K160 brak napędu na przód przy załączonym reduktorze
Moderator: Kosiarz
K160 brak napędu na przód przy załączonym reduktorze
Jak w temacie, dziś odkryłem że przy załączonym reduktorze (4L) nie mam napędu na przednią oś, jedynie tylna. Napęd na przód mam tylko jak go załączę bez reduktora (4H). Sprzęgiełka działają bo mam napęd na przód w pozycji 4H. Ciekawe, że tył chodzi jak załączę reduktor a przód nie.
Jakieś podpowiedzi co się popsuło mogło popsuć w reduktorze?
Jakieś podpowiedzi co się popsuło mogło popsuć w reduktorze?
Re: K160 brak napędu na przód przy załączonym reduktorze
spr czy na pewno działają sprzęgiełka , walni się pod autem i pokręć przednim wałem czy się zapinają , reduktor tam nie ma się co popsuć , ew. zdejmi dekiel górny z reduktora i popatrzaj czy przesówki działają prawidłowo
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
milion procent, ze sprzęgiełka
reduktor ma koła zębate a nie łańcuszek więc on nie odchodzi w ciszy i niepostrzeżenie
jest jeszcze jedna możliwość, niska bardzo ale jest. Przegniłe mocowania budy do ramy powodują jej zapaść a ta z kolei ogranicza minimalnie skok lewarka od napędu. Minimalnie ale wystarczająco aby koła nie zazębiły się skutecznie
reduktor ma koła zębate a nie łańcuszek więc on nie odchodzi w ciszy i niepostrzeżenie
jest jeszcze jedna możliwość, niska bardzo ale jest. Przegniłe mocowania budy do ramy powodują jej zapaść a ta z kolei ogranicza minimalnie skok lewarka od napędu. Minimalnie ale wystarczająco aby koła nie zazębiły się skutecznie
Sprzęgiełka działają bo jak zapne przód na 4h to kreci. Jednynie na 4L nie kręci...
Hmm lewarka nie ogranicza nic ale jeszcze sprawdzę raz. Kiedyś było tak że wywalało 4L bo lewarek właśnie był nie do końca przesunięty bo podłoga blokowała ale to dawno zrobiłem (zgiąłem dźwignie lewarka aby nie dostawała do podłogi) i nie było problemu.
Jakby to sprzęgiełka były to by nie działał przód na 4H.
Hmm lewarka nie ogranicza nic ale jeszcze sprawdzę raz. Kiedyś było tak że wywalało 4L bo lewarek właśnie był nie do końca przesunięty bo podłoga blokowała ale to dawno zrobiłem (zgiąłem dźwignie lewarka aby nie dostawała do podłogi) i nie było problemu.
Jakby to sprzęgiełka były to by nie działał przód na 4H.
- Misiek Cypr
-
Jak masz wymarłe/wygnite mocowania budy, to może się dziać tak, że coś w reduktorze nie do końca zaskakuje.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Hmmm ok. Może coś faktycznie blokuje. Dźwignia chodzi dobrze, luźno i słychać jakby zapinala reduktor. Można się jakoś dostać od góry do reduktora czy trzeba wyjąć skrzynię?
podnieś przednie koło i obróć przednim wałem ,jeśli jest uszkodzony reduktor to obrócisz wałem jeśli nie to reduktor jest sprawny
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
W końcu przed Świętami było trochę czasu aby pogrzebać w aucie. Sprawdziłem i faktycznie problem był ze sprzęgiełkami, które raz się załączały a raz nie. Dziwna sprawa bo po demontażu i rozebraniu sprężyny, miseczki i mechanizm wygląda ok. Trochę smaru jakby się do nich przedostało z kul ale nie na tyle aby stanęły. Jak będę miał chwilę to sprawdzę uszczelniacze kul ale nie wyglądały na uszkodzone.
Ponieważ autem jeżdżę już tylko wokół komina, zdecydowałem się przerobić sprzęgiełka na stałe, więc teraz nie będzie problemu czy sprzęgiełka załączą się w terenie się czy nie.
Dziękuję za pomoc i zamykam temat.
Ponieważ autem jeżdżę już tylko wokół komina, zdecydowałem się przerobić sprzęgiełka na stałe, więc teraz nie będzie problemu czy sprzęgiełka załączą się w terenie się czy nie.
Dziękuję za pomoc i zamykam temat.
Patrol nie ma centralnego mechanizmu różnicowego, eięc spięcie na stałe sprzęgiełek, na czarnym, może dać ciekawe rezultaty 

Zbowid

- minizbowid
-
Mogłeś nie mówić, byłoby śmiesznie 

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Tyle że ja nie wyjeżdżam na asfalt bo las mam za płotem..
A w ogóle czy to nie jest tak, że jak przedni napęd nie jest dołączony, czyli nie jest przenoszony napęd ze skrzyni na przód, to zapięcie sprzęgiełek na stałe niczego nie zmienia bo nie mam zablokowanego przedniego dyfra?

A w ogóle czy to nie jest tak, że jak przedni napęd nie jest dołączony, czyli nie jest przenoszony napęd ze skrzyni na przód, to zapięcie sprzęgiełek na stałe niczego nie zmienia bo nie mam zablokowanego przedniego dyfra?
wtedy rozłącza dźwignią w kabinie a stałe zabieraki kręcą dyfrem i wałem
rozwiązanie jak w wielu autach. Rozłączanie sprzęgiełkami to dodatkowy kłopot i bzdura, ja zawsze przerabiałem na stałe
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Tak jest, nic nie urypiesz.czuczuu pisze: ↑pn kwie 10, 2023 12:09 pmTyle że ja nie wyjeżdżam na asfalt bo las mam za płotem..![]()
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Ok. Dzięki za potwierdzenie koledzy goralski i Mroczny. Trochę zdziwiły mnie wcześniejsze komentarze kolegów Zbowid i minizbowid więc wolałem się upewnić że dobrze myślę.
- minizbowid
-
Ale chwileczke, proszę bez nazwisk

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S