Rumocząca skrzynia w y60
Moderator: Kosiarz
Re: Rumocząca skrzynia w y60
i pisane przez x a nie ks

Loża Szyderców zaczęła działać
..... Exedy było ze sklepiku z naszej strony rajdowej więc chyba lipy nie było .....

Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Hehehe... a to dobre dokładnie opisałeś moją dolegliwośćkrzychooxxx pisze:hehehe wszyscy chorujemy na to samo...KarolSawiak pisze:....a ja miałem cichutką do czasu jak zachciało mi się zmienić sprzegło na Exedy i nową tulejkę dałem , olej wymieniłem jak należy i zaczęło się , jak się nagrzeje to rzegota jak stara sieczkarnia ....
u mnie poki olej zimny to wszystko cichutko i tylko synchronizator na 3 podczas redukowania nie puszcza bez dzwieku ale to nie problem.
natomiast jak sie nagrzeje olej to masakra, na swiatlach stoje z wcisnietym sprzeglem albo lekko popchnieta wajcha w kierunku wrzucenia ktoregos biegu bo to takze kasuje luz a tym samym halas. druga sprawa ze na nagrzanym nie dziala synchronizator na zadnym biegu przy redukcjach, podczas przyspieszania jak chwilke sie poczeka celem zrownania obrotow to wchodzi wszystko cichutko..
idac ta teoria wystarczy utrzymac niska temperature oleju a wszystko bedzie ok lub zalac olejem ktory nie zmienia swoich wlasnosci chociazby lepkosci czy gestosci w funkcji temperatury ale czy znajdziemy takowy ?:)
a chlodnica oleju... pompka goniaca to wszystko to juz fajna rzezba![]()
pozdrawiam wszystkich ktorzy jezdza i wesolo zgrzytaja![]()
![]()

Ale ja nie szyderujeKarolSawiak pisze:Loża Szyderców zaczęła działać..... Exedy było ze sklepiku z naszej strony rajdowej więc chyba lipy nie było .....

Oryginał z ASO to też Exedy, tylko ma inne sprężynki i po jego montażu jest cisza

A tak BTW, to że coś jest z zakładowego sklepiku to wcale nie znaczy, że jest najwyższych lotów

Pracuję w handlu i wiem o czym piszesz . Na ten przykład drzwi firmy Classen . Grubsza okleina i płycina na hurtownie i salony sklepowe, a gorszy i cieńszy materiał na drzwi idące na Castoramę. Ten sam model , dla laika nie do odróżnienia i amatorzy cieszą się że w Castoramie kupili taniej .
Pewnie ze sprzęgłami to samo . Na szczęście było to EXEDY ,a nie Eksedy , więc może pożyje te teoretyczne 300 tys km przebiegu .
Wiem też z doświadczenia ,że cena ostateczna towaru niekoniecznie idzie w parze z jakością i 100%owe marże na towarze mnie wcale nie dziwią, ani nawet 200%we .
Pewnie ze sprzęgłami to samo . Na szczęście było to EXEDY ,a nie Eksedy , więc może pożyje te teoretyczne 300 tys km przebiegu .
Wiem też z doświadczenia ,że cena ostateczna towaru niekoniecznie idzie w parze z jakością i 100%owe marże na towarze mnie wcale nie dziwią, ani nawet 200%we .
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
z watku tego wynika , że albo stać Cię na serwisowanie nissana w nowe części - tylko w serwisie nissana , albo lipa -no prawie jak w dziale toyoty 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
a tam sranie w banie
nie ważne gdzie kupisz tylko jakie kupisz
kupisz dobre sprzęgło będzie git
czy to exedy czy też inne dobre.... a skrzynia będzie szumieć z 500 innych powodów
ja się już przyzwyczaiłem, zresztą szum nie jest wielki i nie przeszkadza w niczym

nie ważne gdzie kupisz tylko jakie kupisz

ja się już przyzwyczaiłem, zresztą szum nie jest wielki i nie przeszkadza w niczym

