Jak złożyć kolektor wylotowy w 160, sd33t
Moderator: Kosiarz
Jak złożyć kolektor wylotowy w 160, sd33t
Pytanie do Szanownych Kolegów mam.
Pacjent to 160, sd33t.
Wydmuchało uszczelkę spod kolektora wylotowego, więc autko trafiło do mechanika. Wszystko rozebrane, oczyszczone, kolektor musiał być splanowany.
Kolektor składa się z dwóch części. Fabrycznie wg informacji do jakich dotarł machanik, po prost u jedna rura wchodziła w drugą, bez żadnego uszczelnienia. Teraz po rozebraniu i oczyszczeniu powstała tam szczelina na obwodzie. Czym to uszczelnić? Silikon wysokotemperaturowy? Inne mazidło?
Tu https://www.4x4modsaustralia.com.au/fac ... td42-87-15 akurat do 4,2, ale zasada ta sama.
Pacjent to 160, sd33t.
Wydmuchało uszczelkę spod kolektora wylotowego, więc autko trafiło do mechanika. Wszystko rozebrane, oczyszczone, kolektor musiał być splanowany.
Kolektor składa się z dwóch części. Fabrycznie wg informacji do jakich dotarł machanik, po prost u jedna rura wchodziła w drugą, bez żadnego uszczelnienia. Teraz po rozebraniu i oczyszczeniu powstała tam szczelina na obwodzie. Czym to uszczelnić? Silikon wysokotemperaturowy? Inne mazidło?
Tu https://www.4x4modsaustralia.com.au/fac ... td42-87-15 akurat do 4,2, ale zasada ta sama.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
-
-
Re: Jak złożyć kolektor wylotowy w 160, sd33t
Wchodziło na sucho. I jak miałem takich patroli 9 szt tak nigdy tam nie było nieszczelnosci. Ale ze rozebrałeś to złóż na klej do kominków tzn rur. Taki do 1200stopni.
Mechanik rozebrał
Rozważałem kominkowy- on twardnieje i pewnie sklei na sztywno obie części. Nie strzeli np. kolektor potem?

Rozważałem kominkowy- on twardnieje i pewnie sklei na sztywno obie części. Nie strzeli np. kolektor potem?
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
- minizbowid
-
Nie strzeli, chyba, że bardzo się postarasz.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Dziękuję za odpowiedzi, w formie sugestii przekażę mechanikowi- ostatecznie to on bierze odpowiedzialność za swoją robotę, a tej wyszło sporo.
Mam nadzieje, ze znów usłyszę ten cudny szum rzędowej 6
Mam nadzieje, ze znów usłyszę ten cudny szum rzędowej 6

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
-
-
Jak ci to będzie lepił do kupy to zwróć uwagę żeby właściwie przykręcił turbo. Mam na myśli tą blachę podtrzymującą żeby turbina nie wisiała na kolektorze.
Dobrze, dziękuję 

W 160 3,3 TD (wyprawowy)