Hermetyczne lampy Wesema jako zamienniki przednich w Y60
Moderator: Kosiarz
Re: Hermetyczne lampy Wesema jako zamienniki przednich w Y60
Decc, ruszyło się coś z tymi lampami?
Szukałem na stronce Wesema, ale nima.
Szukałem na stronce Wesema, ale nima.
Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
No właśnie widzę, że coś się przeciąga. Dzwoniłem teraz do gościa, ale jest dziś na jakichś szkoleniach cały dzień i kazali mi próbować po 16.00 albo jutro. Dam znać jak z nim porozmawiam.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
Świetny pomysł i gratulacje za chęci.
Tyż zapodam - 3 razy już wymieniałem golfiaki...
Tyż zapodam - 3 razy już wymieniałem golfiaki...

Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
- willi7
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
już jestem zdecydowany na 2 komplety.
Rafał jak będziesz zamawiał to daj znać bo jest nas więcej ze Szczecina
Rafał jak będziesz zamawiał to daj znać bo jest nas więcej ze Szczecina
Jak tam wiadomo coś z tymi lampami bo też bym komplet przytulił.
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Wiadomo
. Dzwonił do mnie pan Hajduk, współwłaściciel Wesema, bodajże w piątek, albo w czwartek, nie pamiętam. Prototyp lampy zostanie do mnie wysłany w poniedziałek, ale nie będę ich mógł jeszcze topić bo klej który używany jest w procesie technologicznym musi się "sezonować" do 2-3 tygodni. Normalnie proces produkcji transportu i magazynowania jest tak długi, że klej ma czas na pełne utwardzenie. Ja dostanę lampę "na świeżo", więc będę musiał zaczekać z testami topienia. Jak tylko lampa przyjdzie przymierzę ją do auta i jeżeli wszystko będzie ok, produkcja zostanie uruchomiona. Na gotowe lampy musicie jednak poczekać te 2-3 tygodnie, żeby proces technologiczny mógł być zakończony. W tym czasie Wesem jeszcze będzie szukał wtyczki w chinach, bo jak na razie to jest największym problemem. Jak wiecie w oryginalnych lampach wtyki zakładane są bezpośrednio na blaszki żarówki i nie bardzo można znaleźć coś, co podejdzie.
Jak tylko lampy do mnie dotrą, porobię słit focie i zamieszczę w tym wątku.

Jak tylko lampy do mnie dotrą, porobię słit focie i zamieszczę w tym wątku.
zawsze moga zrobic z jakims uniwersalnym gmiazdem plus wtyk z kabelkami do samodzienego polutowania
- decc
No na razie tak jest. Ale jak ma być pełny zamiennik, to wypadałoby coś z wtyczką zrobić też. Zobaczymy czy się uda w ogóle, to nietypowa wtyczka.
- decc
Witajcie ponownie. Lampy dotarły właśnie przed chwilą. Jest to prototyp i mam przykaz nie włączać ich przez 3-4 tygodnie, ze względu na konieczność utwardzenia kleju. Lampy pojawią się w sprzedaży na stronie Wesema do końca lipca. Na razie, jak wspomniałem wcześniej, konieczna jest przeróbka wtyczki, ale być może do momentu wypuszczenia pierwszej partii uda się już dopasować wtyczkę. Wesem namierzył już jakiegoś producenta w Chinach. Jeżeli się nie uda, to zasugerowałem, żeby w tej białej wtyczce ustawiać kable w takiej samej kolejności jak w oryginale i tak to zostanie zrobione - podpięcie lamp będzie więc wymagało zrobienia 3 kabelków (wsuwki męsko-żeńskie) i podłączenia ich w takiej samej kolejności w obu wtyczkach (jeden do jednego), bez kombinowania, mierzenia, itp.
W ciągu 1-2 dni zamontuję lampę na próbę w aucie i zobaczymy jak się trzyma. Jeżeli między ramką (obwódką) mocującą a lampą będzie luz, to Wesem doda w miejscu styku ramki z lampą warstewkę poliuretanu. Dlatego też sugeruję jeszcze się wstrzymać z zamówieniami, aż wszystko będzie dopasowane i przetestowane. Myślę, że do końca wakacji lampa powinna być już dostępna w ostatecznej wersji.
Poniżej kilka zdjęć wraz ze starym oryginałem japońskim dla porównania:

Na tych dwóch zdjęciach poniżej, widać wypustki ustawiające lampę w uchwycie. Różnią się wyglądem troszkę, ale te Wesemowskie pasują, i wbrew pozorom są solidne, pomimo iż cieńsze od oryginalnych. Przymierzałem je do mocowania (Wesem odesłał mi wypożyczone mocowanie, które im podesłałem) i "siedzą" dobrze.

W ciągu 1-2 dni zamontuję lampę na próbę w aucie i zobaczymy jak się trzyma. Jeżeli między ramką (obwódką) mocującą a lampą będzie luz, to Wesem doda w miejscu styku ramki z lampą warstewkę poliuretanu. Dlatego też sugeruję jeszcze się wstrzymać z zamówieniami, aż wszystko będzie dopasowane i przetestowane. Myślę, że do końca wakacji lampa powinna być już dostępna w ostatecznej wersji.
Poniżej kilka zdjęć wraz ze starym oryginałem japońskim dla porównania:

Na tych dwóch zdjęciach poniżej, widać wypustki ustawiające lampę w uchwycie. Różnią się wyglądem troszkę, ale te Wesemowskie pasują, i wbrew pozorom są solidne, pomimo iż cieńsze od oryginalnych. Przymierzałem je do mocowania (Wesem odesłał mi wypożyczone mocowanie, które im podesłałem) i "siedzą" dobrze.

