Patrol k160 - przycinający się wskaźnik prędkości
Moderator: Kosiarz
Patrol k160 - przycinający się wskaźnik prędkości
Zacina mi się regularnie wskaźnik prędkości, licznik kilometrów chodzi bez problemów a wskazówka prędkości potrafi stać w jednym miejscu (np. na 0 albo 40km/h albo 70km/h), nagle ruszyć i po chwili znowu się zawiesić (a kilometry nadal zlicza), jak się zwiesi np. na 40 lub 80km/h nawet jak stanę to potrafi opaść dopiero po dłuższej chwili.
Myślałem że może to linka, rozkręciłem licznik, oglądałem linkę ale linka nie jest wyrobiona - poza tym jak by była wyrobiona to by chyba nie zliczał kilometrów?
Zegar kręci dobrze jak się wsadzi coś w dziurę od linki i zakręci. Na razie całego zegara nie rozbierałem bo i też nie bardzo wiem jak się do niego dostać do środka...
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być i jak to naprawić?
Myślałem że może to linka, rozkręciłem licznik, oglądałem linkę ale linka nie jest wyrobiona - poza tym jak by była wyrobiona to by chyba nie zliczał kilometrów?
Zegar kręci dobrze jak się wsadzi coś w dziurę od linki i zakręci. Na razie całego zegara nie rozbierałem bo i też nie bardzo wiem jak się do niego dostać do środka...
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być i jak to naprawić?
Re: Patrol k160 - przycinający się wskaźnik prędkości
zacina się z brudu , do rozebrania tam filozofi niema
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
czyli całą to puszkę z zegarem i licznikiem można rozebrać bez obaw że coś plastiki są zgrzane i potem nic się z tym nie zrobi? ten licznik tak wygląda: https://archiwum.allegro.pl/oferta/niss ... 43871.html trzeba te śrubki z tyły tylko odkręcić czy dobrać się do niego od przodu?
zegar oczywiście nie chodzi, to taki standard, czy też można go reanimować?
zegar oczywiście nie chodzi, to taki standard, czy też można go reanimować?
ja jak swojego rozbierałem to se wyzerowałem , a co wolno było i nkt się nie czepiał , trzeba zdjąć wskazówki i odkręcić blaty i masz dostęp do bebechów z tego co pamietam
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Dzięki, faktycznie trzeba było wybebeszyć go i wyczyścić. Teraz już działa jak należy
Patrzyłem też na zegar przy okazji, ale nie udało mi się go ruszyć, w ogóle wskazówki są nie do ruszenia, może padła elektryka. Na razie odpuściłem i złożyłem wszystko do kupy.
Jeszcze raz dzięki!

Patrzyłem też na zegar przy okazji, ale nie udało mi się go ruszyć, w ogóle wskazówki są nie do ruszenia, może padła elektryka. Na razie odpuściłem i złożyłem wszystko do kupy.
Jeszcze raz dzięki!
mam całe sprawne zegary do 160tki.
w razie w dzwoń
w razie w dzwoń
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

A znajdziesz napęd linki? Tę część, która wchodzi do reduktora. Niebieską, bodajże 19 zębów.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )