Jak wykonac poprawny lift zawieszenia w Gr ?

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Raymund

Re: Jak wykonac poprawny lift zawieszenia w Gr ?

Post autor: Raymund » śr lis 22, 2017 10:24 pm

Jeżuuuu malusieńki ... :o

Awatar użytkownika
Raymund

Post autor: Raymund » śr lis 22, 2017 10:25 pm

Powariowali ... :)21

yahooy60
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yahooy60 » wt lut 13, 2018 11:37 pm

Witam witam,

Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post. Jestem szczęśliwym posiadaczem patrola y60 long z 1988. Kupiłem go niecałe 10 lat temu. W momencie zakupu był już przerobiony do offroadu jednak stan jego karoserii dawał wiele do życzenia. W ostatnim czasie udało mi się w końcu przełożyć karoserię. Przejdźmy jednak do rzeczy. Ów patrol jest podniesiony na ramie. Oprócz oryginalnych poduszek znajdujących się między ramą a karoserią ma dołożone 10 cm stalowe podkładki, które dają mu tzw. body lift 4 cale. Myślę, że z takim body liftem już go zostawie, choć wydaje mi się trochę przesadzony jak na moje potrzeby. Chciałbym teraz pogrzebać trochę w zawieszeniu. Pewien fachowiec oglądając, mojego patrola kilka lat temu, zauważył, że zawieszenie jest trochę spartaczone. Mianowicie chodzi o to, że wieżyczki od przednich amortyzatorów zostały dosyć sporo skrócone, po to aby po podniesieniu budy na ramie nie trzeba było wstawiać dłuższych amorów. Chciałbym teraz wymienić wieżyczki na takie o oryginalnej długości i wymienić amortyzatory, sprężyny i co tylko potrzeba na takie żeby wszystko pasowało. Czy ktoś z Was może mi doradzić w tym temacie? 8)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lut 14, 2018 6:10 am

amortyzatory są mocowane do ramy a nie budy - czyli lift budy nie ma znaczenia
4" to trochę z czapy jest - siła jaka działa przy zderzeniu sprawi, że urwie tę budę - zrób 2", wsadź zawieszenie jakiego potrzebujesz itd...

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr lut 14, 2018 7:44 am

Łał, już dawno nie widziałem tak poprawnie napisanego postu.
Filolog?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr lut 14, 2018 1:17 pm

Może zwyczajnie skończył szkołę w czasach kiedy jak komuś nie szło to chodził na zajęcia korekcyjne aż dał radę, zamiast brać papiery na dysfunkcje - jak dzisiaj. :)21

W temacie... jak Mroku napisał, karoseria nie ma nic do amortyzatora. Te wieżyczki się mieszczą pod fabryczną, bez liftu.
Mam podkładki 7 czy 8cm, też zastane, z poiliteranu jakiegoś. Nie wiem czy od korozji, czy od przeciążeń, miejscami pękają takie wzmocnienia budy które na podkładce leżą. Auto dostało w kość, ale mimo wszystko... nie powinno pękać.
W związku z tym pomyśl co chcesz i co by pasowało, to coś powiemy ;)

yahooy60
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yahooy60 » śr lut 14, 2018 10:43 pm

Rzeczywiście jestem po filologii, ale nie polskiej tylko angielskiej :D Staram się w miarę możliwości pisać poprawnie i tyle ;-)

Wracając do tematu - przede wszystkim bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeśli wymienię wieżyczki na oryginalne i zamontuję nowe amory i nowe sprężyny z liftem 2" to rozumiem, że pojazd się uniesie jeszcze bardziej? Chciałbym raczej tego uniknąć, bo już teraz ciężko mi się do niego wspiąć :D Tym bardziej, że mam kubełkowy fotel... Byłbym skłonny obniżyć go na ramie do liftu 2" (musiałbym wtedy przepołowić 5 obecnych, stalowych 4-calowych podkładek, żeby uzyskać 10 podkładek 2-calowych). Do tego myślę żeby wymienić wieżyczki, o których już wcześniej wspominałem i dać nowe amory oraz sprężyny z liftem 2". Jak na moje rozumowanie wydaje się to być dobrym rozwiązaniem. Patrol byłby podniesiony na tym samym poziome co teraz, lift na ramie nie byłby tak przesadzony jak jest obecnie, co by już nie groziło urwaniem karoserii przy zderzeniu o czym wspominał Mroczny. A 2- calowy lift zawieszenia byłby optymalny, bo nie zmienia znacząco geometrii pojazdu i nie wymaga dodatkowych zabiegów jak np. wydłużanie drążka panharda. Zgadza się? :)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lut 15, 2018 6:33 am

dokładnie tak jak piszesz..

yahooy60
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yahooy60 » czw lut 15, 2018 10:15 pm

Na pewno nie trzeba nic przerabiać? Poniżej link do podobnego tematu z innego forum:

https://www.forumsamochodowe.pl/patrol- ... t58529.htm

Ktoś na końcu napisał, że przy lifcie krótkiej wersji patrola są potrzebne pewne przeróbki. W długiej wersji jest tak samo? Chciałbym tylko dodać, że mam opony 35 cali.

