SZYBKIE PYTANIE, SZYBKA ODPOWIEDZ

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
satan1984
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: SZYBKIE PYTANIE, SZYBKA ODPOWIEDZ

Post autor: satan1984 » czw mar 10, 2016 1:55 pm

Pacjent nowo zakupiony gr y60 long 2.8td. Jak jest zimny strasznie przerywa i szarpie. Kiedy sie nagrzeje objawy łagodnieją ale podczas jazdy na wyższych biegach czuć poszarpywanie. Zimny po odpaleniu kopci na czarno/niebiesko. Rozgrzany po załączeniu turbo na czarno, ale w granicy rozsądku. Co to może być?
PATROL HISZPAN WSZĘDOJEZDNY:)
BFG MT 35 "+kamaz+ SPOA + winch
DR650RSE

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw mar 10, 2016 11:41 pm

Wreczet pisze:Jaki jest wybor czesci do Nissana Terrano I benzyna 3 litry. Duzy, maly ? Dzieki za szybka odp ;)

A o co konkretnie pytasz ?
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
seban

Post autor: seban » sob mar 12, 2016 8:30 pm

Czołem.
Takie pytanko do Y61 z motorem 2.8 - czy ktoś skracał wydech i wycinał tłumik? Tak, żeby go zakończyć nieco wcześniej.
Przy wstecznym na ostrzejszych podjazdach czasem wadzi i stąd to pytanko. Warto, można, jakieś przeciwwskazania, dodatkowe korzyści, zakazy... Piszcie plis kto coś wie 8)
Y61 lekko dłubnięty...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob mar 12, 2016 10:07 pm

seban pisze:Czołem.
Takie pytanko do Y61 z motorem 2.8 - czy ktoś skracał wydech i wycinał tłumik? Tak, żeby go zakończyć nieco wcześniej.
Przy wstecznym na ostrzejszych podjazdach czasem wadzi i stąd to pytanko. Warto, można, jakieś przeciwwskazania, dodatkowe korzyści, zakazy... Piszcie plis kto coś wie 8)
Nie wiem jaką masz podłogę w swoim samochodzie, i nie piszę tego złośliwie. Ma kumpel w swojej 61 ucięty tuż za przednimi siedzeniami i w czasie jazdy czasem śmierdzi spalinami. Napisałem celowo czasem bo śmierdzi tylko jak uchyli szyber bądź którąś z szyb - przy większym otwarciu też jest OK. Tylko wtedy zaciąga, a podłogę ma solidnie wyspawaną - uj wi, którędy to włazi.
Do tłumika dospawaliśmy też końcówkę kierującą spaliny w dół, jak był tłumik na prosto to wszystko co było dalej od obcięcia było osmolone na czarno :)21 .
Poza tym że trochę głośniej chodzi to jest OK.

habibek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: habibek » śr mar 16, 2016 7:56 am

Witam, szybkie pytanie bo mam już mętlik w głowie. Dostałem w rozliczeniu od klienta beczkę oleju (http://www.rgracing-oils.co.uk/images/C ... 80x180.jpg). Na obcojęzycznych forach zauważyłem, że użytkownicy stosują go wszędzie (skrzynia, reduktor i mosty), czy to właściwe? Szkoda, żeby się zestarzał, chętnie bym wymienił ale sam już nie wiem gdzie mogę go zastosować. W jednym manualu do Patrola stoi, że tak, w innym jest jedynie wzmianka o olejach do wersji z LSD - takiej nie posiadam). Mącą mi w głowie te internety. Poradźcie.

Mam Y61 z 2004r. 3.0 DTi.

Pozdrawiam, Łukasz.

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » śr mar 16, 2016 3:40 pm

Do mostów tak, do reduktora na upartego też ale do skrzyni w patrolu to lepiej GL-4 lać.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

habibek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: habibek » śr mar 16, 2016 4:29 pm

Na upartego nie chcę lać ;-) Dlatego pytam. Niestety ten olej nie spełnia specyfikacji GL-4 więc do skrzyni kupię inny. Do reduktora lać Dextron III, jakiś ATF? Czy ilość podane w manualu do Y61 się zgadzają?

Jac1980
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jac1980 » pt mar 18, 2016 12:23 am

ma ktoś długiego y60? jaka jest wysokość po lifcie 2 cale od ziemi do klamek, nie zmierzyłem przed wymianą zawiasu i nie wiem jak wypadł lift

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt mar 18, 2016 8:37 am

Jac1980 pisze:ma ktoś długiego y60? jaka jest wysokość po lifcie 2 cale od ziemi do klamek, nie zmierzyłem przed wymianą zawiasu i nie wiem jak wypadł lift
Pomiar z przysłowiowej dupy.
Co będzie jak Ty masz koła np.31 cali AT, w wymiar poda Ci ktoś na kapciach 35?.

Zapytaj o wymiar od środka piasty do najwyższego punktu nadkola.

Jac1980
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jac1980 » pt mar 18, 2016 3:22 pm

Marcingalloper pisze:
Jac1980 pisze:ma ktoś długiego y60? jaka jest wysokość po lifcie 2 cale od ziemi do klamek, nie zmierzyłem przed wymianą zawiasu i nie wiem jak wypadł lift
Co będzie jak Ty masz koła np.31 cali AT, w wymiar poda Ci ktoś na kapciach 35?.

faktycznie z dupy wyniki mogą wyjść, zatem ponawiam pytanie od środka piasty do górnej krawędzi błotnika przód i od piasty do uszczelki szyby tylnej

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt mar 18, 2016 3:57 pm

Jac1980 pisze:
Marcingalloper pisze:

faktycznie z dupy wyniki mogą wyjść, zatem ponawiam pytanie od środka piasty do górnej krawędzi błotnika przód i od piasty do uszczelki szyby tylnej
Dodaj jeszcze aby udzielający odpowiedzi określił się też w sprawie takiej czy ma bodylift czy nie :)21

Awatar użytkownika
leszekku79

Post autor: leszekku79 » sob mar 19, 2016 3:35 pm

Prosze o opinie czy taki patrol z japonskiej strazy pozarnej nadal by sie na kampera 4x4 czy bedzie za krótki ?
Model z silnikiem TB42, Zalety mały przebieg ( do 20tyskm ), stan idealny Niestety LHD ale juz mozna to u nas rejestrowac.

http://garage-marinus.be/Gallery/Nissan%20Patrol.html
disco 200 tdi 94

Awatar użytkownika
komario

Post autor: komario » sob mar 19, 2016 4:50 pm

leszekku79 pisze:Prosze o opinie czy taki patrol z japonskiej strazy pozarnej nadal by sie na kampera 4x4 czy bedzie za krótki ?
Model z silnikiem TB42, Zalety mały przebieg ( do 20tyskm ), stan idealny Niestety LHD ale juz mozna to u nas rejestrowac.

http://garage-marinus.be/Gallery/Nissan%20Patrol.html
Lepiej samemu taki samochod kupic, to niezbyt trudne, na japonskich stronach jest ich sporo.
Tu mogę pomóc. Kupic i pod dom dotarczyc.
Potem mozna przelozyc kierownice - sa spece od tego, po operacji nikt nie pozna wizualnie ze to przekladka.

Co do zabudowy camperowej 4x4.
Ja chcialem budować zabudowe na przedluzanej ramie od patrola Y61.

zobacz na creativeconversions.com.au

zwykla rama patrola jest do tego celu za krótka.
W moim projekcie miała być kabina dla 4-5 osób a z tylu paka na zabudowę, typu zdejmowany camper lub inna zabudowa stała.
Wymagałoby to wydłużenia ramy od okolo 65-80 cm.
Tym zabiegiem psujemy wszystkie kąty i dzielność samochodu terenowego.

Zwyczajnie lepiej do tego nadaje się duży pick-up

Titan albo Tundra.

Mariusz Reweda z firmy Kilometr.com
zbudował campera na swojej tojocie, zobacz na jego stronach jak to wyglada.
jezeli Tobie taka zabudowa pasuje, wowczas i dlugosc zwyklego Patrola Ci wystarczy.
PATROL GU4 LWB 4,2 TD - TD42T MANUAL
SUPER SAFARI 4,5 - TB45 GULF MANUAL był

Awatar użytkownika
leszekku79

Post autor: leszekku79 » sob mar 19, 2016 6:10 pm

Tak już wysłalem wiadomość do Mariusza. Tundra i Titan to już większa inwestycja. Tak jak mówisz przedłużenie ramy popsuje wszystkie kąty i dzielność ... Sam sprowadzam samochody z aukcji tyle że do UK. Teraz na topie są luksusowe MPV Elgrand, Alphard oraz Elysion (sa też full AWD).
disco 200 tdi 94

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » ndz mar 20, 2016 9:25 pm

Y60 2,8.
Przy akumulatorze mam rząd kilku mocnych bezpieczników. Od strony silnika pierwszy ma 75A - najmocniejszy, (na grubym białym przewodzie). Co on zasila?

krzyniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzyniu » wt mar 22, 2016 10:17 am

Pany, jak ustawić raczej tylko dawkę w pompie zexel w y61 2.8?
Nie mam żadnego speca w tej dziedzinie i wolę sam coś zepsuć niż płacić za psucie :D
Wymieniłem dekielek przestawiacza i nie ma problemu z odpalaniem ale turbo później wstaje.
Ostatnio zmieniony czw kwie 14, 2016 1:36 am przez krzyniu, łącznie zmieniany 1 raz.

krzyniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzyniu » czw kwie 14, 2016 2:23 am

Szukałem ale nie znalazłem.
Którędy idzie odpowietrzanie mostów w y61? Dzisiaj po wycieczce w lekki teren zauważyłem że poci się przednie lewe nadkole (spod kołka trzymającego plastikowe nadkola), jest osłona i nie miałem czasu odkręcić ale po zapachu wygląda mi to na olej przekładniowy. Tylko skąd? Nad serwem hamulca i pompką sprzęgła.

kulako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kulako » ndz kwie 17, 2016 9:38 pm

Krótki y60 jest 4 czy 5 osobowy?

Awatar użytkownika
nivka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nivka » sob maja 21, 2016 8:17 pm

Czy ktos mógłby podpowiedziec do czego słuzy dolny zbiornik zespolony ze zbiorniczkiem wyrównawczym chłodnicy? Jaki płyn należy tam wlać? Y61. Dzięki

Obrazek

Maciek3.2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciek3.2 » pn maja 30, 2016 10:43 am

Witam. Czy wentylator klimatyzacji wspomaga chlodzenie silnika podczas wysokich temperatur ?
y61 2.8 1998 rok

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn maja 30, 2016 11:27 am

Wspomaga, nie wspomaga oto jest pytanie :roll: . Na pewno wymusza przepływ powietrza przez chłodnicę a co za tym idzie ...... coś tam schłodzi.

Will

Post autor: Will » pn maja 30, 2016 9:20 pm

Witam :)21
Czy zna ktoś namiary do kogoś kto uszyłby nową wykładzinę do krótkiego Y60 ??
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn maja 30, 2016 10:56 pm

Odchodzi się (szczególnie w Y60) w ogóle od wykładzin w samochodzie.

:)21

Will

Post autor: Will » wt maja 31, 2016 5:55 pm

Nie poddaję się nowoczesnym trendom :)21 u mnie nigdy nie było wykładziny, ale zapragnąłem ją mieć i to taką nuffkę pachnącą :)21
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 31, 2016 6:28 pm

Will pisze:Nie poddaję się nowoczesnym trendom :)21 u mnie nigdy nie było wykładziny, ale zapragnąłem ją mieć i to taką nuffkę pachnącą :)21
Moim zdaniem może być problem z wyprofilowaniem odpowiednim. Samą wykładzinę można kupić, bez problemu, tylko tym problemem będzie ładne jej ułożenie a pewnie Ci co to łumno bedo chcieli zyliony.

Twoja już taka zniszczona ?? . Wyjęcie, wytrzepanie i wypranie niekiedy zdziała cuda.
Albo inna używka w lepszym stanie i zrobić jej to co napisałem wcześniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”