Patrol Y60 1996r RD28T POCZĄTEK
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Patrol Y60 1996r RD28T POCZĄTEK
Witam . Mam mam na imię Maciej i jestem świeżym właścicielem Patrola Y60 1996r RD28T. Jest to mój pierwszy samochód 4x4 i oczywiście pojawiły się pierwsze pytania. W moim Patrolu wskaźnik temperatury po przejechaniu 100 km po asfalcie w temperaturze 10 C zatrzymał się 2 mm powyżej dolnej kreski. Czy jest to norma lub uszkodzeni układu chłodzenia. Zauważyłem też lekkie myszkowanie po drodze, takie uczucie dużej czułości na ruch kierownicą. jaka może być przyczyna.
-
- jestem tu nowy...
Re: Patrol Y60 1996r RD28T POCZĄTEK
napisz o co ci chodzi zamiast robić z siebie wariata.
Hmmm... 

https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
-
-
O ile nie mieszkasz w jakimś Irkucku czy czymś podobnym to:tonyhalik pisze:Witam . Mam mam na imię Maciej i jestem świeżym właścicielem Patrola Y60 1996r RD28T. Jest to mój pierwszy samochód 4x4 i oczywiście pojawiły się pierwsze pytania. W moim Patrolu wskaźnik temperatury po przejechaniu 100 km po asfalcie w temperaturze 10 C zatrzymał się 2 mm powyżej dolnej kreski. Czy jest to norma lub uszkodzeni układu chłodzenia. Zauważyłem też lekkie myszkowanie po drodze, takie uczucie dużej czułości na ruch kierownicą. jaka może być przyczyna.
Wisko spięte na stałe, bądź jebł termostat.
Pierwsze łatwo sprawdzić, o ile odważny jesteś

No chyba że to standard w tych silnikach i głowica poszła się.... ten tego. Nie wiem czy wiesz ale gorzej kupić nie mogłeś. 2.8 się przegrzewają i padają/pękają głowice. To i tak nie jest jeszcze źle bo czyzero to taki silnik w Y61 wybuchają całe

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Pitolicie - nic samo z siebie się nie przegrzewa/wybucha. Padają jedynie egzemplarze zapuszczone, i bezmyślnie haratane.
Odnośnie myszkowania - ciężko przez neta wymyślić. Cza wykluczać po kolei zmienne....
Odnośnie myszkowania - ciężko przez neta wymyślić. Cza wykluczać po kolei zmienne....
y60 autobus, czerwony.
-
-
Jak silnika nie odpalasz tylko patrzysz na samochód to jak ma się przegrzać
. Patrol jest do "bezmyślnego haratania" i ja wsiadając za jego kółko traktuję go jak coś stworzonego do haratania
, dopiero u siebie w Hyundaiu pokornieję
.
A te myszkowanie to może trzeba zacząć od tego czy szanowny kolega jeździł już kiedyś samochodem terenowym
. Ja pamiętam swój pierwszy raz w terenówce - myślałem że tam wszystko jest zepsute - samochód reaguje chwilę po skręcie kierownicy
, hamulec też jest dostosowany do reszty samochodu i po jego naciśnięciu auto najpierw trochę nurkuje i dopiero zaczyna spowalniać
.
Do tego trzeba się przyzwyczaić. Jak ktoś przez pół życia jeździł na oponach w profilu 50 i niżej i teraz wsiada do Patrola nawet na 31 calach to nie dziwne że samochód mu myszkuje.

A te myszkowanie to może trzeba zacząć od tego czy szanowny kolega jeździł już kiedyś samochodem terenowym

Do tego trzeba się przyzwyczaić. Jak ktoś przez pół życia jeździł na oponach w profilu 50 i niżej i teraz wsiada do Patrola nawet na 31 calach to nie dziwne że samochód mu myszkuje.
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
I tak właśnie powstała legenda o wybuchowości 2.8Marcingalloper pisze: Patrol jest do "bezmyślnego haratania" i ja wsiadając za jego kółko traktuję go jak coś stworzonego do haratania

Nurkowanie to akurat zaleta wozów ifsemMarcingalloper pisze:hamulec też jest dostosowany do reszty samochodu i po jego naciśnięciu auto najpierw trochę nurkuje i dopiero zaczyna spowalniać.

y60 autobus, czerwony.
-
-
Parch do tego jest. By go katować - ten co go ujeżdżam ma czyzero, więc chociaż finał będzie widowiskowyWowos pisze:I tak właśnie powstała legenda o wybuchowości 2.8Marcingalloper pisze: Patrol jest do "bezmyślnego haratania" i ja wsiadając za jego kółko traktuję go jak coś stworzonego do haratania![]()
Nurkowanie to akurat zaleta wozów ifsemMarcingalloper pisze:hamulec też jest dostosowany do reszty samochodu i po jego naciśnięciu auto najpierw trochę nurkuje i dopiero zaczyna spowalniać.

Mój IFS nie nurkuje. Mam hamulce tylko na tył i podczas hamowania tył idzie w górę - wygląda to podobnie jak kot stający do walki

-
-
A może to faktycznie ten tył staje w górę bo przód idzie w dół
.
Trza wleźć pod spód i trochę drążkami pokręcić.

Trza wleźć pod spód i trochę drążkami pokręcić.
Nurkowanie jest OK, ja je lubię.
Co do prowadzenia duże ujemne ET to powoduje, nawet jak wszystko inne jest OK.
Auto się nie nagrzewa?
"Drobne awarie" to standard, można przywyknąć. Cienka czerwona linia przebiega między drutem a trytyką.
Co do prowadzenia duże ujemne ET to powoduje, nawet jak wszystko inne jest OK.
Auto się nie nagrzewa?
"Drobne awarie" to standard, można przywyknąć. Cienka czerwona linia przebiega między drutem a trytyką.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
- jestem tu nowy...
Witam.
Sprawdziłem Wisko jak radziłeś Marcingalloper . Po odpaleniu zatrzymałem je bez problemu. Być może to termostat lub jego brak. Zauważyłem, że złącze wychodzące z czujnika temperatury który jest umiejscowiony w bloku silnika poniżej wtrysków jest dziwnie luźne. Wymienię termostat i czujnik temperatury. Czy polecacie jakiś termostat szczególnie? Bo czujnik to chyba standard.
Sprawdziłem Wisko jak radziłeś Marcingalloper . Po odpaleniu zatrzymałem je bez problemu. Być może to termostat lub jego brak. Zauważyłem, że złącze wychodzące z czujnika temperatury który jest umiejscowiony w bloku silnika poniżej wtrysków jest dziwnie luźne. Wymienię termostat i czujnik temperatury. Czy polecacie jakiś termostat szczególnie? Bo czujnik to chyba standard.
"myszkowanie" ewidentnie luzy - tylko gdzie? Przedni most, przede wszystkim, moze lozyska? Nawet slabe cisnienie w oponach potrafi rzucac na koleinach.
Wskaźnik temperatutry - mam ten sam rocznik - i powiem ....ten typ tak ma
sprawdzałem czujniki i zostało jeszcze wskaźnik w desce - ale nie chce mi się demontować
A temperaturę mam na pewno dobrą bo mam dodatkowy wskaźnik który wskazuje prawidłowo
Tak to jest - 85 st to jakieś ok 2 mm nad dolną kreską
Myszkowanie - na jakich oponach i felgach jeździsz?
Wystarczy że masz inne ET i inny rozmiar niż fabryczny a jedziesz po drodze z lekkimi koleinami to tak będziesz miał - głównie tu ma znaczenie ET
Mam dwa komplety - z felgami - jedne nie standardowe na 32 calach i drugie felgi nissanowskie też na 32 calach
Jeżeli jadę na nissanowskich - czyli z prawodłowym ET samochód zupełnie inaczej - lepiej, prościej - prowadzi po asfalcie
Duuuża różnica
Inna przyczyna - sprawdź zbieżność
Sprawdź dokładnie luzy w zawieszenie - drążek kierowniczy ?
sprawdzałem czujniki i zostało jeszcze wskaźnik w desce - ale nie chce mi się demontować
A temperaturę mam na pewno dobrą bo mam dodatkowy wskaźnik który wskazuje prawidłowo
Tak to jest - 85 st to jakieś ok 2 mm nad dolną kreską
Myszkowanie - na jakich oponach i felgach jeździsz?
Wystarczy że masz inne ET i inny rozmiar niż fabryczny a jedziesz po drodze z lekkimi koleinami to tak będziesz miał - głównie tu ma znaczenie ET
Mam dwa komplety - z felgami - jedne nie standardowe na 32 calach i drugie felgi nissanowskie też na 32 calach
Jeżeli jadę na nissanowskich - czyli z prawodłowym ET samochód zupełnie inaczej - lepiej, prościej - prowadzi po asfalcie
Duuuża różnica
Inna przyczyna - sprawdź zbieżność
Sprawdź dokładnie luzy w zawieszenie - drążek kierowniczy ?
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
-
- jestem tu nowy...
U mnie chyba jest coś nie tak z układem chłodzenia. dziś po powrocie z miasta jakieś 40 minut jazdy węże były gorące ale nie na tyle abym nie mógł ich dotknąć i przytrzymać. Dodatkowo sprawdziłem wentylator i kręcił się bez oporów a chyba powinien dawać trochę oporu. zamówiłem już termostat i wymienię go jeśli jest na co. Być może poprzedni właściciel stwierdził że wisko jest zepsute i wpadł na pomysł i wywalił termostat. oby
,
jeśli chodzi o myszkowanie to auto stoi teraz na starych i łysych maxisas 31x10,50xr15. ale już zamówiłem BFGoodrich All Terrain T/A KO 31x10.50 R15 109 . dodatkowo jadę jutro do diagnosty aby przeglądną zawieszenie, zbadał amortyzatory i inne takie.

jeśli chodzi o myszkowanie to auto stoi teraz na starych i łysych maxisas 31x10,50xr15. ale już zamówiłem BFGoodrich All Terrain T/A KO 31x10.50 R15 109 . dodatkowo jadę jutro do diagnosty aby przeglądną zawieszenie, zbadał amortyzatory i inne takie.
Przy normalnej jeździe po mieście wcale nie bedziesz miał nie wiadomo jak gorących węży. Aby mieć naprawde gorące to musiał by dostać w dupe z przyczepą i nie przy takiej temp. zewnętrznej.
Termostat....jak juz to kup oryginał
A opony ok. Ale pytalem o felgi i ET, czyli odsadzenie
A luzy w przekładni?
A może jesteś troche nie przyzwyczajony....to nie osobowe auto
Termostat....jak juz to kup oryginał
A opony ok. Ale pytalem o felgi i ET, czyli odsadzenie
A luzy w przekładni?
A może jesteś troche nie przyzwyczajony....to nie osobowe auto
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
Moje się prowadzi sztywniej niż Voyager, mimo 37".
Więc nieśmiało sądzę, że coś ma zepsute.
Powiedziałbym co, ale zabronił się odzywać
Więc nieśmiało sądzę, że coś ma zepsute.
Powiedziałbym co, ale zabronił się odzywać

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Tak.Diagnosta wszytko zbada.Np czy progi nie pognitetonyhalik pisze:U mnie chyba jest coś nie tak z układem chłodzenia. dziś po powrocie z miasta jakieś 40 minut jazdy węże były gorące ale nie na tyle abym nie mógł ich dotknąć i przytrzymać. Dodatkowo sprawdziłem wentylator i kręcił się bez oporów a chyba powinien dawać trochę oporu. zamówiłem już termostat i wymienię go jeśli jest na co. Być może poprzedni właściciel stwierdził że wisko jest zepsute i wpadł na pomysł i wywalił termostat. oby![]()
,

Patrol myszkuje ? Moze kuny cos podgryzly

https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
-
- jestem tu nowy...
no ciekawe jaki warsztat potrafi zbadać zawieszenie, rozbujać na boki i przebadać amortyzatory cwaniaku. ja takiego nie widziałem jeszcze. ja nie jadę tam na obowiązkowy przegląd tylko na sprawdzenie zawieszenia . Tak się wszyscy irytują jak zadasz pytanie nie w tym wątku lub ktoś powtórzy pytanie, ale jak piszą takie bzdety to jest OK. Nie zaśmiecaj mi wątku jak nie możesz mi pomóc. jak nie masz do kogo zagadać, to weź psa ze schroniska może umili ci życie. pozdro
Fochliwy jakiś 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl