Większy zbiornik paliwa do Patrola

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
sbst

Re: Większy zbiornik paliwa do Patrola

Post autor: sbst » wt sty 07, 2014 8:20 pm

Hehehe witamy Miszcza Yody'ne :-))))))
Sensu dla mnie taki zbiornik nie ma biorac pod uwage cennik paliw. Jak bedziesz mial pecha to na ruskiej granicy jeszcze Cie dupna ze przemyt robisz :-) a nawet przy prostych wyliczeniach wychodzi amortyzacja tak dluga, ze .... ;-)
Chyba, ze ktos ma kaprys , to inne argumenty nieistotne :-)
Jedyna sensowana sprawa to naprawde rejony gdzie okiem siegnac zadnego muszyna czy innego masaja, o paru brudnych dzbankach ropo spalalnego goofna nie wspominajac, gdzie nasza bliska to na hilton by sie wydawala :-) ale takich rejonow globalnej wsi coraz mniej...
A poza tym waga, mocno wysunieta na dupie +70kg... zawiecha by sie zaraz mocniejsza przydala, gdzie na pusto jak taczka bedzie jezdzic....
A potem szok jak wyorawowka 4t wazy i by sie prawko inne przydalo :-)
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » wt sty 07, 2014 9:06 pm

mnie się przydaje dodatkowy zbiornik 80 litrów na ON ale

to jest w pickupie więc taka dodatkowa masa nie gra roli i cena tego zbiornika zwróciła mi się po jednym tankowaniu
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 07, 2014 9:11 pm

też mnie się to wydaje przerostem formy..

pomijając serio dalekie ekspedycje - po co komplikować prostą rzecz, dodawać jakieś fanty które mogą strzelić focha (pompki, kable), obciążać, wiercić, spawać ?

Norweskie paliwo jest drogie - ale lepsze więc zasięg i tak wzrośnie z litra. Przy całości imprezy to oszczędność pozorna a szans na wygenerowanie wkurwu spora

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt sty 07, 2014 9:15 pm

Zdanie mam podobne i projektu nie wdrozylem. Ale kumpel ma i chwali.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » wt sty 07, 2014 9:17 pm

No wlasnie . Awaryjnosc zwlaszcza na zadupiach swiata gdzie o serwis ciezko, albo skandynawii gdzie latwo ale pierunsko drogi.... moze miecc niebagatelny wplyw na budzet albo przebieg wycieczki....
A o patrolu co mowic, ale nawet 20 letnie graty prawie nie do zajechania.
Im wiecej inwencji tworczej kierownika tym sie to pogarsza :)21
PATROLnięty ;)

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt sty 07, 2014 9:23 pm

Góral, żaden foch, tylko jak Ty sobie robisz partyzantkę z butlą lpg i chińską pompką, to Ci nie wypisuje algebry o idiotyzmie Twojego rozwiązania.
Jeśli x lat temu wymyślili powiększone zbiorniki, i sub tanki, to znaczy że jest na to jakieś zapotrzebowanie. I tyle. Uczepiłeś się jednego przykładu z Norwegią, jakbyś miał problem ze zrozumieniem że korzyści są dużo częściej... A że wszystko ma zady i walety to chyba też logiczne. Ja na przykład podróżuje sobie na helence, bo lubię, odliczasm sobie, i wychodzi mi litr paliwa po 3,80zł albo i taniej. Ale mam jedno źródełko, pod domem, a bardzo dużo jeżdzę w sezonie po Polsce, to dlaczego mam sobie nie dorzucić raz 1500zł jak mam przegnity zbiornik i i tak muszę wymienić ? Pomyśl zanim zaczniesz krytykę.

A co do Waszych obiekcji o wagę, to są śmieszne w obliczu liczby stalowych zderzaków montowanych nagminnie... Kiedy ostatnio miał ktoś w ręku przedni zderzak do y61 z F4x4 w nowej wersji w ręku ? Plus wyciągarka, plus tylny, plus ramiona do dodatkowego koła, do kanistra... Proszę Was.... i to w "wyprawówkach"... No ale fakt że zbiornika pod marketem nie widać.

