Witam forumowiczów i proszę o pomoc.
Staję przed decyzją zakupu auta terenowego(Isuzu/Opel Monterey).
Auto ma dwie wady
1. Korozja nadkola tylnego i połączenie progu + nadkole tylne( to dla blacharza nioe jest dużym wyzwaniem)
2. Korozja ramy - za tylnymi kołami korozja z perforacją( dziurami ) od spodu na długości ok. 30cm.
Cale auto jest dośc zadbane, silnik pracuje dynamicznie, dobrze wchodzi na obroty, wnętrze b. czyste.
Co o tym sądzicie, jakie mogą być koszty naprawy ramy, w jaki sposób. Czy warto. Auto w rękach właściciela od 7lat, używane rozsądnie w lekkim terenie; żaden offroad.
Przyszłe przeznaczenie tego wozu - lekki teren + wyprawy takie krajowe.
Pozdrawiam.
Naprawa ramy.
Moderator: Kosiarz
Re: Naprawa ramy.
Koszta od 500 za opaćkanie konserwacją, do 15k za demontaż, ogołocenie, wyspawanie, wypiaskowanie, ocynk/farba, i montaż wszystkiego do kupy z powrotem.
Jak masz dziury na wylot to ramy już nie masz, auto się dosłownie rozpadnie. Pół biedy jak w lesie przy 15km/h, gorzej jak na drodze przy 100 wpadniesz w dziurę i odpadnie kawałek auta
Dział Montereya jest trochę niżej
Jak masz dziury na wylot to ramy już nie masz, auto się dosłownie rozpadnie. Pół biedy jak w lesie przy 15km/h, gorzej jak na drodze przy 100 wpadniesz w dziurę i odpadnie kawałek auta

Dział Montereya jest trochę niżej

Ostatnio odbudowywalismy Montka-tam również była rekonstrukcja tylnej części ramy.
Żeby dobrze zrobić-zrzut budy konieczny,Ponieważ przy okazji wychodzą różne inne rzeczy,które trzeba zrobić,to kwota wychodzi cirka to co Takayuki napisał.
Żeby dobrze zrobić-zrzut budy konieczny,Ponieważ przy okazji wychodzą różne inne rzeczy,które trzeba zrobić,to kwota wychodzi cirka to co Takayuki napisał.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
Dzięki za info. Po jednak poszukać innego 4x4 ( a szkoda bo Monterey 3.1TD jakoś mi przypadl do gustu). Wariant B to będzie chyba Terrano II 2.7TDi ale zaczne szukac w Niemczech ( do granicy mam 10km), są droższe niż nasze "perełki" w komisach.
Na co zwrócić uwagę w Terrano II. (oglądałem ostatnio 2000r, blacha od spodu zdrowa, rama raczej też, tylko środek nie wyglądał na 175tyskm (raczej na 375km- mocno sfatygowany, +szyba przednia zmieniona+mokry reflektor+dziwne stuki przy ruszaniu na pełnym skręcie kół.)
Na co zwrócić uwagę w Terrano II. (oglądałem ostatnio 2000r, blacha od spodu zdrowa, rama raczej też, tylko środek nie wyglądał na 175tyskm (raczej na 375km- mocno sfatygowany, +szyba przednia zmieniona+mokry reflektor+dziwne stuki przy ruszaniu na pełnym skręcie kół.)
Wszystkie auta tego typu nie będą się jakoś strasznie różnić parametrami, zwłaszcza na pierwsze auto nie ma co się przejmować.
Terrano też może być zgnite totalnie... a Niemiecki komis przecież musi być w 100% uczciwy, tam się nie oszukuje, nie picuje i nie kręci liczników w autach na eksport
Rama 'raczej' - musisz być pewien, 'normalnym' zjawiskiem handlarzy jest pomalowanie ramy czymś po wierzchu żeby wyglądała, wypełniając wcześniej dziury pianką do okien...
Szybę ja np. będę wymieniać [tylko się drugi rok zabieram bo nie ma kiedy
], taka 25-letnia jest porysowana, uszczelka sparciała i cieknie, spod ramki wychodzi rdza... normalny proces, nie musi od razu dachowania oznaczać. Reflektor wymienisz za stówę albo dwie, stuki to tulejki w zawieszeniu [i tak wszystko do wymiany będziesz mieć po jakimś czasie], albo przegub. Co jest prostsze do zrobienia niż zabezpieczenia ramy-sitka.
Jak masz budżet i czas szukaj spokojnie bez napalania się, w dziale inne co drugi temat masz z pytaniem 'jakie autor kupić', pouczająca lektura, poczytaj.
Terrano też może być zgnite totalnie... a Niemiecki komis przecież musi być w 100% uczciwy, tam się nie oszukuje, nie picuje i nie kręci liczników w autach na eksport

Rama 'raczej' - musisz być pewien, 'normalnym' zjawiskiem handlarzy jest pomalowanie ramy czymś po wierzchu żeby wyglądała, wypełniając wcześniej dziury pianką do okien...
Szybę ja np. będę wymieniać [tylko się drugi rok zabieram bo nie ma kiedy

Jak masz budżet i czas szukaj spokojnie bez napalania się, w dziale inne co drugi temat masz z pytaniem 'jakie autor kupić', pouczająca lektura, poczytaj.
T2:gregory137 pisze: Na co zwrócić uwagę w Terrano II. (oglądałem ostatnio 2000r, blacha od spodu zdrowa, rama raczej też, tylko środek nie wyglądał na 175tyskm (raczej na 375km- mocno sfatygowany, +szyba przednia zmieniona+mokry reflektor+dziwne stuki przy ruszaniu na pełnym skręcie kół.)
- ramy raczej nie gniją - ale sprawdzić i tak musisz
- rdza: tylne nadkola i podłoga pod siedzeniem; nadkola przód i wszystko pod plastikami; tylna klapa dół; tylny pas pod klapą i zderzakiem; praw światło stop - odprowadzenie wody; pod nogami kierowcy i pasażera; przedni pas pod zderzakiem (mocowanie chłodnicy)
- sprzęgiełka przód (automaty czy nie padnięte od nieużywania)
- drążki skrętne przód (jak przód siedzi na ziemi (prawie na oponie) to padnięte
- turbina - wycieki
- czy skrzynia nie wyje na poszczególnych biegach
To co oglądałeś:
- zawsze będzie skręcony

- szyba przednia - zdarza się - ja już dwa razy zmieniałem (kamienie)
- mokry reflektor - prawdopodobnie jakiś strzał
- stuki na skręconych kołach - normalne - ograniczniki skrętu
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie