Patrol Storry

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
komario

Patrol Storry

Post autor: komario » czw kwie 23, 2015 9:58 am

Zachęcony przez kolegów z innego działu, założyłem nowy temat PATROL STORRY

W zamierzeniu chciałbym opisać swoje historie śmieszne, straszne, dziwne, tragiczne
podczas podróżowania po świecie Patrolem (Patrolami)

Zachęcam do tego samego :)
PATROL GU4 LWB 4,2 TD - TD42T MANUAL
SUPER SAFARI 4,5 - TB45 GULF MANUAL był

Awatar użytkownika
komario

Re: Patrol Storry

Post autor: komario » czw kwie 23, 2015 10:04 am

Kiedyś pojechałem 1700 km po odbiór Patrola,
znajomy poinformował mnie, że jest mały problem z ubytkiem płynu hamulcowego.

Wziąłem więc ze sobą 3 butelki płynu hamulcowego, i.... w drogę

Na miejscu okazało się, że przerdzewiały rurki hamulcowe przy rozdzielaczu,
myslalem ze wytrzymają, dolałem płynu, trzy ruchy pedałem hamulca i .... całość płynu wylądowała na ulicy :)

Nie było rady, trzeba było wracać do domu, w końcu dobę później miałem być w pracy od 9.00

Znajomy mówił, że trzeba naprawić, że nie wolno jechać i takie tam.
Chciał dowieźć do promu.

Podziękowałem
Zobaczyłem że jest ręczny ... i w drogę

Przyjechałem do domu te 1700 km tylko na ręcznym i hamując biegami.

Jechalem za tirami, trochę się zloscili, bo hamując recznym nie swiecily się swiatla stop.

Takich awaryjnych hamowan, reczny + biegi może było ze 3 na cala droge.
Nigdzie nie spalem po drodze, taka adrenalina była :)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw kwie 23, 2015 10:52 am

gdy jeździłem patrolem - nie miałem żadnych przygód. Ale kiedyś miałem dzipy... uuuu wtedy to było przygód. Co wyjazd:)

Awatar użytkownika
komario

Post autor: komario » czw kwie 23, 2015 11:06 am

2,8 TD Y60

samochod spedzil swoje zycie w kopalni na dole,
powiedzenie ze był pordzawialy byloby eufemizmem.

On był caly z rdzy. dzięki temu był chyba lżejszy :)
motor super.
jak chciałem poprawić kierunkowskaz na błotniku, to wpadl do srodka z kawałkiem błotnika.

Trzeba było pojechać do dalekiego kraju żeby odebrać kupiony co silnik.
zal było brudzic inne auto, wiec padlo na tego.

No ale jak tu jechać jak dziura na dziurze a większość części jest dość luźno polaczona z karoseria :)

Wizyta w Castoramie, zakup piany niskoprężnej do obsadzania okien, dwóch rolek power tape i 2 puszek szarego sprayu.
wszystkie dziury w błotnikach i drzwiach zostały wypelnione pianą, po tym jak stężała odciąłem nadmiar, przykleiłem power tape
w tych miejscach i pomalowałem sprayem.

Wygladał komicznie.
Ale nie pomyslalem o jednym, ze w kraju docelowym ze względu na mowiac oględnie zly stan pojazdu mogą mnie nie wpuscic.
Po wyczerpującej informacji ze jade tylko na 1 dzień i pokazaniu dokumentu zakupu wraz z telefonem i adresem moglem wjechać. :)

Samochod nie sprawil mi zadnego problemu mechanicznie. Jechal super.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw kwie 23, 2015 5:04 pm

Mroczny pisze:gdy jeździłem patrolem - nie miałem żadnych przygód. Ale kiedyś miałem dzipy... uuuu wtedy to było przygód. Co wyjazd:)
54km w 14 godzin
wueską
to były czasy
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » czw kwie 23, 2015 6:55 pm

Ja wiem że to forum umiera , po prostu kolej rzeczy , ale takiego wątku o ,dupie marny ,dawno nie było.
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw kwie 23, 2015 8:31 pm

Ale fajnie poczytac wspominki, pisz dalej.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw kwie 23, 2015 10:26 pm

Masakra ... :)3

bez hamulcy tyle km..
i to z pełną świadomością ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt kwie 24, 2015 5:23 am

Z jednej strony tak... z drugiej strony kiedyś robiłem eksperyment i przejechałem po krajówce 100km bez hamowania... na autostradzie o tyle dobrze, że jak za ciężarówką przed tobą trzymasz te 150m to i ręcznym bez problemów wyhamujesz...

Awatar użytkownika
komario

Post autor: komario » pt kwie 24, 2015 2:12 pm

Wycieczka kumpla po auto do jednego z krajów, gdzie jeszcze niedawno trwala wojna.

jak przyjechal na miejsce i obejrzal auto, udal sie z ownerem do notariusza (takie wymagania)
Okazalo sie ze jako Polak nie znajacy ich jezyka nie moze podpisac legalnie umowy kupna sprzedazy

Po konsultacjach telefonicznych doszlismy do porozumienia z notariuszem i ownerem, ze owner podpisze
upowaznienie do samochodu, zeby wyjechac z tego kraju a poza notariuszem podpisza umowe kupna sprzedazy po angielsku.

Tak tez zrobili. Pojechal na granice, ale na granicy wjazdowej do innego kraju oswiadczyli ze go nie wpuszcza, bo tych samochodow z tego kraju nie lubia. Musi kupic tablice tranzytowe, wiec wywalil 140 euro i kupil, idzie po odbior na policje, a tam mowia mu ze nie moga mu wydac bo to sa tablice tranzytowe dla ludzi z tego kraju a nie dla Polakow, poradzil mu zeby przyjechal z ownerem, owner kupi tablice, przejedzie i heja.
Po konsultacjach telefonicznych okazalo sie ze owner jest dezerterem z armii i nie przyjedzie.
Policjant zawrocil samochod i poradzil zeby sobie pojezdzic w kraju zakupu :).
Poszedl po zwrot kasy, ale pani o dziwo zapomniala jak sie po angielsku gada i kasy nie oddala.

Kumpel wbil nowe przejscie graniczne, mowi tam sprobuje.
Wbil w nawigacje i jazda.
Jechal drogami, raczej slabymi i dziwilo go ze nikt go nie mija.

Po 2 godzinach jazdy okazalo sie, ze PRZEJECHAL PRZEZ ZIELONA GRANICE i jest w kraju w ktorym chcial byc?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt kwie 24, 2015 2:21 pm

:)2

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » sob kwie 25, 2015 7:52 pm

Takayuki pisze:Z jednej strony tak... z drugiej strony kiedyś robiłem eksperyment i przejechałem po krajówce 100km bez hamowania... na autostradzie o tyle dobrze, że jak za ciężarówką przed tobą trzymasz te 150m to i ręcznym bez problemów wyhamujesz...
Dokładnie. Tez kiedyś wracałem longiem bez hamulców jakieś 80km. Zagadałem na radiu kolesia z ciężrówki na krakowskich numerach. Widziałem, że jedzie z towarem więc nie będzie szalał. Powiedziałem co i jak. najpierw się pozłościł. Powiedziałem mu, że będę się trzymał ze 20/30m za nim a przecież nie będzie gwałtownie hamował bo towar itd... Koleś w końcu pomyślał i w drogę . Do Krakowa dojechałem bez hamowania ucinając pogawędki z kolesiem przede mną :)
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt kwie 28, 2015 9:15 am

Ja musiałem raz przejechać z Ustrzyk Dolnych do Przemyśla nie używając hamulca. Płynu w układzie miałem na 1-2 efektywne hamowania. Po drodze zaliczyłem Kalwarię Pacławską :)21 Musiałem zahamować 2 razy - raz na parkingu w Arłamowie (tam odkryłem którędy mi spieprza płyn) i drugi raz na skrzyżowaniu na wjeździe do Przemyśla. Dopiero tam dopadłem czynny warsztat. Wielkiego stresu nie ma jak się myśli.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
komario

Post autor: komario » wt kwie 28, 2015 9:44 am

Kolejna historyjka z serii "trochę nie działa". :)

Znajomy poinformował, że w samochodzie zawieszenie "wymaga uwagi" :).

Jak się domyślacie na miejscu okazało się, że amortyzatory są rozerwane i właściwie ich nie ma. Są tylko sprężyny.

No wiec powrót "piłką" do domu.
Przejazd przez większą część trasy się udał, samochód zachowywał się jak statek na wzburzonym morzu.

No ale szczęście się skończyło w Niemczech.
Policja, "Bite folgen" na najbliższy parking i samochód.... został zaaresztowany.
Poinformowano mnie, że ten samochód dalej nie pojedzie. Ja mogę jechać, ale samochód nie.

Po sądowaniu humoru policjantów (słabe) uprosiłem, żeby skierowali mnie do jakiegoś warsztatu, to auto naprawie.
Zapytano mnie czy Nissan czy Szrot, wybrałem szrot.

Zabrali mi wszystkie dokumenty i kazali jechać za sobą.
Na miejscu okazało się ze znają się świetnie z właścicielem szrotu :)

Przykazali mu, że jak naprawi, to ma mi oddać dokumenty i zadzwonić na Policję, żeby wykasować mój numer rej.

Kierownik na szrocie powiedział, przyjdź jutro auto będzie naprawione.
Jutro to ja mam być w pracy od 9.00
Twierdzil ze się nie da wcześniej.

Ale...
na posesji stal Y60, zapytałem grzecznie czyj to, okazało się ze wlasciciela.

Rozmowa z wlascicielem i ustaliliśmy ze ja kupie amortyzatory z jego Y60 a on sobie zamontuje jutro nowe.
Ustalilismy stawke i 4 godziny później wyjechałem w dalsza trase.

W Polsce okazało się ze tzw "mechanicy" nie mogli odkręcić amorków - bo zardzewiałe, więc
ucieli amorki, a u mnie pospawali i trysneli sprajem. :)

Koniec przygody był taki, że nie zaplacilem mandatu, Policjanci okazali się normalnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » śr lut 22, 2017 2:30 pm

komario może czas na jakąś nową historię bo taka cisza tu? :)
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

Will

Post autor: Will » śr lut 22, 2017 11:42 pm

To ja coś opowiem :)21
3 lata temu stwierdziłem, że pojadę z żonką na narty do Bukowiny Tatrzańskiej, bo mamy blisko, ledwie 700km :)21
W Łodzi zrobiliśmy sobie pierwszy przystanek na kawę. Po tej kawie kiedy miałem jechać dalej, odpalam auto, a ono tak jakoś dziwnie ciężko zakręciło rozrusznikiem. Myślę sobie - pewnie mi się zdawało :)21 Jedziemy dalej, a że była noc to zauważyłem, że coś kurde ciemno mi się przed autem robi. Patrzę na voltomierz, a tam mi pokazuje 10V wtf? zero ładowania... :)9 Tymczasem światła to mi już prawie całe zgasły i jechać się nie dało. Dokulaliśmy sie do pierwszej lepszej stacji, na której też był McDonalds; stwierdziliśmy, że dotankujemy, prześpimy się w aucie, a rano coś sie wykombinuje. Pracownicy stacji pozwolili mi zatankować bez gaszenia silnika i już po chwili staliśmy na parkingu w ciepłym aucie. Wnerwiony troszkę byłem, bo stary jeep cherokee to zawsze coś odjebał, ale patrol? No to się nie zdarzało...
Obudzliśmy się po paru godzinach, poszliśmy na kawę i śniadanie do tego McDonalds, odpaliliśmy laptopa bo tam mają Wi-fi i szukam jakiegoś warsztatu, który by mi zregenerował alternator. Oczywiście najpierw trza było zapytać obsługi gdzie dokładnie jesteśmy :)21 Znaleźliśmy w necie warsztat "naprawa alternatorów"... sprawdzamy adres i co się okazało - 200m od McDonalds :)9 z okna go było widać. Jako, że patrol był włączony, podjechałem do warsztatu o 8 rano, obudziłem chłopa, poprosiłem o szybką naprawę i po dwóch godzinach jechaliśmy w dalszą trasę :)21 Patrol jak już musiał nawalić to chociaż stanął tam gdzie można było to naprawić :)21
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw lut 23, 2017 12:05 am

Zdarza się zdarza, regularnie... jak nie padnie regulator to pompa vaku, albo coś... nowych nie ma tylko chińskie, stare to loteria, i co 30 tysięcy do roboty :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”