Stukanie Y61 Long

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Gwin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Stukanie Y61 Long

Post autor: Gwin » sob sie 27, 2016 8:32 am

WItam
Poszukuję odpowiedzi na stukanie w moim Patrolu... dźwięki jakie pojawiają się po najechaniu np na małą studzienkę przy predkości około 60 km/h przypomina mocne uderzenia takie kilka 3-4 od szybszego do wolniejszego jak na sprężynie młotkiem w blachę takie rytmiczne kilkukrotne stukanie w okolicach miejsca pasażera lub troszkę bardziej z przodu.
Sprawdzaliśmy zawieszenie na trzepakach, w kanale z łomem, bujanie we czterech na boki itp , i nic żadnych luzów zawieszenie w super stanie. A co ciekawe nie wali zawsze ... nieraz przez kilka dni spokój a innym razem non stop wali (nie stuka bo słychać to jakby ktoś blachę na sprężynie do kół doczepił) ale tylko na asfalcie i jak jadę na 4 lub piątym biegu kiedy lekko smeram gaz - w terenie tego nie słychać. Nie stuka jak ruszam i przy zmianie biegów czyli prawdopodobnie nie krzyżaki... a teraz dziwna sprawa jak wypięliśmy przedni wał - który wg mechanika jest ok przestało stukać... Taka oto zagadka która mnie niemiłosiernie wkur..a ! CO może tak napierdzielać za każde info będę wdzięczny... czy jest coś co ma wspólnego z wałem co tak wali?
A i zapomniałem łożyska w kolach nie maja luzów (zostały skasowane)
Pacjent to Y61 Long 2.8
Za każdą pomoc jestem wdzięczny pozdrawiam

Awatar użytkownika
ernil

Re: Stukanie Y61 Long

Post autor: ernil » sob sie 27, 2016 9:43 am

Sprzęgiełka piast.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob sie 27, 2016 9:44 am

Ja bym wału już nie montował.

Gwin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gwin » sob sie 27, 2016 9:53 am

Sprzęgiełka są nowe AVM... stukot jest taki bardzo blaszany nie jak sprzegiełka (wymieniałem i dźwięk jest inny) a co do wyjęcia wału - tonący brzytwy się chwyta :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”