Partol 160 przekaźniki świateł i wycieraczek
Moderator: Kosiarz
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Partol 160 przekaźniki świateł i wycieraczek
Patrol W160 SD33T.
1 - wycieraczki na koniec pracy zatrzymują się tam, gdzie im się podoba. Wszystkie biegi działają, przerywany tez. Gdzie szukać przyczyny? Silnik czy sterownik/przekaźnik?
2- brak świateł długich. Żarówki OK. Gdzie w tym aucie znajduje się przekaźnik odpowiadający za zmianę świateł mijania/drogowe?
1 - wycieraczki na koniec pracy zatrzymują się tam, gdzie im się podoba. Wszystkie biegi działają, przerywany tez. Gdzie szukać przyczyny? Silnik czy sterownik/przekaźnik?
2- brak świateł długich. Żarówki OK. Gdzie w tym aucie znajduje się przekaźnik odpowiadający za zmianę świateł mijania/drogowe?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Re: Partol 160 przekaźniki świateł i wycieraczek
ad1.) najszybciej byłoby podmienić sterownik wycieraczek na taki, który jest pewny, z innego auta w którym dobrze działa. Jak nic się nie zmieni to może być, że styki przy silniczku zaśniedziały albo się wytarły, trzeba by rozebrać i przeczyścić.
ad2.) jak instalacje nie dotykana prze jakiegoś machera to pod maską, z przodu, przy prawej lampie, na bocznej ściance. Powinny być bodajże trzy przekaźniki.
ad2.) jak instalacje nie dotykana prze jakiegoś machera to pod maską, z przodu, przy prawej lampie, na bocznej ściance. Powinny być bodajże trzy przekaźniki.
Mix K260/K160 z SD33T
1. W przekładni jest wyłącznik krańcowy, który ma wyłączyć zasilanie w pozycji parkowania wycieraczek. Wyłącznik napędzany jest krzywką od silnika. Jak krzywka albo styki się wyrobią, to wycieraczki stają gdzie chcą.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za odpowiedzi.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Tak, dla formalności - pierwsze roczniki (bodajże do 1986) nie miały przekaźników w ogóle (potwierdzeniem formalnym jest schemat w manualu, ja to znam z autopsji). Wtedy awaria może być związana z przerwanym przewodem, bądź zdupconym przełącznikiem świateł przy kierownicy (wypalenie styków).jaasiu pisze:ad1.) [...] ad2.) jak instalacje nie dotykana prze jakiegoś machera to pod maską, z przodu, przy prawej lampie, na bocznej ściance. Powinny być bodajże trzy przekaźniki.
pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Potwierdzam.
Mam k160 4,0 z 83 roku i nie ma tam przekaźników świateł.
Myślę, że pojawiały się wraz z liftem (prostokątne światła) w 84/85 roku.
Auto o które pytałem to 3,3 z 86 i faktycznie przekaźniki powinny być, bo mam po nich podstawki. Niestety z trzech został tylko 1. Ktoś po prostu je wyjął
Zapewne to jest przyczyna braku świateł drogowych.
Mam k160 4,0 z 83 roku i nie ma tam przekaźników świateł.
Myślę, że pojawiały się wraz z liftem (prostokątne światła) w 84/85 roku.
Auto o które pytałem to 3,3 z 86 i faktycznie przekaźniki powinny być, bo mam po nich podstawki. Niestety z trzech został tylko 1. Ktoś po prostu je wyjął

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Przepraszam że sie wtrące
ale gdzie jest przekaźnik rozrusznika w 3.3td ?