łożyska przód
Moderator: Kosiarz
łożyska przód
Po każdym wyjeździe, gdzieś 3-4 tys. km widzę że robią się luzy na przednich łożyskach. Skręcam wszystko jak serwisówka nakazuje, ale czy to nie jest zbyt często? Śladów zużycia nie widać, ale może jednak już czas na ich wymianę. Opony 33 cale, dystansów brak.
było LC J95, jest Y61
Re: łożyska przód
a jak dociągasz to kręcisz kołem w tym samym czasie
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Do do michu zapewne, ale koło w powietrzu to pewnie tak. Może łożyska z plasteliny. 

no nie - po dociągnięciu momentem, obracanie koła, poluzowanie nakrętki i znowu lekkie dociągnięcie
było LC J95, jest Y61
To coś jest zepsute, ja nowych nie dotykalem od 60 tysięcy... na kołach 35. sprawdzałeś osadzenie bieżni i wzrokowo czy wałeczki nie zużyte, jakieś wżery itp?
Sprawdź czy masz odp łożyska.
Oryginały (chyba Koyo) mają lekkie podtoczenie i ciut głębiej wchodzą a zamienniki już tego nie mają.
U mnie po 25 tys luzów brak.
Oryginały (chyba Koyo) mają lekkie podtoczenie i ciut głębiej wchodzą a zamienniki już tego nie mają.
U mnie po 25 tys luzów brak.
To chyba łożyska będą do wymiany. Od zakupu wozu mam założone bodajże NSK, przejechałem 40 tys. Wżerów czy innych widocznych uszkodzeń nie widać, ale z drugiej strony na oko ciężko określić stan ich zużycia. Akurat na zapasie woziłem Koyo, także może lepiej się sprawdzą. Dzięki za podpowiedzi.
było LC J95, jest Y61
Też kiedyś jeździłem na NSK.
Jak wydlubiesz obecne, to porównaj je z Koyo.
Może to jest właśnie rozwiązanie.
Jak wydlubiesz obecne, to porównaj je z Koyo.
Może to jest właśnie rozwiązanie.
Moje wymieniłem na prawilne Koyo zaraz po zakupie, po 200 tysiącach były ślady na wałkach to wymieniłem profilaktycznie przed dłuższym wyjazdem... 40 tysi to powinny z palcem w nosie wytrzymać.michu1 pisze: ↑ndz maja 27, 2018 7:57 pmTo chyba łożyska będą do wymiany. Od zakupu wozu mam założone bodajże NSK, przejechałem 40 tys. Wżerów czy innych widocznych uszkodzeń nie widać, ale z drugiej strony na oko ciężko określić stan ich zużycia. Akurat na zapasie woziłem Koyo, także może lepiej się sprawdzą. Dzięki za podpowiedzi.