sprawdzenie hydropopychacza w RD28T
Moderator: Kosiarz
Re: sprawdzenie hydropopychacza w RD28T
Zapalam na zimnym i robi cyk,cyk,cyk coraz ciszej i poznej juz nie slychac.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
też tak mam od ponad 2 lat i to olewam. Jak zacznie cykać na ciepłym wymienię szklanki.
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
czyli co? teraz mam wsadzone te krótsze, moge je bezkarnie wymienic na dluzsze?miastek pisze:Nie, zakładałem krótsze zamiast dłuższych i na odwrót i w sumie to nie zauważyłem różnicy w pracy silnika. Gdybym teraz to rozbierał to założyłbym te na płytki bo są tańsze i lepsze.qubus pisze:a co sie stanie jesli te dluzsze popychacze wstawimy zamiast krótszych?
demolka glowicy?
pytam bo te dluzsze mam pod ręką a krótszych nie moge cos namierzyć

Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl
http://www.muddoctors.pl
Jak przestaje cykać, to znaczy że dopiero olej dociera do głowicy - normalne.Wojtek_W pisze:Zapalam na zimnym i robi cyk,cyk,cyk coraz ciszej i poznej juz nie slychac.
Nawet SD33T tak robi.

A jak by nie przestawalo ?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
To wtedy znaczy, że nie ma oleju.

Pany, albo ja jestem mondzioł, albo Wy. Z postu powyżej wywnioskowałem, że są dwie różne długości zaworów i odpowiednio dopasowane do tych długości popychacze. Jest to o tyle ważne, że kupiłem jakieś dziwne hydroszklanki, bo zamiast łepek zaworów opierać się o ten cycek w popychaczu, to podkładka trzymająca sprężynę zaworu opiera się o obudowę popychacza. Jak przeczytałem, że są dwie długości zaworów, to pomyślałem, że może w tym tkwi przyczyna, dlatego chciałbym, żeby rzucił na to światło ktoś, kto od 150 lat robi głowice.KonradSz pisze:"I na koniec w sprawie silnika RD28T.
W konstrukcji tego silnika występują 3 rodzaje popychaczy.
popychacz mechaniczny na tzw. płytki regulacyjne,
popychacz hydrauliczny do zaworów krótszych,
popychacz hydrauliczny do zaworów dłuższych,
Różnica długości zaworów około 1mm, dlatego dwa rózne typy popychaczy."
Teraz jak juz kupilem i zlozylem to ty mi o roznej dlugosci.
Y61 RD28TI Australia służy
W260 RD28T gania wraki między remontami
Y60 RD28T w trakcie remontu
poka fote szklanki
cycek masz wcisniety w szklance? pod wplywem cisnienia, olej wypycha cycek w szklance ktory reguluje sobie luz zaworowy, cycek w pozycji wcisnietej jest praktycznie na rowno z obudowa, a jego zakres pracy to ok 4mm - choc nie dam sobie glowy uciac, musialbym poszukac starych popychaczy
drugie pytanie czy wkladajac wcisniety popychacz na zawor, i przykladajac walek rozrzadu w pozycji bez wzniosu masz luz pomiedzy walkiem a popychaczem?
co do hydropopychaczy masz 2 rodzaje
27/35 do zaworow krutszych
26/35 do zaworow dluzszych - ta o ile dobrze pamietam wystepuje w silnikach CD20 primera diesel i jest o wiele tansza od 27/35
cycek masz wcisniety w szklance? pod wplywem cisnienia, olej wypycha cycek w szklance ktory reguluje sobie luz zaworowy, cycek w pozycji wcisnietej jest praktycznie na rowno z obudowa, a jego zakres pracy to ok 4mm - choc nie dam sobie glowy uciac, musialbym poszukac starych popychaczy
drugie pytanie czy wkladajac wcisniety popychacz na zawor, i przykladajac walek rozrzadu w pozycji bez wzniosu masz luz pomiedzy walkiem a popychaczem?
co do hydropopychaczy masz 2 rodzaje
27/35 do zaworow krutszych
26/35 do zaworow dluzszych - ta o ile dobrze pamietam wystepuje w silnikach CD20 primera diesel i jest o wiele tansza od 27/35
Sytuacja ma się tak:
Pierwszy rysunek przedstawia starą szklankę
Drugi rysunek to nowa szklanka
Przed szlifem gniazd i zaworów sytuacja miała się jak na rysunku trzecim. Po szlifie zawory zostały skrócone bo się nie domykały - rysunek czwarty - tylko jak widać podkładka trzymająca korpus zaczęła opierać się o szklankę i jest zonk. Nie mam możliwości wymiany szklanek i nie wiem teraz jak to ugryźć.

Uploaded with ImageShack.us
Pierwszy rysunek przedstawia starą szklankę
Drugi rysunek to nowa szklanka
Przed szlifem gniazd i zaworów sytuacja miała się jak na rysunku trzecim. Po szlifie zawory zostały skrócone bo się nie domykały - rysunek czwarty - tylko jak widać podkładka trzymająca korpus zaczęła opierać się o szklankę i jest zonk. Nie mam możliwości wymiany szklanek i nie wiem teraz jak to ugryźć.