Nie rozumiem po co tyle negacji o dorzucenie 1500zł do jakiegoś rozwiązania w przypadku przegnitego zbiornika. Większość aut jest w jakimś stopniu pomotanych, "dozbrojonych", za dużo większą kasę. Większość z tych akcesoriów można spokojnie zakwestionować... Np. Wojtek W po co Ci blokada przodu ARB w takim autobusie wycieczkowym ? A jak most zmielisz ? I tyle kasy ? Tak można bez końca.... No ale to modne tak negować.... :)2 :)
Ostatnio zmieniony wt sty 07, 2014 9:31 pm przez Ingrid, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 07, 2014 9:25 pm

spoko.. Ty masz swoje, inni swoje zdanie. Skoro rzucasz temat to sobie bajamy...

Dla mnie większym problemem od zbiornika jest poskładanie rzeczywistości aby tyle wolnego wygospodarować. Jak już się ruszę to wali mnie paliwo. Kanister zabiore alboco :wink:

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt sty 07, 2014 9:28 pm

No dokładnie... Nikt nikomu nie wmawia że to niezbędne. Ale jak komuś to w czymś pomaga wymiernie (mnie tak) a nie tak dla samego mania, to dlaczego nie.

p.s. Przy rozwiązaniu 150l nic się nie dokłada, nie zwiększa awaryjności, bo wszystko zostaje seryjne. Pływak, smok i przewody są ze starego zbiornika, to co ma się popsuć ? Obciążenie dodatkowe żadne, skoro parchy obładowane ważą po 2800-3000kg.
Ostatnio zmieniony wt sty 07, 2014 9:35 pm przez Ingrid, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » wt sty 07, 2014 9:29 pm

miałem to samo skrobnac,ale mi brzuch przeszkadza :)21

edit

dot mroczusia odp

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » wt sty 07, 2014 9:32 pm

mój dziadek jak jechał dużym fiatem do Istambułu 30 lat temu to karnistrów nazabierał zajechał
na dermowych piekących w dupę fotelach
:)21
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt sty 07, 2014 9:33 pm

A ile taki powiększony zbiornik wystaje w porównaniu do fabryki ?? Żeby się nie okazało, że będzie ryć po glebie przy zjeździe z pierwszej lepszej muldy terenu... :roll:
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 07, 2014 9:34 pm

fajnym tematem jest lift budy - i 5cm wyższy zbiornik na miejsce oryginału

Przemm

Post autor: Przemm » wt sty 07, 2014 9:37 pm

w każdym razie ważne jest to co napisał Sbst, że po Vin-ie mamy taki, a nie inny zbiornik. I jesli slużba celna zacznie dociekać, to już mamy pretekst do grzywny ( jeśli wieziemy więcej niż mamy w papierach) lub do wymuszenia łapówki ( na bardziej dzikich granicach) , to przynajmniej mnie zniecheciło to całego zamieszania.... Warto o tym pamiętać. Zgodzę się jednak, że 90 litrów w serii w patrolu do zdecydowanie za mało...

mas3

Post autor: mas3 » wt sty 07, 2014 9:39 pm

Jakiś tam znafca nie jestem ale na zdrowy chłopski rozum:

zbiornik paliwa 150L w forumowym sklepiku to 4500 PLN co zaokrąglać z górką jakieś 750L paliwa. Zbiorniki dodatkowe są jeszcze droższe. Wożenie dodatkowych parudziesięciu kilogramów daje większe spalanie o parę %. Patrząc od strony ekonomi to taka inwestycja będzie się zwracać i zwracać. Patrząc od strony zajebistości posiadania czegoś takiego i dłuższego zasięgu na baku to jest to bezcenne.