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Witam serdecznie. Po wymianie tarczy, docisku i łożyska na nowe sachsa nastał dramat. Rumot straszny. Przed wymianą był jeszcze w spokój. Proszę o pomoc co mam zrobić, co kupić by ten dramat się skończył.
Nissan Patrol GR Y60 2.8 1997 +3" ( IRONMAN + KONI) 35"BFG MT
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja zmieniałem ostatnio na EXEDY z zakładowego sklepiku i wcześniej rumotało a teraz cisza jak makiem zasiał i wymieniłem samą tarczę, reszta została stara 

http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
Jaka jest w takim razie różnica między tymi tarczami Exedy i Sachs ? A co z łożyskiem i dociskiem jakie? Czym ten rumot jest spowodowany, skąd on sie bierze? I czy ma na to wpływ tem oleju skrzyni biegów?

Ten rumot to na luzie, na biegu, (nie)wciśnięte sprzęgło... Trochę więcej info.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
rumoczą sprężynki w tarczy sprzęgłaernil pisze:Ten rumot to na luzie, na biegu, (nie)wciśnięte sprzęgło... Trochę więcej info.
ZMOTA SCORPION Y60
Rumot na luzie, wcisne sprzęgło i jest cisza.
Ja prosiłem o więcej info, tylko pytajnik zgubiłem...daniel b pisze:rumoczą sprężynki w tarczy sprzęgłaernil pisze:Ten rumot to na luzie, na biegu, (nie)wciśnięte sprzęgło... Trochę więcej info.

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Jeżeli ma luz ma na sprężynkach tarczy sprzęgła to skrzynia ucichnie ( po wymianie i niekonicznie musi to być Exedy ) , na początku będzie Ci się Kolego wydawać , że "złapałeś Pana Boga za nogi" - i po problemie , ALE im dłużej będziesz się w nią wsłuchiwał to i tak okaże się , że jednak rumocze , no może nieco ciszej
.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
Luz na sprężynkach. Mam tarcze nówke nie śmiganą a rumocze na luzie, po wciśnięciu sprzęgła cisza następuje. Co z tym zrobić ?
masz dwie opcje 1. kup zestaw naprawczy do skrzyni biegów i opisz co się zmieni.
2. kup skrzynie z y61 i opisz co się zmieni.
3. nie rób nic , i nawet pisać nic niemusisz
.
3. nie rób nic , i nawet pisać nic niemusisz

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
iskra69 pisze:masz dwie opcje 1. kup zestaw naprawczy do skrzyni biegów i opisz co się zmieni.
3. nie rób nic , i nawet pisać nic niemusisz.
wybieram opcje numer 3.
TTTM ..... <- ten typ tak ma ..
noo a jak was to wkurza to postawcie auto pod domem tudzież na parkingu
kluczyki do szafy i bedzie cisza

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
opcjia nr 3 w tym wypadku jest najlepszaiskra69 pisze:masz dwie opcje 1. kup zestaw naprawczy do skrzyni biegów i opisz co się zmieni.
3. nie rób nic , i nawet pisać nic niemusisz.

ZMOTA SCORPION Y60
opcja 4 założyć spieka nic nie będzie "rumotać" 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
zara zara ,wezcie sie okreslcie,
to co jest w koncu jest przyczyna tego zechotania ,bo u mnie tez chromoli ale wali mnie to
,tak z ciekawosci pytam 
aaaa i w parchu jest jakas regulacja sprzegla na pedale
,niemam kiedy zagladnac 
to co jest w koncu jest przyczyna tego zechotania ,bo u mnie tez chromoli ale wali mnie to

aaaa i w parchu jest jakas regulacja sprzegla na pedale

myślę sobie , że czy sprzęgło ze spieków , czy regulacja sprzęgła , nic niepomogą na "rumotanie" - bo przyczyną jest luz międzyzębny
.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
ale ja wcale nie zamierzam tego ruszac moje sprzeglo ma 5 tysi przejechane i nie jest to zaden syf,poprostu za wysoko bierze co mnie wkarwia jak sie przesiade do niego 

A czy luz międzyzębny może się pojawić po wymianie sprzęgłaiskra69 pisze:myślę sobie , że czy sprzęgło ze spieków , czy regulacja sprzęgła , nic niepomogą na "rumotanie" - bo przyczyną jest luz międzyzębny.