Fajnie
Czekam na ostateczną wersję z wtyczkami.
Może jakieś ksenony zaadaptują do nich

Nissan Patrol
-
-
sebson pisze:Fajnie![]()

czyżbyś chciał doinwestować zanim swoje Y60 zepchniesz do glinianki ?

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
No raczejPatryk 160 pisze:sebson pisze:Fajnie![]()
![]()

Przynajmniej jak wyjade z glinianki to światła będą świecić

A co zazdrosny jesteś że do K-iosków dobra polska firma nie chce zrobić wodoszczelnych lamp?!

Nissan Patrol
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
On se wyklepie z kwasu...
Szybkę też...
Dobra dobra pewnie w K wytrzymują 75 lat...

Dobra dobra pewnie w K wytrzymują 75 lat...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Do tej glinianki co żem prawie wpadł?Patryk 160 pisze:sebson pisze:Fajnie![]()
![]()

-
-
N2O pisze:Do tej glinianki co żem prawie wpadł?Patryk 160 pisze:sebson pisze:Fajnie![]()
![]()
glinianka to takie bajoro do którego mniej kulturalni spychają swoje lub ukradzione auto
natomiast Ty omal nie wpadłeś do mojej ZIEmianki
dobrze że nie wpadłeś bo nie wiem czy byś chciał z tamtąd wyjść jak byś zobaczył jakie tam mam zapasy różnych specjałów
dżemiki,soczki,kompociki

No trochę mi się pokiełbasiło.
Masz rację, nie wiem czy bym stamtąd wyszedł jak tam same dobrze rzeczy.

Masz rację, nie wiem czy bym stamtąd wyszedł jak tam same dobrze rzeczy.

-
-
sebson pisze: No raczej![]()
Przynajmniej jak wyjade z glinianki to światła będą świecić![]()
A co zazdrosny jesteś że do K-iosków dobra polska firma nie chce zrobić wodoszczelnych lamp?!

cóż natchnęło Cię tak wielkim optymizmem
jak chcesz żeby popękała Ci ta głowica zrobiona z puszek po kokakoli
to nie musisz się tak męczyć i pokrapiać woda tego silnika
wystarczy że postoisz w korku chwię i już sama pęknie

- decc
Założyłem wczoraj podobny wątek na forum Samuraja i okazało się finalnie, że Patrol i Samuraj mają te same lampy
. Użytkownicy Samurajów też będą mogli więc skorzystać
.
Za jakiś czas będziemy badać temat kolejnych modeli terenówek. Jeżeli Wesem będzie w stanie, zrobi hermetyczne zamienniki również do innych aut.
W ogóle to muszę pochwalić podejście tej firmy do klientów, bo jak mało która słucha chętnie uwag i wyciąga wnioski
. Wczoraj np. przy okazji rozmowy na temat lamp patrolowych, zapytałem czy nie mogliby w przypadku lamp roboczych dodawać do kompletu tzw. przeciwzłączkę. Chodzi o to, że część lamp Wesema ma kabelek zakończony złączką, do której nie ma drugiej jej części. W rezultacie ostatnio przeszukałem całe miasto i nigdzie nie udało mi się dostać złączek pasujących do tych wesemowych. Uwaga została przyjęta i dziś dostałem info: "od dzisiaj lampy ze zlaczami na przewodzie (m.in. LOR6 i LPR7) sa wyposazane w przeciwzlacze. Jezeli by Pan potrzebowal to moge doslac do Panskich lamp". Przekazałem też uwagę, że niektóre lampy robocze są przeznaczone tylko do montowanie w pozycji "stojącej", a w przypadku terenówek lampy przeważnie są montowane w pozycji podwieszanej. Część lamp Wesema ma możliwość odwrócenia ramki albo uchwytu o 180 stopni, ale są takie, które nie mają takiej możliwości (ja mam takie lampy). Przez to może wlewać się do nich woda, bo od spodu maja odpowietrzniki. Również ta uwaga została przyjęta i firma będzie miała to na uwadze przy projektowaniu kolejnych lamp.

Za jakiś czas będziemy badać temat kolejnych modeli terenówek. Jeżeli Wesem będzie w stanie, zrobi hermetyczne zamienniki również do innych aut.
W ogóle to muszę pochwalić podejście tej firmy do klientów, bo jak mało która słucha chętnie uwag i wyciąga wnioski

To jeszcze zapytaj ich dlaczego nie maja w ofercie nawet standardowych lamp prostokątnych, takich jak w Patrolu 160/260, różnych toyotach, kupie amerykańców i jeszcze innych japońców.

A nie pasują tam kształtem lampy od malucha? Bo widziałem już takie wstawione.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Na pewno pasują od jakichś niemieckich wozów. Odkąd mam swojego W-160, ma zamontowane prostokątne światła Hella (na szkle metryczka producenta), leżą w mocowaniach jak oryginały. Świecą zacnie dwunasty rok (w moich rękach - nie wiem, który z poprzednich właścicieli zamontował) więc się specjalnie nie interesowałem szczegółami pochodzenia tych lampek, bo wymiana przez najbliższy okres im nie groziBłażej pisze:A nie pasują tam kształtem lampy od malucha? Bo widziałem już takie wstawione.

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
- janusz k160
-
N2O pisze:To jeszcze zapytaj ich dlaczego nie maja w ofercie nawet standardowych lamp prostokątnych, takich jak w Patrolu 160/260, różnych toyotach, kupie amerykańców i jeszcze innych japońców.
Właśnie

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
Autopal'e po 10 zł/szt nie wytrzymują nawet większej kałuży.