Ale nie lepiej by było iść w tą stronę: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/153/4183.html

Jak ci ma braknąć paliwa to i tak braknie. Kanister da zasięg dodatkowych 100 km, a w razie jakby zabrakło jeszcze 5 do stacji to łatwiej go brać pod pachę i zasuwać na stację niż puste auto dopychać :D
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych :)
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt sty 07, 2014 9:40 pm

Ja jak projektowałem, to zrobiłem równo tak jak oryginał. Podstawa to żeby nie psuł kąta zejścia. No może z centymetr, no ale po to jest osłona. Seryjnym też walniesz. Do przeprawówki się tego nie montuje. Jak jest lift budy, to możńa puścić w góre. Jest plug & play. Jak rozmawiałem z chłopakami u Chermola, to mocno się zdziwiłem że te zbiorniki australijskie po 6500zł się sprzedają.... Usłysząłem że temat jest krótki - zbiornik wygnił, pan dzwoni do Nissana.. słyszy cenę nowego, ogląda używane podrdzewiałe, i dzwoni do sklepiku z zamówieniem... 6500zł bym w życiu nie dał... No ale nie taką kasę w auta niektórzy pakują...

I powtarzam, na patrolnięci.pl taki 140l jest za 2600, a nie 4500zł. Więc nie musi to tyle kosztować. Co do "legalności" to który z Waszych zderzaków ma atest, i zgadnijmy co się rzuca służbom w pierwszj kolejności, a na co przymkną oko.

Co do odległości.... Lece z łódką do Gdynii i nazad, i na pełnym zbiormiku nie daję rady, a tak mam swoje paliwko i nie rozglądam się za stacjami.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt sty 07, 2014 9:48 pm

Mroczny pisze:fajnym tematem jest lift budy - i 5cm wyższy zbiornik na miejsce oryginału
Nooo. Robi ktoś u nas takie, czy samemu trzeba rzeźbić/szukać wykonawcy?

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt sty 07, 2014 10:25 pm

Ingrid pisze:Ja jak projektowałem, to zrobiłem równo tak jak oryginał. Podstawa to żeby nie psuł kąta zejścia. No może z centymetr, no ale po to jest osłona. Seryjnym też walniesz. Do przeprawówki się tego nie montuje. Jak jest lift budy, to możńa puścić w góre. Jest plug & play. Jak rozmawiałem z chłopakami u Chermola, to mocno się zdziwiłem że te zbiorniki australijskie po 6500zł się sprzedają.... Usłysząłem że temat jest krótki - zbiornik wygnił, pan dzwoni do Nissana.. słyszy cenę nowego, ogląda używane podrdzewiałe, i dzwoni do sklepiku z zamówieniem... 6500zł bym w życiu nie dał... No ale nie taką kasę w auta niektórzy pakują...

I powtarzam, na patrolnięci.pl taki 140l jest za 2600, a nie 4500zł. Więc nie musi to tyle kosztować. Co do "legalności" to który z Waszych zderzaków ma atest, i zgadnijmy co się rzuca służbom w pierwszj kolejności, a na co przymkną oko.

Co do odległości.... Lece z łódką do Gdynii i nazad, i na pełnym zbiormiku nie daję rady, a tak mam swoje paliwko i nie rozglądam się za stacjami.
A np. ukraińscy celnicy nie będą się czepiać, jak się zjawisz z taką kontrabandą w postaci nieoryginalnego zbiornika + sub zbiornik na granicy ?
y60 autobus, czerwony.

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt sty 07, 2014 10:29 pm

No pewnie że mogą się czepiać. Tak jak u nas mogą zabrać dowód za zderzak up-a czy innej fabryki.

marekw72

Post autor: marekw72 » wt sty 07, 2014 10:44 pm

Ja mam podstawowy 145l wykonany wg mojego i kolegi projektu. Dodatkowo w miejscu gdzie nissan fabrycznie montował "zaprojektowany" został około 75 litrowy. Kolega wozi dwa bo ma więcej wolnego czasu (rosja, afryka i takie tam ) w sumie 220.
Chwali sobie luksus posiadania sporego zasięgu. Na ceny też jakoś tam zwracał uwagę ale chyba nie było to najważniejsze.
Wykonanie stal nierdzewna plus oczywiście osłony wszystko mega pancerne wyszło. U mnie trochę dałem ciała i zbioronik jest parę centymetrów niżej niż pierwotnie zakładałem. 3-letnia eksploatacja ZERO problemów. Ilość strzałów od kamieni setki. Wszystko trzyma nic nie puszcza. W podstawowym zbiorniku wykorzystałem cały "system" odpowietrzenia z oryginalnego.
Całość wyszła po kosztach robocizny i materiału jakieś 2000-2500 zł za podstawowy. Za dodatkowy nie pamiętam.
Patrol K160 SD33 / Y61 3.0 (M57) /Y61 RB4.8 Super Safari

