...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 4
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 4
Witam , czy ktos pomoże w doborze pasów bezpieczeństwa na tył do y60 krótki, przerabiał już ktoś ten temat?
Za oryginały strasznie sobie cenią....
Za oryginały strasznie sobie cenią....
Oryginały używki?
Własnie za takie sobie cenią, chodzi mi to że np. "pasy pasują od deawoo tico w cenie 50zł za komplet..." 

Panowie macie może zdjęcia jak są montowane blaszki trzymające klocki hamulcowe w przednim zacisku w Y60? Właśnie remontuje hamulce i widzę że z przodu tych blaszek brak, są w kształcie krzyża, tylko nie mogę jakoś ich podpasować, jakieś zaćmienie mam po kilku godzinach roboty...
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
Rysunek może być?
http://www.partsbase.org/nissan/patrol- ... brake-p-2/
Nie pamiętam teraz, ale nie da się tego inaczej włożyć... weź blaszkę, zacisk bez klocków i...

http://www.partsbase.org/nissan/patrol- ... brake-p-2/
Nie pamiętam teraz, ale nie da się tego inaczej włożyć... weź blaszkę, zacisk bez klocków i...

Rysunek pokazuje tył i tam rzeczywiście nie ma filozofii ale z przodu jest inaczej...
Pokazuje przód, ale dwu tłoczkowy którego raczej nie masz... tu jest prawidłowy:
http://www.partsbase.org/nissan/patrol- ... brake-p-1/
Zdjęć nie mogę znaleźć...
http://www.partsbase.org/nissan/patrol- ... brake-p-1/
Zdjęć nie mogę znaleźć...
- Wojtek
Boban22 - a gdzie z tyłu masz zwrotnicę ?boban22 pisze:Rysunek pokazuje tył i tam rzeczywiście nie ma filozofii ale z przodu jest inaczej...
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
ten rysunek widziałem, ale kiepsko z niego coś wyczytać, idę do garażu macać dalej
... dzięki

Wojtek pisze:Boban22 - a gdzie z tyłu masz zwrotnicę ?boban22 pisze:Rysunek pokazuje tył i tam rzeczywiście nie ma filozofii ale z przodu jest inaczej...
z tyłu nie ma zwrotnicy, ale blaszki z rysunku występują na tyle a nie na przodzie i o to mi chodziło ( mam na myśli pierwszy link kolegi Takayuki
Na wszelkiej maści rysunkach złożeniowych i z EPC jest paskudna jakość, zwłaszcza w internetach, ale mają jedną niezaprzeczalną zaletę - części są ułożone w odpowiednią stronę względem siebie, jak popatrzysz na te blaszki od Wowosa to zostają 2 możliwe ich położenia, co powinno załatwić temat...
- Wojtek
OK.
Zagięcia (ranty) na szerszej powierzchni blaszek mają obejmować klocki od strony piasty - jakby przeciwdziałały przesunięciu się klocków w stronę osi. Na tych węższych ramionach zaczepy blokują blaszki w jarzmie. Generalnie blaszki są po to, żeby nie wycierać jarzma i aby to po nich ślizgały się klocki w miarę zużywania.
Zagięcia (ranty) na szerszej powierzchni blaszek mają obejmować klocki od strony piasty - jakby przeciwdziałały przesunięciu się klocków w stronę osi. Na tych węższych ramionach zaczepy blokują blaszki w jarzmie. Generalnie blaszki są po to, żeby nie wycierać jarzma i aby to po nich ślizgały się klocki w miarę zużywania.

Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2015 7:58 pm przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Takayuki pisze:Na wszelkiej maści rysunkach złożeniowych i z EPC jest paskudna jakość, zwłaszcza w internetach, ale mają jedną niezaprzeczalną zaletę - części są ułożone w odpowiednią stronę względem siebie, jak popatrzysz na te blaszki od Wowosa to zostają 2 możliwe ich położenia, co powinno załatwić temat...
może już miałem zaćmienie po całym dniu dłubania... idę za chwilę na spokojnie zerknąć..... jedyny plus taki że teraz heble mam żylety

dzięki za podpowiedź... popatrzę jeszcze raz na spokojnie, czasami rzeczy oczywiste są najtrudniejsze do zobaczenia..Wojtek pisze:OK.
Zagięcia (ranty) na szerszej powierzchni blaszek mają obejmować klocki od strony piasty - jakby przeciwdziałały przesunięciu się klocków w stronę osi. Na tych węższych ramionach zaczepy blokują blaszki w jarzmie. Generalnie blaszki są po to, żeby nie zużywać jarzma i aby to po nich ślizgały się klocki w miarę zużywania.

Mała uwaga:Wojtek pisze:(...) Generalnie blaszki są po to, żeby nie wycierać jarzma i aby to po nich ślizgały się klocki w miarę zużywania.
To zależy jakie blaszki, bo są różne konstrukcje i wymysły. Niektóre niwelują stukanie klocków (wstępnie je dociskając do reszty układu).
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Wojtek
Zgoda, co fabryka to inny pomysł żeby obejść patenty poprzedników
Niektórzy nawet montują sprężynki na klockach... Ale w tym przypadku 

Pewnie za pozno ale:boban22 pisze:Panowie macie może zdjęcia jak są montowane blaszki trzymające klocki hamulcowe w przednim zacisku w Y60? Właśnie remontuje hamulce i widzę że z przodu tych blaszek brak, są w kształcie krzyża, tylko nie mogę jakoś ich podpasować, jakieś zaćmienie mam po kilku godzinach roboty...

Nie za późno, właśnie o coś takiego mi chodziło, wielkie dzięki, już nie miałem wczoraj weny, a dzisiaj na spokojnie się tym zajmę. A tak na marginesie dziwna jest pozycja tej blaszki z przodu, z tyłu jakoś bardziej to sensownie działa.Jeszcze raz dzięki
Witam! mam problem z odpowietrzeniem pompy paliwa w terrano 2,7 jedynce samochód stał rozebrany półtora roku z silnikiem nic nie robione. Do pompy paliwo dochodzi z nadmiaru leci a na wtryski nie idzie. Ma ktoś jakiś patent jak to ogarnąc bo męcze go drugi dzień i nic 

Sprawdz zaworek elektromagnetyczny w pompie.
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
Panowie jak jest z wiskiem do k 160 pasuje z y60 ?
używka nie wchodzi w grę bo lubię mieć nowe
Parchaty K-160 3.3td
Od TD42 jest bodajże takie samo.
dziarus pisze:Panowie jak jest z wiskiem do k 160 pasuje z y60 ?
nowe oryginalne czy nowe zamiennik?
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
no nie mam rozeznania , pewnie oryginał to bajońska cena a zamiennik ............no nie wiem musiał bym zobaczyć stosunek ceny do jakości .
Parchaty K-160 3.3td