problem ze skrzynią biegów czyli remont po remoncie FS5W71
Moderator: Kosiarz
Re: problem ze skrzynią biegów
no to u mnie coraz ciekawiej,
a najgorsze że nie mam czasu zając się tematem,
po rozmowach z mechanikami większość stwierdziła ze to rzadszy olej poprawi synchronizacje, zrobiło się cieplej i biegi wchodzą lepiej,
tyle że teraz jak już skrzynia się nagrzeje to jest głośna, jak wrzucę luz to ją słychać, po wciśnięciu sprzęgła cisza.
a jak wrzucę reduktor na N i 5 to wyraźnie stuka, im wyższy bieg tym głośniej i szybciej ...
czyli jak na mój rozum to nie może być sprzęgło, olej jest w każdym razie.
wygląda na to że samochód pójdzie w odstawkę na jakiś czas, wydaje mi się że wykluczyłem już wszystkie inne rzeczy poza samą skrzynią więc czas jechać do gości co robili remont.
a najgorsze że nie mam czasu zając się tematem,
po rozmowach z mechanikami większość stwierdziła ze to rzadszy olej poprawi synchronizacje, zrobiło się cieplej i biegi wchodzą lepiej,
tyle że teraz jak już skrzynia się nagrzeje to jest głośna, jak wrzucę luz to ją słychać, po wciśnięciu sprzęgła cisza.
a jak wrzucę reduktor na N i 5 to wyraźnie stuka, im wyższy bieg tym głośniej i szybciej ...
czyli jak na mój rozum to nie może być sprzęgło, olej jest w każdym razie.
wygląda na to że samochód pójdzie w odstawkę na jakiś czas, wydaje mi się że wykluczyłem już wszystkie inne rzeczy poza samą skrzynią więc czas jechać do gości co robili remont.
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
J a w nastepna sobote wymieniam wysprzeglik sprzegla-sie zobaczy
,ale mysle ze to nie wszystko 

wymiana wysprzeglika to mykmyk 10minut i po robocie
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Hugh, z tymi biegami to jakaś tragedia? Może to jeszcze polata?
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
zawieź całe auto do gości co Ci skrzynie robili i krótką piłkę z nimi niech naprawią , przecież dają gwarancje
Super parchatek Super y60 

ta dają.. no było kilka miesięcy,
co już minęło zanim się problemy pojawiły,
w przyszłym tygodniu tak czy siak będę starał się coś załatwić z nimi zobaczymy co będzie,
pewnie i polata ale jakoś mało komfortowo się z tym czuje, zwłaszcza jakbym miał coś np anglika którego szukam na części ciągnąc na lawecie
co już minęło zanim się problemy pojawiły,
w przyszłym tygodniu tak czy siak będę starał się coś załatwić z nimi zobaczymy co będzie,
pewnie i polata ale jakoś mało komfortowo się z tym czuje, zwłaszcza jakbym miał coś np anglika którego szukam na części ciągnąc na lawecie
Zara moment nie wczytałem się w temat. Zerknąłem tylko na zakończenie. Jeżeli jest po naprawie to faktycznie kiszka. Szkoda kasy za naprawę. Jak znajdziesz angola z dobrą skrzynią to po sprawie ale kasa poszła już w błoto raz.
nie ufam warsztatom, wole zrobić 2 razy samemu, skrzynia to jedyna rzecz jaką dałem do zrobienia bo nie miałem czasu wnikać co i jak,
mam być porządnie zrób sam, po raz kolejny wychodzi.
No cóż, nie wszystko się samemu da radę zrobić a po drugie to skąd kurcze na to nabrać czasu 

Podpisuję sie pod tym wszystkimi kończynami. W zaszłym roku tez miałem naprawianą skrzynie przez "specjalistów" nie dosyć że robote spier....i to nowiutką tapicere mi upierd...i. W końcu wszystko wywaliłem na stół u siebie w stolarni, ślicznie poskładałem i wszystko gra jak buża.hugh_h pisze:nie ufam warsztatom, wole zrobić 2 razy samemu, skrzynia to jedyna rzecz jaką dałem do zrobienia bo nie miałem czasu wnikać co i jak,
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
ja jeszcze nie przesądzam, że spieprzyli ale ...
skąd są twoi specjaliści ?
skąd są twoi specjaliści ?
Dziekanów Polski - Pieńków koło łomianek, gostek robi silniki i skrzynie do japońców
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ale po co robić jak można kupić używkę na orginalnych częściach a nie coś składanego , nie ma prawa dłuższej działalności jak część stara a część nowa zawsze jest coś , po przebiegu 200 tyś kilometrów dostaje luzów i się dociera , później mechec skręca wszystko na oko alebo co gorsza fabryczne docięgnięcia i zaczyna się , tu wyje tam wyrcy , no po prostu WRC (wyje,ryczy,czeszczy
)
taką odpowiedź dostałem u pana co robi automaty , że trzeba mieć pojęcie jak rozebrać żeby później działało a chciałem mu dać skrzynie z trola na sprawdzenie ale wybił mi to z głowy - ceną

taką odpowiedź dostałem u pana co robi automaty , że trzeba mieć pojęcie jak rozebrać żeby później działało a chciałem mu dać skrzynie z trola na sprawdzenie ale wybił mi to z głowy - ceną

ja wszystko robię w/g serwisówek producenta, no niestety czasami właśnie jest problem z regulacją, trzeba dorobić/dokupić jakieś podkładki albo dotrzeć na wymiar.
są podane limity zużycia, zalecane luzy itp. i właśnie na fabryczną specyfikacje powinno się robić.
jak ktoś dociąga na oko zużyte to właśnie tak wychodzi jak u mnie pewnie.
na czuja i z doświadczenia to można sobie jajecznice solić, w fabryce ktoś to policzył że tak ma być i raczej policzył dobrze.
jak ma działać to tu musi być w/g specyfikacji co innego to rzeźba i wróżenie z fusów bo nie wiadomo na ile starczy, jak tak to lepiej faktycznie nie ruszać.
są podane limity zużycia, zalecane luzy itp. i właśnie na fabryczną specyfikacje powinno się robić.
jak ktoś dociąga na oko zużyte to właśnie tak wychodzi jak u mnie pewnie.
na czuja i z doświadczenia to można sobie jajecznice solić, w fabryce ktoś to policzył że tak ma być i raczej policzył dobrze.
jak ma działać to tu musi być w/g specyfikacji co innego to rzeźba i wróżenie z fusów bo nie wiadomo na ile starczy, jak tak to lepiej faktycznie nie ruszać.
Ze mnie mechanik jak z koziej d... trąba wobec czego pozostają warsztaty.
Z tym że mimo iż jestem zawzięty wymiękłem, nigdy więcej remontów skrzynek czy to do parcha czy do plaskaczy. Taniej jest kupić 3 używki, niż jeden remont w naszych wyspecjalizowanych warsztatach.
Używkę można trafić dobrą, a remont to mi się jeszcze nie udał,żebym był zadowolony 

Z tym że mimo iż jestem zawzięty wymiękłem, nigdy więcej remontów skrzynek czy to do parcha czy do plaskaczy. Taniej jest kupić 3 używki, niż jeden remont w naszych wyspecjalizowanych warsztatach.

4x4=16
Żaba: zielony parch y60 long
Żaba: zielony parch y60 long

- wojtek_kom
-
planowałem td27t ale zastanawiam się nad zmiana na benzynę,
mówisz o jakimś nissanowym standardowo montowanym w terrano ? a jaki to kod silnika
mówisz o jakimś nissanowym standardowo montowanym w terrano ? a jaki to kod silnika
- wojtek_kom
-
KA24, sobie daruj, VG30 z TI/WD21.hugh_h pisze:planowałem td27t ale zastanawiam się nad zmiana na benzynę,
Nissan-y
przeraża mnie trochę konieczność wymiany hmm chyba ... kompletnie wszystkiego nawet wiązka będzie inna, jaki przebieg dla tego silnika to już agonia ? i ile to pb i lpg ssie ?
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
są dwa rodzaje tych silników 135 konne i 150 konne (V6) ja miałem 135 i fajnie jeździło paliło max do 20 w mieście ale średnio 17 l. @Gebels ma z maximy wsadzony ale to trzeba jego zapytać ile pali ma tam 150 kucy , łachy nie robi że jedzie , śmierć dla tego silnika to zaniedbania zły olej brak płynu w układzie , osobiście bym polecał w automacie to nie będzie skatowany ,
mój na 31''10,5''15'' palił kapcia z tyłu aż miło
zastanawiam się poważnie nad kupnem T1 V6 w automacie , lub bude i wsadzić silnik z Mitsu Pojary tyż 3,0 albo szaleć i 3,5 częsci sporo a że w sonacie mam silnik z mitsu więc jakoś tak mnie się coś kombinuje
mój na 31''10,5''15'' palił kapcia z tyłu aż miło
zastanawiam się poważnie nad kupnem T1 V6 w automacie , lub bude i wsadzić silnik z Mitsu Pojary tyż 3,0 albo szaleć i 3,5 częsci sporo a że w sonacie mam silnik z mitsu więc jakoś tak mnie się coś kombinuje

ale coś mi się widzi ze mosty tez by trzeba było wymienić bo mogą nie wytrzymać, aczkolwiek przełożenie główne z diesla dla benzyny to akurat dobra redukcja na większe kapcie.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
większy kapeć
31'' aż za dużo ale mam fajne 30'' na 12,5 '' do terrano w sam raz

31'' aż za dużo ale mam fajne 30'' na 12,5 '' do terrano w sam raz

ja mam w mostach 4,85, więc przy benzynie to i 33 były by ok
- wojtek_kom
-
4-5 tys. kosztuje cały samochód, były też za 3tys..hugh_h pisze:ale coś mi się widzi ze mosty tez by trzeba było wymienić bo mogą nie wytrzymać, aczkolwiek przełożenie główne z diesla dla benzyny to akurat dobra redukcja na większe kapcie.
Możesz przełożyć most lub przełożenia z tyłu, dyfer z przodu bo lepszy, grubsze i większe półosie...
U mnie może, za tydzień, będzie siedzieć w samochodzie V6.
Nissan-y
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
@Wojtek a już coś myślałeś nad tym wtryskiem do L28