Rommiller pisze:Co do rozbierania hydropopychacza, to niech się wypowiedzą światlejsi, ale wydaje mi się, że to kiepski pomysł.
kosmici go zrobili ? toc tylko szklanka w szklane z zaworkiem jedno kierunkowym....
Moderator: Kosiarz
Rommiller pisze:Co do rozbierania hydropopychacza, to niech się wypowiedzą światlejsi, ale wydaje mi się, że to kiepski pomysł.
Mi też cykało i przez pare minut nierówno pracował silnik (im zimniej tym dłużej)potem już ok.Mówię mechanikowi-wymień wszystkie szklanki.Osioł,stwierdził,ze na 3 cylindrach nie ma sprężania-jego diagnoza-nieszczelne zawory.Więc kretyn zdjął głowice a zawory ok.Więc,stwierdził, ,,ponad wszelką wątpliwość" ,że albo na 3 tłokach popękane pierscienie ,albo uszkodzone tuleje.Mówię ,,mistrzowi",nie wyjmuj tłoków,bo już niepotrzebnie zdarłeś głowice.Wyciągnął tłoki a tam wszystko jak nowe.W końcu założył nieplanowaną głowicę z powrotem.No i nie wziął za robote,bo niby nie skończył.Teraz będe musiał zdjąć głowice,ale chyba dam do przerobienia na płytki.KonradSz pisze:Właśnie, zastanawiałem sie czy taki test jest miarodajny.N2O pisze:jak twardy(nie da się wcisnąć) to powinien być ok
Jestem w trakcie wymiany rozrządu i przy okazji zajżałem pod wałek.
U mnie po sprawdzeniu popychaczy jeden jest bardzo 'mięki'(4 cylinder ssący) da sie wcisnąć palcem. Auto zapalało dobrze nawet na mrozie ale nie paliło przez chwile na jeden gar, kopciło,pracowało nierówno itp. po paru minutach wracało wszystko do normy.Pomiar cisnienia na zimnym wykazywał "dziure w tłoku" na czwartym garku, na ciepłym jest ok!
Pytanie czy ten "mięki" popychacz był przyczyna problemów?!
bez znaczenia jak włożysz szklanki, bo i tak się obkręcają w czasie pracy, szczególnie te na zaworach wydechowych.Stefan pisze:takie łot pytanie tejoretyczne....
miejsce na szklanke ma wylot oleju....
szklanka ma rowek i jedno wejście w tym rowku...
czy ma jakieś znaczenie ułożenie dziurki w szklance do dziurki od oleju z głowicy?
dziurka do dziurki....
dziurka do dziurki o 90 stopni obrócona....
dziurka do dziurki o 180 stopni obrócona....
ktoś coś wie?
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość