chlodzenie 6 cylinder 2.8 gr y60

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Prabi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

chlodzenie 6 cylinder 2.8 gr y60

Post autor: Prabi » sob lut 07, 2015 3:18 pm

Witam.
Czy ktos z Was próbowal już przerabiac dolot wody w bloku do 6 tego cylindra 2.8 d y60 ??? Przymierzam sie do takiej akcji i moze ktos poradzi swoim doswiadczeniem ??? Prabi
Prabi

Awatar użytkownika
wskodziana

Re: chlodzenie 6 cylinder 2.8 gr y60

Post autor: wskodziana » sob lut 07, 2015 7:20 pm

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » ndz lut 08, 2015 12:16 pm

Nie wiem co poeta z tego forum miał na myśli, ale ten patent nie zadziała. Tak prawdę mówiąc to tylko spitolił sobie ogrzewanie, dodał bypasa do nagrzewnicy, czyli część płynu zamiast przejść przez nagrzewnicę i oddać ciepło, wróci do silnika krótszą drogą :)3
Pomijam już to, że wyjście na nagrzewnicę jest pomiędzy 4 a 5 cylindrem i słabo zbiera płyn z 6 cylindra.

Jak chcesz poprawić chłodzenie 6 gara to: wybijasz zaślepkę z tylnej ścianki głowicy (tą większą, mniejsza jest olejowa), montujesz tam króciec, a jego koniec wpinasz w górny wąż z chłodnicy.
Taki patent działa wtedy kiedy trzeba, czyli po otwarciu termostatu. Płyn jest wtłaczany przez pompę do bloku, potem przepływa pomiędzy blokiem a głowicą, tam znajduje dwa ujścia (przednie oryginalne i tylne dorobione) więc strumień się podzieli. Dla polepszenia przepływu przez dołożony króciec można w oryginalne wyjście włożyć zwężkę ( np uszczelka z nieco mniejszym otworem). Oba strumienie się łączą w górnym wężu i trafiają do chłodnicy. Dalej obieg jak po oryginale.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz lut 08, 2015 1:01 pm

XTZ 750
Outback EJ25 MT

squad4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: squad4x4 » pn lut 16, 2015 1:10 am

Witam
mam w parchu taką przeróbkę głowicy od ponad roku i jest super . Zagrzałem nawet kiedyś przez przypadek ( uszkodzone wisko ) do temp. 120 st. i głowica przeżyła , tyle że wodę z głowicy puściłem do nagrzewnicy a fabryczny otwór zaślepiłem .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”