Wolny wydech
Moderator: Kosiarz
Re: Wolny wydech
no właśnie nie chcę bo go znowu urwę przy cofaniu....
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
Możesz go wypuścić przed tylnym kołem lub z tyłu równo ze zderzakiem (ewentualnie w zderzaku-F4X4 robi chyba takie).Co do hałasu,da się wytrzymać,niekoniecznie w długiej trasie.Wtedy zostawiłbym tłumik końcowy a końcowy wywalił.
4x4
rozumie że końcowy wstawił a środkowy wywalił ?
Tak jeśli dużo jezdzisz po czarnym,i długie trasy to zostaw tłumik końcowy a środkowy wywal.
4x4
Dokładnie tak jest i u mnie przy wolnym wydechu tylko tyle ze ja mam zrobiony 2.5" ale gięty na gorąco i po drodze jeden elastyczny Polecammiastek pisze:W środku praktycznie nie ma różnicy![]()
Za to na zewnątrz jest bajka
-
K260 Inowrocław pisze:Chce zrobic w patrolu GR rd28t wolny wydech (tak to sie chyba nazywa) czyli sama rura bez jakiegokolwiek tłumika. Widziałem wykresy z hamowni i miałem okazje jechac tym i trol faktycznie lepiej sie wkręca od dołu.
Fi 60 do oryginalnego wydechu, z tym że wydech wycinasz i na tym koniec. Glanga blanga ze hej![]()
I mam pytanie bo zapomniałem spytac właściciela, jakiej rury urzyc do tego celu
Średnica
Grubośc ścianki
Moge pospawac to migomatem, bo chciałem zrobic tak że utne przed tłumikiem i kolankiem i dospawam rure
Pozdrawiam, Maciej
PATROL Y61 V8 LONG TURYSTYK
robiłeś redukcję zaraz za turbiną czy ucinałes na równo i wspawałeś nową rurę 2.5 ',,, tego cholerstwa co jest na trzy śruby za cholerę nie można odkręcićzlymichal pisze:Dokładnie tak jest i u mnie przy wolnym wydechu tylko tyle ze ja mam zrobiony 2.5" ale gięty na gorąco i po drodze jeden elastyczny Polecammiastek pisze:W środku praktycznie nie ma różnicy![]()
Za to na zewnątrz jest bajka

ja mam przelot od początku do końca. Kończy się przy lewym narożniku minimalnie poza obrysem auta. jest normalnie, zero uciążliwości.

Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
A powiedz mi jaką średnicę rury zastosowałeś? I jak odkręciłeś to mocowanie zaraz za kolektorem wydechowym? czy po prostu uciąłeś i dospawałeś? Aha i nie ma żadnych problemów z tą wystającą rurą podczas upalaania w terenie szczególnie przy cofaniu?
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie uszczelki tej która jest w miejscu łączenia wydechu przy wyjściu zaraz za turbiną...wg katalogu ma być nr 2069158E01 ( czyli taka trójkątna ) , wszędzie jak wpisuje numer pokazują okrągłą...ma ktoś może namiary na tą uszczelkę, bo jak już będę wymieniał rurę na większą to pasowałoby uszczelkę wymienić...
Wszystko zależy co rozumiesz przez "znośny"boban22 pisze:Teraz pytanie czy hałas będzie znośny czy dać jeszcze tłumik przelotowy?

Ja mam samą rurę 3 cale bez żadnych tłumików i przy pustym tyle było trochę głośno w środku, ale po założeniu kanapy jak dla mnie jest ok. Wiadomo, że jest deczko głośniej niż na serii ale i tak uważam że dźwięk to rekompensuje.
Przy montażu odkręcałem wydech za kolankiem z turbiny i złożyłem na pastę do wydechów. Wszystko się uszczelniło mimo urwanej jednej śruby.
Wydech zakończyłem tuż za tylnym mostem.
Jak chcesz to jutro mogę nagrać jakieś filmidło ze środka, ale nie wiem czy ma to jakiś sens bo dźwięk i tak będzie pewnie przekłamany.
Patrol Y60 2.8, TMIC, 4" SS Snorkel, 3" wydech, MBC
Burbo Astina 400KM+
Burbo Astina 400KM+

Do jazdy w terenie wydech koniecznie musi wychodzić poza obrys karoserii, inaczej postój w wodzie może zakończyć się zaczadzeniem załogi! Pamiętajcie o tym!
dzięki za info i zdjęcia....tekkenfan pisze:Wszystko zależy co rozumiesz przez "znośny"boban22 pisze:Teraz pytanie czy hałas będzie znośny czy dać jeszcze tłumik przelotowy?
Ja mam samą rurę 3 cale bez żadnych tłumików i przy pustym tyle było trochę głośno w środku, ale po założeniu kanapy jak dla mnie jest ok. Wiadomo, że jest deczko głośniej niż na serii ale i tak uważam że dźwięk to rekompensuje.
Przy montażu odkręcałem wydech za kolankiem z turbiny i złożyłem na pastę do wydechów. Wszystko się uszczelniło mimo urwanej jednej śruby.
Wydech zakończyłem tuż za tylnym mostem.
Jak chcesz to jutro mogę nagrać jakieś filmidło ze środka, ale nie wiem czy ma to jakiś sens bo dźwięk i tak będzie pewnie przekłamany.
mówiąc o znośnym hałasie miałem na myśli taki co by w nocy nie budzić wszystkich sąsiadów i co by policaje się nie czepiali...lubię mieć głośniejszy wydech i teraz mam tak że w terenie ściągam końcowy i se pierdze, potem zakładam na asfalt ale jest to uciążliwe....z racji tego że teraz motam wydech od początku do końca chciałem jakoś znaleźć złoty środek, tzn. żeby był głośniejszy ale jednak cywilizowany.....za filmik dziękuję bo masz rację że nie odda rzeczywistości, bardziej by się przydało zdjęcie od spodu