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » wt sty 07, 2014 10:46 pm

Takayuki pisze:
Mroczny pisze:fajnym tematem jest lift budy - i 5cm wyższy zbiornik na miejsce oryginału
Nooo. Robi ktoś u nas takie, czy samemu trzeba rzeźbić/szukać wykonawcy?
się rozcina swój , jeśli jest zdrowy i się powiększa
ale trzeba używać rozumu ,żeby nie szukać jaj , swoich rzecz jasna
w sąsiedniej wiosce

:)21
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » wt sty 07, 2014 10:47 pm

A na jakiej podstawie porownujesz zbi8rnik dozderzaka? W zderzaku paliwa nienwozisz a w zbi8rniku tak i celnik sie moze czepnac.
Poza tym auta przed bodajze 2007 nie misialy miec homologowanych zderzakow.
Kazdego fantazja ale wlasnie dlatego nie montuje drazkow z rurek, ktore moze i niezajebliwe w teorii, ale jak trzasna a nie maja homologacji to mozna byc biednym....
Janprzynajmniej przerobki staram sie w miare zgodnie z prawem.
Nie mowie ze taki zbi8rnik to nie fajna sprawa, ale jego zasadnosc jest w 2% przypadkow. Reszta to widzimisie, a jest wiele innych przerobek ktore lepiej sie sprawdza...
Ostatnio zmieniony wt sty 07, 2014 10:50 pm przez sbst, łącznie zmieniany 1 raz.
PATROLnięty ;)

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt sty 07, 2014 10:47 pm

Ingrid pisze:No pewnie że mogą się czepiać. Tak jak u nas mogą zabrać dowód za zderzak up-a czy innej fabryki.
Nie koniecznie - homologowane zderzaki mają mieć wózki zarejestrowane po raz pierwszy w PL po 20 października 2007 r. :wink:
y60 autobus, czerwony.

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt sty 07, 2014 11:34 pm

sbst pisze:A na jakiej podstawie porownujesz zbi8rnik dozderzaka? W zderzaku paliwa nienwozisz a w zbi8rniku tak i celnik sie moze czepnac.
Poza tym auta przed bodajze 2007 nie misialy miec homologowanych zderzakow.
Kazdego fantazja ale wlasnie dlatego nie montuje drazkow z rurek, ktore moze i niezajebliwe w teorii, ale jak trzasna a nie maja homologacji to mozna byc biednym....
Janprzynajmniej przerobki staram sie w miare zgodnie z prawem.
Nie mowie ze taki zbi8rnik to nie fajna sprawa, ale jego zasadnosc jest w 2% przypadkow. Reszta to widzimisie, a jest wiele innych przerobek ktore lepiej sie sprawdza...
Jeden lubi pierogi, a drugi jak mu nogi śmierdzą...
Różne potrzeby, ot tyle.

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 9:55 am

Wowos pisze: A np. ukraińscy celnicy nie będą się czepiać, jak się zjawisz z taką kontrabandą w postaci nieoryginalnego zbiornika + sub zbiornik na granicy ?
Jak sub zbiornik będzie pusty to mogą Ci skoczyć :roll:
Nie wolno przewozić paliwa, a nie zbiornika...
Równie dobrze mogą Cię oskarżyć o gwałt, bo też masz możliwość :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr sty 08, 2014 10:10 am

Jak zobaczy ,ze zbiornik byl przerabiany ( nie jest fabryczny) to jak najbardziej moga. Czy beda to juz wypadkowa wielu czynnikow.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”