Cieknie turbina.
Moderator: Kosiarz
Cieknie turbina.
Witam. Zmieniłem olej w silniku GR '96 i z dotychczas zapoconej turbiny zaczął kapać olej. Po dobie stania plama śr 4cm. Olej Castrol 15/40.
Wyciek ewidentnie na wyjściu powietrza z turbiny do kolektora ssacego.
Przebieg auta 210kkm. Co robić???
Wyciek ewidentnie na wyjściu powietrza z turbiny do kolektora ssacego.
Przebieg auta 210kkm. Co robić???
- pblaszczak
- jestem tu nowy...
Nawet jeśli turbina pracuje w tej chwili prawidłowo to jeżeli puszcza olej trzeba ją wyjąć i oddać do regeneracji. Regeneracja taka polega na wymianie wirnika wraz z uszczelnieniami stara zostaje ci praktycznie tylko obudowa, koszt to ok 1000-1200zł. Jeżeli będziesz z tym zwlekał aż turbo całkiem padnie to jest niebezpieczeństwo, że wirnik zacznie ocierać o obudowę i wtedy już nie będzie się nadawała do regeneracji i będziesz musiał wymienić na drugą:
- użwaną, która też nie wiadomo ile pojeździ
- nową, dwa może trzy razy droższą.
- użwaną, która też nie wiadomo ile pojeździ
- nową, dwa może trzy razy droższą.
Terrano I 2.7TD, Maxima 3.0V6
mniemam że z pewnością cieknie tam gdzie mówisz , bo w moim GR acie ciekło z węża od vaku , a myślałem że turbina , ale to na marginesie . Wszystkie turbiny ( a pracuję na komisie z ciężarówkami i czasem trzeba którąś naprawić) to wożę koło Mielca wioska się nazywa Rzemień . Tak orientacyjnie to naprawa turbiny do Sprintera 2.9 td gdzie zmielony był wirnik i została sama obudowa to gość wziął 900 zł a czekałem 1 godzinkę .za taką nie bardzo zmordowaną gość liczy 600 . Kurcze nie mam telefonu , ale jak coś to mogę mieć .
Re: Cieknie turbina.
Moze to jest przyczyna?cornetto pisze:Witam. Zmieniłem olej w silniku GR '96 i z dotychczas zapoconej turbiny zaczął kapać olej. Po dobie stania plama śr 4cm. Olej Castrol 15/40.
Ciekawe jaki byl wczesniej olej. Znane sa przypadki starszych aut, jak po wymianie oleju mineralnego na nowoczesny syntetyk, zaczyna wyciekac z roznych miejsc.
Slyszalem (od ŁM) o Golfie turbo, ktory po wymianie oleju na syntetyk zaczal przeciekac i szybko zatarl turbine.
Ale u ciebie moze byc tez co innego - tzreba sprawdzic przed wyjazdem!
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
A ze sie tak zapytam: Zalales to auto innym olejem niz mineralnycornetto pisze:Witam. Zmieniłem olej w silniku GR '96 i z dotychczas zapoconej turbiny zaczął kapać olej.

Jezeli tak to bardzo mozliwe, ze jest tak pisze Pezet. Oleum wyplukalo stare syfy ktore uszczelnialy calosc.
Jak cos mam turbinke na zamiane jak chcesz.cornetto pisze:Chyba nie będę prowokował awarii na trasie i pojadę plaskaczem. Takie atrakcje dla ciężarnej żony i małolatów mogły by nie być tak bardzo fun. A w tym czasie meches zweryfikuje przyczynę.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- pblaszczak
- jestem tu nowy...
Ja też coś o tym Mielcu słyszałem, jak możesz to wrzuć ten numer na tutaj na forum a nie na priva, może się innym też przyda w końcu turbinka to awaryjna rzecz.Toper pisze:cornetto pisze:Słyszałem coś o tym Mielcu. Gdybyś znalazł nr tel byłbym wdzięczny
jutro zadzwonie do kumpla to mi da i Ci wyślę na priv
- pblaszczak
- jestem tu nowy...
Jest to możliwe, ale nawet jeśli turbo jest dobre to po upuszczeniu oleju trzeba dokładnie umyć turbinkę od środka bo resztki oleju na łopatkach powodują niewyważenie wirnika i przyspieszone zużycie. (Wirnik turbiny osiąga 100tys obrotow na minutę i jest wyważany z dokładnością do ok 0,001g)