Nissan Pathfinder R51
Moderator: Kosiarz
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Re: Nissan Pathfinder R51
A to git
myślałem że też jest przekazywane przez to sprzęgło wielopłytkowe tyłko włączone na stałe.

w instrukcji pisza tylko, ze nie wskazane jest jezdzenie 4H powyzej 100km/h.
R51 V6
-
-
- Kontaktowanie:
Camoo,
widziałem na innym forum, że zakupiłeś KM2 do Patha. Oceń ten zakup, proszę.
widziałem na innym forum, że zakupiłeś KM2 do Patha. Oceń ten zakup, proszę.
Rock'n'roll to nie rurki z kremem 
Patrol 2.7 LWB

Patrol 2.7 LWB
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Ja mam nieco inne pytanko - kumpel chce kupić R51 z 2006 roku i grzebię w necie w poszukiwaniu informacji, co najczęściej pada itp. Jakoś nie za bardzo mogę trafić na konkrety. Czy ktoś mógłby doradzić, gdzie zaglądać żeby ocenić, czy warto auto dokładniej sprawdzić w serwisie
Z góry dzięki
M&Ms

Z góry dzięki
M&Ms
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa 

U mnie przy 90kkm padło koło dwumasowe. Podobno i tak długo wytrzymało. Szczęśliwie serwis wymienił na gwarancji. 15kkm wcześniej wymienili wahacze przednie - nie czułem luzów, ale im wyszło, że są do wymiany.Marta&Marek pisze:Ja mam nieco inne pytanko - kumpel chce kupić R51 z 2006 roku i grzebię w necie w poszukiwaniu informacji, co najczęściej pada itp.
Poza tym bez problemów.
GR 4,2d '97
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Kurcze przesiadłem się z ruskiej katiuszy (Nivka) na Patrola i jakoś przy zbliżającej się zimie będę tęsknił za stałym napędem na 4 koła. Również sprzęgiełka w piastach chciałem wymienić na manuale ale jak pomyślę że przed każdym wjechaniem w trawę mam wysiadać z auta... A jazda na samym tyle przypomina drift...slayer17 pisze:I zapewne za chwilę pojawią się pytania: A na kiego ci 4x4 na asfalcie?

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
oko_demona pisze:Kurcze przesiadłem się z ruskiej katiuszy (Nivka) na Patrola i jakoś przy zbliżającej się zimie będę tęsknił za stałym napędem na 4 koła. Również sprzęgiełka w piastach chciałem wymienić na manuale ale jak pomyślę że przed każdym wjechaniem w trawę mam wysiadać z auta... A jazda na samym tyle przypomina drift...slayer17 pisze:I zapewne za chwilę pojawią się pytania: A na kiego ci 4x4 na asfalcie?
czyli masz samochód do wszystkiego

czym sie przejmować

jak zaczniesz tracic przyczepność hukniesz wajhę na 4H i po problemie .
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Mogiem w czasie jazdy? Np jadę w łuku (powoli ale ślisko) zaczyna mnie tyłek wyprzedzać wtedy mogę włączyć czy muszę stanąć? Co na to sprzęgiełka piast, i reduktor?
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
z tego co pamiętam to do 40/h można zapiąc w czasie jazdy 

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Można ale trza jechać na wprost (nie skręcone koła ) i trza z wyczuciem (ale jak miałeś nive to wiesz co to znaczy z wyczuciem) 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
W nivie napęd na 4 był stały, do włączenia reduktora raczej stawałem lub zwalniałem do 3-5km/h, blokadę międzymostową zapinałem tylko jak ugrzęzłem, gorzej było z jej wyłączeniem 

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
w nissanie nie, sam testowałemAdamo pisze:Nie tylko Jeep. Ma tak też np. Galenda...Shelter_kc pisze: To, ze zastosował Jeep nie oznacza, że ma to sens. W ten sposób całe przeniesienie napędu działa non stop dając większe opory i zużycie.
Chyba, że się mylę.
Zapewne minimalnie wzrasta zużycie paliwa ale z jakimś szybszym zużywaniem się nie ma problemu. W Grandzie wymiana łożysk w moście co około 200tys.km wiec tragedii nie ma.
Nawet przy takim rozwiązaniu jest wyraźnie wyczuwalna chwila zwłoki w dopięciu przodu, a jak by jeszcze musiały się zapiać sprzęgiełka to już by było za późno![]()
Zresztą zapinanie sprzęgiełek przy prędkości ok. 100km/h raczej skończyło by się spektakularnym wybuchem

Czwarte serce 

po kij się męczyćzagaj1 pisze:Można ale trza jechać na wprost (nie skręcone koła ) i trza z wyczuciem (ale jak miałeś nive to wiesz co to znaczy z wyczuciem)
lepiej kupić manuale, jesienią zapiąć na lock i nie trzeba wysiadać z kabiny
Po kij wydawać na manuale? przełączyć w automatach na lock i nie trzeba wysiadać z kabinyMroczny pisze:po kij się męczyćzagaj1 pisze:Można ale trza jechać na wprost (nie skręcone koła ) i trza z wyczuciem (ale jak miałeś nive to wiesz co to znaczy z wyczuciem)

Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!
no tak , ale spalanie nam wzrośnie o 0,5LMroczny pisze:po kij się męczyćzagaj1 pisze:Można ale trza jechać na wprost (nie skręcone koła ) i trza z wyczuciem (ale jak miałeś nive to wiesz co to znaczy z wyczuciem)

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
A to w końcu jak się zapnie na LOCK automaty to można latać po czarnym bo nigdy jakoś nie mogę tego rozkminić
Powiedzcie tylko czy dobrze myślę: jak mam na Auto przedni wał się nie obraca, po włączeniu w kabinie 4H powiedzmy, wał się zaczyna obracać i po obrocie załapują sprzęgi i mam 4x4, teraz zapinam na LOCK i wał obraca się cały czas ale nie mam jeszcze 4x4 dopiero jak przełączę wajchę wewnątrz na 4H to mam napęd 4x4 tak to działa 

Auto przy wypietych sprzęgiełkach i 2H wał jest można powiedzieć rozpiety z 2 stron - od strony kół przez sprzęgiełka i w skrzyni. Nie kręci się. Lock i 2h - zapięte są sprzęgi w kolach przednich i wał się kręci napędzany kołami, ale odpięty od skrzyni - czyli możesz jechać po czarnym. Jeśli jedziesz na wprost na lock, możesz zmienić w trakcie jazdy 2h->4h. Wyłączyć podobnie. Bez uszczerbku dla sprzęgiełek.
PS. Odiegliśmy od tematu to raz, dwa - kwestia lock/auto się przewija cyklicznie - może warto zrobić przyklejony post FAQ z powtarzającymi się pytaniami, na które są proste odpowiedzi?
PS. Odiegliśmy od tematu to raz, dwa - kwestia lock/auto się przewija cyklicznie - może warto zrobić przyklejony post FAQ z powtarzającymi się pytaniami, na które są proste odpowiedzi?
Ostatnio zmieniony ndz paź 24, 2010 10:39 am przez vexx, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.