Uploaded with ImageShack.us
Chciałbym wymienić te nieszczęsne hydroszklanki na płytkowe. Nie wiecie od czego pasują?? Podobno już gdzieś było, ale nie mogę znaleźć.
- Miskiller
-
np. od benzynowego renault.
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
a tak dokładniej?
- Miskiller
-
wlasnie quarwa nie pamietam, ale jutro zadzwonie do wlasciciela uzywanych czesci do francuzow bo od niego zawsze biore takie uzywki.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Ja zakladalem z Forda 1,8 diesel. Tez pasuja. Z VW tez sa jakies ale nie pamietam modelu.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Ludzie, zlitujcie się. Jakiś model, rocznik?
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Jezuniu, czego Ty oczekujesz wiecej ? Idz na zlom, powiedz ze chcesz do Forda 1,8 D i dostaniesz. EOT
I wez do lapy szklanke, zebys wiedzial czego chcesz
I wez do lapy szklanke, zebys wiedzial czego chcesz

Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

po wymianie popychaczy - mus olej zmienić
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
Odgrzewam kotleta.
Po odpalaniu się któryś odzywał, przy normalnej pracy cisza, pod obciążeniem powyżej 3000 tyś. obr. znowu, po demontażu wszystkie twarde, paluchami nie da rady wcisnąć. Jakieś sugestie??
a terrano 3.0 V6
Po odpalaniu się któryś odzywał, przy normalnej pracy cisza, pod obciążeniem powyżej 3000 tyś. obr. znowu, po demontażu wszystkie twarde, paluchami nie da rady wcisnąć. Jakieś sugestie??
a terrano 3.0 V6
- Miskiller
-
luzny sworzen korbowodu badz panewka, oczywiscie to czarny scenariusz.
Miskiller pisze:luzny sworzen korbowodu badz panewka, oczywiscie to czarny scenariusz.
Dźwięk słyszalny był pod pokrywą zaworą, charakterystyczny dla popychacza.
ps. nie strasz mnie

Jak któraś szklanka miękka to na pewno do dupy. Jak test paluchowy wykazuje twardość, to na dwoje babka wróżyła. Możesz zaoszczędzić na szklankach i podmieniać np po dwie, aż w końcu trafisz, tylko że to trochę głupia oszczędność. Problemem może być też zbyt gęsty olej.
Stawiam na olej, dawno nie wymieniałem
, dwa popychacze na cyckach są delikatnie ukruszone, mam nadzieje że uda mi się je rozłożyć i ładnie poskładać, a i po złożeniu (czy w trakcie zalać je olejem) czy zamontować puste i po odpaleniu silnika same się napełnią 
ps. myślałem że uszczelka pod głowicą poszła i nie szedł olej do góry (dlatego stukały) - kopcił delikatnie więc głowice zdemontowane, a okazało się że uszczelniacze wydechowe podkrachciały.

ps. myślałem że uszczelka pod głowicą poszła i nie szedł olej do góry (dlatego stukały) - kopcił delikatnie więc głowice zdemontowane, a okazało się że uszczelniacze wydechowe podkrachciały.
Co do rozbierania hydropopychacza, to niech się wypowiedzą światlejsi, ale wydaje mi się, że to kiepski pomysł. Olej tylko i wyłącznie syntetyk. Już niejeden na tym forum pisał, że po zmianie oleju na półsyntetyk zaczęło stukać i rzucać, lub tym, że jak zalał rzadszym to te objawy przeszły. Szklanki powinny być puste. Ponoć nowe trzeba czasem wypompować.
rozbieralem, czyscilem - pomimo tego ze test palucha wykazywal nieugietosc, jednak jak sie odstawi auto na dluzej zawor w swej upartosci wypychal cycek po jakims czasie i cyckanie powracalo
wy....ny hydropopychacz to nie tylko niesterczacy sutek, ale tez wytarcie zewnetrznej obudowy powoduje mniejsza szczelnosc szklanka - glowica, a wiec mniejsze cisnienie wypychajace cycek
po wymianie na nowy nic nie cyka nawet na mineralnym, a szklanke wkladasz pusta, sama sie napelni i wyreguluje, ja przed wymiana i remontem wlewalem do silnika jakis syfilis do czyszczenia silnika z liquida, a pozniej kompresorem wydmuchiwalem wszelakie kanaly, tyle ze miske tez mialem zwalona bo wymienialem panewki korbowe
na 3ciej stronie "Schematy, instrukcje, manuale." kilka lat temu wkleilem cos co przyda sie kazdemu wlascicielowi Y60
w razie czego podaje ponownie
http://zeverybest.free.fr/notices/atelierY60/
pelny service manual do Y60, z wszystkim co potrzebne do rozebrania trupa na atomy
silnik to EM.pdf
jest tam wszystko lacznie z dopuszczalnymi luzami liczonymi w 1000 czesciach mm
wy....ny hydropopychacz to nie tylko niesterczacy sutek, ale tez wytarcie zewnetrznej obudowy powoduje mniejsza szczelnosc szklanka - glowica, a wiec mniejsze cisnienie wypychajace cycek

po wymianie na nowy nic nie cyka nawet na mineralnym, a szklanke wkladasz pusta, sama sie napelni i wyreguluje, ja przed wymiana i remontem wlewalem do silnika jakis syfilis do czyszczenia silnika z liquida, a pozniej kompresorem wydmuchiwalem wszelakie kanaly, tyle ze miske tez mialem zwalona bo wymienialem panewki korbowe
na 3ciej stronie "Schematy, instrukcje, manuale." kilka lat temu wkleilem cos co przyda sie kazdemu wlascicielowi Y60
w razie czego podaje ponownie
http://zeverybest.free.fr/notices/atelierY60/
pelny service manual do Y60, z wszystkim co potrzebne do rozebrania trupa na atomy
silnik to EM.pdf
jest tam wszystko lacznie z dopuszczalnymi luzami liczonymi w 1000 czesciach mm