Awatar użytkownika
Raymund

Post autor: Raymund » pt lut 16, 2018 8:53 am

Przodu nie musisz ,ale tył to sam zobaczysz i zdecydujesz czy Ci to nie przeszkadza. Ja tył przedłużyłem.
Jeszcze temat stabilizatorów , ale raczej już ich nie posiadasz. ;)

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lut 16, 2018 1:54 pm

jak masz 35 cali to musisz mieć co najmniej 3 cale liftu albo podcięte błotniki (albo jedno i drugie :)21 )
jeśli mówimy o zawieszeniu nie budzie
mimośrody są do poprawienia kątów w przednim zawieszeniu, niektórzy twierdzą że nie trzeba inni że dużo zmieniają :wink:
ja tam mam i sobie chwale :wink: do 3 cali lepsze będą dropboxy do 2 tuleje mimośrodowe
lift 2+2 jest spoko ale to nie tak że nie rozjedzie się zupełnie zawieszenie, jak popatrzysz to przy podniesieniu na sprężynie o 5 cm panhardy pociągną mosty w swoją stronę, jeden w prawo drugi w lewo i auto będzie miało 4 ślady :)21 jeśli nie jeździsz dużo po asfalcie i auto jest głownie w teren to olać spraw można jeśli jeździsz po asfalcie dużo to w krótkim parchu będzie to odczuwalne w długim aucie nie tak bardzo choć w mimośrody i tak bym zainwestował, nie jest to przecież aż tak znaczący koszt :wink:
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

yahooy60
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yahooy60 » ndz lut 25, 2018 7:38 pm

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Jeśli będę mieć lift 2+2 to nadal będę musiał przyciąć błotniki czy obędzie się bez? :)
Mówiąc o mimośrodach macie na myśli tuleje mimośrodowe? Czy jeszcze coś? Zamontowanie takich jak w poniższym linku załatwi sprawę? Czy może polecicie jakieś inne? Patrolem jeżdżę też sporo po asfalcie, także nie chciałbym stracić na komforcie i bezpieczeństwie jazdy.
https://sklep.intercars.com.pl/produkty ... 7980105-to

Potrzebuję też pomocy odnośnie zrobienia nowych przewodów paliwowych i hamulcowych. Proszę odeślijcie mnie do tematu z tym związanego, bo ja nic nie znalazłem na tym forum, a nie chce być zbesztany za off top :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz lut 25, 2018 8:46 pm

tak, takie tuleje mimośrodowe
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

44misiaki

Post autor: 44misiaki » pt maja 10, 2019 10:15 am

Witam Starszyznę,
Lift 2 cale zrobiony kiedyś, kiedyś. OME.
Jednak trzeba to poregulować, dorzucam wahacze/panhard i mimosrody. Tuleje idą oryginały gumowe Nissan.
Poradźcie jakie mimośrody :
Super pro, Dobinson czy OME - te ostatnie to chyba poliuretan. Żeby to się dobrze i w miarę komfortowo zgrywało. Będzie M57.

Piotr
Patrol Y61_long / Nikon Fx i żeby więcej czasu...

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt maja 10, 2019 10:49 am

Super pro jest ok.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

44misiaki

Post autor: 44misiaki » sob maja 11, 2019 2:43 pm

Dzięki , i to zatem pójdzie.
Piotr
Patrol Y61_long / Nikon Fx i żeby więcej czasu...

Mateusz106
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mateusz106 » wt lip 16, 2019 11:48 am

Tuleje mimośrodowe - asymetryczne
Mam problem, auto całe rozebrane i nie mam jak wyznaczyć pionu na wahaczu. Czy ktoś jest w stanie zmierzyć lub wysłać zdjęcie w którym miejscu ma się znaleźć tuleja asymetryczna w Y61 przy lifcie 2”? Chodzi mi o kat ze zdjęcia lub jakikolwiek inny sposób wyznaczenia miejsca Obrazek

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » wt lip 16, 2019 12:07 pm

Obrazek
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Mateusz106
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mateusz106 » wt lip 16, 2019 4:38 pm

Dziękuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”