzieli że przekładnia znowu jest do roboty. Zrobiłem wszystko, pompa troche ciszej ale dalej wyła. Wymieniłem na inna używke, była jeszcze cichsza ale wciąż było słychać. Po 5 tysiącach wyła jak wilki do ksieżyca. Potem sprzedałem auto bo miałem tego dość

Także tego, bierz rachunki i gwarancje na tą regeneracje i nie rób tego daleko od domu, bo potem trzeba daleko jechac żeby komuś w papę dać

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Regeneracja przekładni to nie jest tylko wymiana uszczelniaczy.
Tam jest jeszcze listwa zębata, zębatka kolumny itp. Zwłaszcza w samochodzie terenowym gdzie to wiadomo w jakich warunkach pracuje po kilkunastu latach użytkowania jedyne co się do odzysku nadawać może to obudowa a i to nie zawsze. Dlatego wolałbym to jednak oddać do profesjonalistów aby zrobili jak należy bo to przecież w samochodzie równie ważne co hamulce. Musi działać.
Tam jest jeszcze listwa zębata, zębatka kolumny itp. Zwłaszcza w samochodzie terenowym gdzie to wiadomo w jakich warunkach pracuje po kilkunastu latach użytkowania jedyne co się do odzysku nadawać może to obudowa a i to nie zawsze. Dlatego wolałbym to jednak oddać do profesjonalistów aby zrobili jak należy bo to przecież w samochodzie równie ważne co hamulce. Musi działać.
jakie auto bo przekładnia , a maglownica to dwie różne rzeczy , bo przekładnie sam zregenerujesz , a maglownicy nie , jak ci leci to z główki tam gdzie wspomaganie
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Dla mnie to to samo - kwestia nazewnictwa
Ale może się ch*ja znam...
Ale może się ch*ja znam...

tu przekładnia śróba-nakrętka
https://autokult.pl/13953,przekladnia-s ... ierowniczy
a tu maglownica nazwa potoczna używana , czyli przekładnia listwowa
https://autokult.pl/13997,przekladnia-z ... ierowniczy
więc się pytam jakie auto , bo jak leci olej to skąd
https://autokult.pl/13953,przekladnia-s ... ierowniczy
a tu maglownica nazwa potoczna używana , czyli przekładnia listwowa
https://autokult.pl/13997,przekladnia-z ... ierowniczy
więc się pytam jakie auto , bo jak leci olej to skąd

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Przyjmujemy Twoją samokrytykę

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Auto to Patrol y60. Opcja z zakupem zregenerowanej z gwarancja na wymianę za moją najbardziej by mi pasował. Szperałem trochę w necie , ale nie trafiłem na taką ofertę
Wodnik57
poszukaj był opis na forum w jaki sposób zregenerować , w serwis manualu też powinien być
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
spr ładny opis k/w260 serwis manual , y60/61 jako cały element , w k160 opisane jako tako , w serwis manyalu od d22 też pięknie opisane co jak itd . znając nissana przekładnie są zamienne pomiędzy modelami , patrol-terrano r20 - d22 . ale mogę się mylić
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Nie mam manuala. Większość linkow z wątku o manualach nie działa. Pomyślałem , że kupię używkę i oddam ją do regeneracji do jakiegoś zakładu i podmienię, a najchętniej kupiłbym zregenerowaną i po wymianie odesłał moją. Jeśli ktoś znałby warsztat, który miałby już przekładnie na półce to chętnie skorzystam z informacji
Wodnik57
poszukaj w moich postach , niedawno wstawiałem lik do serwisówek chyba w towarzyskich i dziale nissana , przeszukałem dział nissana są linki do serwisówek , trzeba poświęcić 5min i wszystko jest tylko trzeba chcieć , zgadza sie część linków nie działa ale te które działają można ciągnoć , szukam jeszcze tylko do K60 ale z tym może być ciężko , bo to już muzeumwodnik57 pisze: ↑ndz kwie 08, 2018 9:37 amNie mam manuala. Większość linkow z wątku o manualach nie działa. Pomyślałem , że kupię używkę i oddam ją do regeneracji do jakiegoś zakładu i podmienię, a najchętniej kupiłbym zregenerowaną i po wymianie odesłał moją. Jeśli ktoś znałby warsztat, który miałby już przekładnie na półce to chętnie skorzystam z informacji
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Kupilem uzywke, po wymianie zrobilem juz kilka tysiecy km. Obserwuje, ze przy malych predkosciach kierownica chcodzi ciezko a przy duzych az za lekko. Na poczatku mialem nawet wrazenie, ze czegos nie dokrecili i kola zaraz sie rozjada w rozne strony. P jakims czasie sie do fego przyzwyczailem, albo juz sie troćhe utwardzilo. Ostatnio czuje dosc silne wibracje w przedziale 80-100 km/h nasilajace sie przy skrecaniu kierownica w prawo. Nie wiem czy to nie jest jakis problem z zawieszeniem a nie ukladem kierowniczym. Krecac w lewo objawy prawie znikaja. Jakies sugestie?
Wodnik57
Luzy, jakiś panhard, zwrotnice, coś. Skręcając naprężasz układ i kasujesz luz. Tak bym powiedział...