kabelek z serwa hamulca
Moderator: Kosiarz
kabelek z serwa hamulca
Powitać. Pytanie mam: w serwie hamulca jest wyjście elektryczne i gdziesidący kabelek - co to takiego? Ma to wpływ na siłe hamowania? bo urwane u mnie było i nie wiem czy lepić czy zostawić w spokoju urwane...
Pozdrav
PS. A tak w ogóle to moje jakoś słabo hamuje, dopiero po drugim wcisnięciu pedału wyczyuuwalna jest wieksza siła hamowania... powróży ktoś co to?
Pozdrav
PS. A tak w ogóle to moje jakoś słabo hamuje, dopiero po drugim wcisnięciu pedału wyczyuuwalna jest wieksza siła hamowania... powróży ktoś co to?
Pathfinder hula po szosach i bezszosach.... 

- vandall_jr
-
Re: kabelek z serwa hamulca
Czujnik Vacc, podłącz bo potrafi sygnalizować nieszczelność układu, może specjalnie to było, jest odłączone 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
podłączone, odpalone, nie wskazuje jak depcę... czyli na siłę hamowania nie wpływa?

- vandall_jr
-
Podeptaj kilka razy z rzędu to Ci kontrolkę zaświeci
tak powinno działać. Na siłę hamowania to wpływu nie ma 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
dzięks.
Gorzej, że sprzęgło muszę wcisnąć w podłogę, żeby na swiatłach 1 wrzucić. Samo sprzęgło jest chyba OK (ciagnie i gaśnie na 2 bez gazu pod górę), nie wiem co to? Może łapa sie zgjęła?
Gorzej, że sprzęgło muszę wcisnąć w podłogę, żeby na swiatłach 1 wrzucić. Samo sprzęgło jest chyba OK (ciagnie i gaśnie na 2 bez gazu pod górę), nie wiem co to? Może łapa sie zgjęła?

- vandall_jr
-
Kończy Ci się tarcza ... to że gaśnie to jedno, sprawdź czy na 5 biegu z mała prędkością z niskich się nie ślizga.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Może wystarczy odpowietrzyć układ sprzęgła?
Do tego dochodzi suma luzów na popychaczu i łączeniu z pedałem sprzęgła.
Hydrauliczny układ sprzęgła często nie daje żadnych objawów zużytego sprzęgła, tylko po prostu nagle zaczyna się ślizgać.

Do tego dochodzi suma luzów na popychaczu i łączeniu z pedałem sprzęgła.
Hydrauliczny układ sprzęgła często nie daje żadnych objawów zużytego sprzęgła, tylko po prostu nagle zaczyna się ślizgać.

Jak sobie dzidziuś założy gumkę na końcówkę, to nawet niespecjalnie.
Wężyk na odpowietrznik znaczy się. "
Proponuję pierwiej przelać pół buteleczki płynu przez układ. Będzie prawie odpowietrzone, a i płyn będzie nowy.
Wężyk na odpowietrznik znaczy się. "
Proponuję pierwiej przelać pół buteleczki płynu przez układ. Będzie prawie odpowietrzone, a i płyn będzie nowy.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A wymiana płynu się nada, bo jakiś taki gęstawy..... Powalczę jutro bo mi już głowa w klawier leci.... dzięki.

Panowie...
Jak przy ruszaniu na 1/2, czasami przy zmianie z 2 na 3 bieg [na 4/5nic]; mi sprzęgło zgrzytnie przy puszczaniu i szarpnie... może być to coś innego niż koniec rzeczonego sprzęgła? Objaw czasami występuje czasami nie, im dynamiczniejsze ruszanie tym częściej się zdarza. Ślizgania na 5 nie ma.
Odpowietrzane było.
Jak przy ruszaniu na 1/2, czasami przy zmianie z 2 na 3 bieg [na 4/5nic]; mi sprzęgło zgrzytnie przy puszczaniu i szarpnie... może być to coś innego niż koniec rzeczonego sprzęgła? Objaw czasami występuje czasami nie, im dynamiczniejsze ruszanie tym częściej się zdarza. Ślizgania na 5 nie ma.
Odpowietrzane było.
Chyba się kończy... Brac samą tarczę czy komplet, polecają exida czy jakoś tak....vandall_jr pisze:Kończy Ci się tarcza ... to że gaśnie to jedno, sprawdź czy na 5 biegu z mała prędkością z niskich się nie ślizga.

- vandall_jr
-
Do normalnej eksploatacji weź komplet EXEDY to dobra półka wymień całość i zakup tuleje wałka sprzęgłowego (ta w wale korbowym)
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
A pytanie jeszcze: to normalne że popychacz lata w łapie i w samym cylinderku też?

- vandall_jr
-
Popychacz powinien delikatnie napierać na łapę ale nie może wyraźnie luźno latać 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Lata luźno, powiedziałbym, że tak z 3-4 mm ma luzu...

Lekko napierał do momentu naciśnięcia sprzęgła po zgaszeniu silnika.

A przy odpowietrzaniu wyczuwałem takie jakby przeskoki na pedale.....

- vandall_jr
-
To proponuje tam zajrzeć, pod gumę może być tam korozja, raczej bym to sprawdził. Układ puszczony to lekkie napieranie na łapę sprzęgła układ powiedzmy sprzężony.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
To chyba to rozbiorę, bo jak sie okaże że to popychadełko a nie tarcza to bym sie zaciukal po zmianie sprzęgła.....

- vandall_jr
-
No jak byś to tu opisał to by Cię zaciukalipyton pisze:zaciukal po zmianie sprzęgła.....

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Silownik zamówiony, we wtorek przyjdzie i będę motał... oby to on byl sprawcą... dzięki za podpowiedzi

Siłownik zmieniony, nie poprawiło się. Szykuje się zatem do zrzucenia skrzyni i ewentualnej wymiany tarcz sprzęgła....