Właśnie nie mogę się za cholerę uporać z odkręceniem tego za kolankiem masakra tam jest....jak odkręcałeś to jest tam okrągła uszczelka?
Jak dobrze pamiętam to tam nie ma uszczelki tylko masz pierścień który to uszczelnia, tzn. na jednej flanszy jest rowek a na drugiej wystający pierścień i jak to się zejdzie to się uszczelnia.
Zdjęcia od spodu może się uda ogarnąć ale to za 1-2 dni. Jak nie zapomnę to cyknę.
Dźwięk na wolnych jest bez zmian ale przy bucie już jest głośniej, z tym że nie jest to męczące buczenie/pierdzenie (jak to jest w budżetowym tjuningu osobówek) tylko bardziej bulgot.
Co do ściągania tłumika to zrób sobie na V-bandzie zamiast standardowej flanszy i zdjęcie/założenie tłumika to będzie 1min.
Zdjęcia od spodu może się uda ogarnąć ale to za 1-2 dni. Jak nie zapomnę to cyknę.
Dźwięk na wolnych jest bez zmian ale przy bucie już jest głośniej, z tym że nie jest to męczące buczenie/pierdzenie (jak to jest w budżetowym tjuningu osobówek) tylko bardziej bulgot.
Co do ściągania tłumika to zrób sobie na V-bandzie zamiast standardowej flanszy i zdjęcie/założenie tłumika to będzie 1min.
Burbo Astina 400KM+
Burbo Astina 400KM+

jest to jakieś wyjście bo teraz wsuwam jedną rurę w drugą i jak syfu najdzie to maskara jest....ty widzę masz zrobione na V-bandzie......aha czy ten tłumik drgań jest konieczny?
No ja już się nauczyłem że wydech tylko na V-bandzie - odpadają uszczelki i wszelkiego rodzaju problemy z odkręcaniem śrub no i najważniejsze czyli montaż/demontaż zajmuje minutę.
Co do tłumika drgań to w ori wydechy był więc też dałem. Jak jakimś cudem będziesz wisiał na najeździe z dociśniętym wydechem to przynajmniej nie powinno nic pęknąć.
Co do tłumika drgań to w ori wydechy był więc też dałem. Jak jakimś cudem będziesz wisiał na najeździe z dociśniętym wydechem to przynajmniej nie powinno nic pęknąć.
Burbo Astina 400KM+
Burbo Astina 400KM+

ok, dzięki za wskazówki, od jutra zaczynam motać, silnik ogarnięty czas na wydech
Ja rurę zostawilem oryginalną, tłumiki wyciąłem i w te miejsca rura o identycznej srednicy wspawana. W terenie nie ma problemu.boban22 pisze:A powiedz mi jaką średnicę rury zastosowałeś? I jak odkręciłeś to mocowanie zaraz za kolektorem wydechowym? czy po prostu uciąłeś i dospawałeś? Aha i nie ma żadnych problemów z tą wystającą rurą podczas upalaania w terenie szczególnie przy cofaniu?
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
tylko nie wiem czy standardowa rura, czyli z tego co pamiętam 55mm, nie jest za wąska ....u mnie teraz turbo bije w wersji "normal" ok.1.1, a wersji "teren" nawet do 1.5, pompa "zmodyfikowana", stożek zamontowany i IC więc tak jak wszyscy piszą potrzeba trochę więcej oddechu dla tego ustrojstwa....myślę na 2.5 lub 3 cala..
w spadku ostała mi się rura 60mm, może być czy za mała?, planuję przelot całkowity 

wystarczy
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
ok, dzięki, poprowadziłem rurę 60mm od samej turbiny, teraz chcę zakończyć czyms takim http://allegro.pl/tlumik-rurowy-przelot ... 61585.html przed tylnym mostem i dać lekko fajkę ku ziemi Będzie robić?, nie chcę całkowicie bez tłumika bo hałas nie dla każdego jest do przyjęciavandall1 pisze:wystarczy

koncowka pod katem 45 stopni
dokładnie tak zamierzam...z tego co wyczytałem posprawdzałem powinno być optymalnie, wiem że N20 pisał że wylot poza obrys auta , ale wcześniej miałem rurę w dół i lekko w bok za fotelem kierownika i spaliny nie były problemem, teraz zakończę przed tylnym mostem