Łożyska zwrotnicy

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
bsh

Łożyska zwrotnicy

Post autor: bsh » wt gru 02, 2014 12:10 pm

Czesc,

Mialem problem ze sprzegielkiem - przeskakiwalo. Po rozebraniu doszedlem ze lozysko nie takie (byl Timken bez frezu - jest Koyo 33110JRYA2). Przy okazji chcialem wymienic wszystko co rozbieralem.
Mam problem z lozyskami zwrotnicy - gorne jest ok, byl Timken zamieniam na Koyo 30304 i wszystko jest git.
Dolne gniazdo jest niestety luzne - jak wybijalem wychodzilo w miare normalnie, trzeba bylo pare razy stuknac zeby bieznia wyszla. Problem pojawil sie jak probowalem osadzic nowa bieznie. Generalnie wchodzi luzno, jak wejdzie do knoca to palcem moge je wypchnac. Sytuacja taka sama jak wlozylem stara bieznie - tez juz wypada.
Mam zamiar to poobijac punktakiem zeby ciasno osadzic - i tutaj pytanie, jest na to lepsza metoda? Nie chce tego totalnie zniszczyc. Metoda punktaka to taka prowizorka zeby pozniej cos z tym powazniej zrobic. Generalnie nic nie zdzialam w garazu, trzeba by gdzies podjechac na powazniejsza robote zeby bylo zgodnie ze sztuka. Niezbyt sie orientuje co w takim przypadku mozna zrobic zeby bylo dobrze? Idealnie zabralbym to do kogos kto ogarnia - ale wyjmowanie calego mostu mi sie srednio widzi w moich warunkach.

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Re: Łożyska zwrotnicy

Post autor: miastek » wt gru 02, 2014 1:20 pm

Ja posmarowałbym powierzchnie klejem do łożysk. Nie powinno się nic z tym stać jeśli wchodzi w miarę pasownie oczywiście bo jeśli ma duży luz i lata jak żyd to nie zadziała.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
bsh

Post autor: bsh » wt gru 02, 2014 2:45 pm

Dzieki, o tym nie pomyslalem a faktycznie idealnie siadzie. Jakies konkretne kleje sa lepsze/gorsze? Widze Loctite 603 czy 643, Loxeal? Jakies inne?

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt gru 02, 2014 5:26 pm

Loctite odpowiedni do zastosowania i wielkości luzu.
Wejdź na ich stronę i sobie doczytaj.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”