jak zdemontować deskę rozdzielczą

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Walter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

jak zdemontować deskę rozdzielczą

Post autor: Walter » wt lis 14, 2006 12:59 pm

Swego czasu pytałem o przyczynę przecieku wody do kabiny po deszczu. Posypały się diagnozy i zacząłem eliminować kolejne przyczyny. Nie cieknie z podszybia, nie cieknie z wentylacji pod szybą przednią, parownik z klimatyzacji też sprawdzony. Najprawdopodobniej cieknie z zatkanego odpływu szyberdachu. I tu mam pytanie do wszystkich, co to przerabiali. Jak zabrać się do rozbiórki deski rozdzielczej (bo chyba to konieczne w tym przypadku), żeby czegoś nie połamać i nie pourywać? Cieknie spod deski na nogi kierowcy i pasażera. Samochód to Terrano I 95r. 3,0 benzyna.
Walter

szlagoś

Post autor: szlagoś » wt lis 14, 2006 1:07 pm

Nie wiem jak w Terano, ale w Vitarze aby dobrać do odpływu wody szyberdachu wcale nie należy demontować deski rozdzielczej. W mojej Vitarze od tych rogów, szyberdachu które znajduje się bliżej auta odchodziły przewody elastyczne do odprowadzania wody. Te przewody pod podsufitką przechodziły w słupki przednie i tamtędy do progów. Te przewody powinny być widoczne jak zdemontujesz nakładki słupków. Sądzę, że to nie to jest przyczyną. Bo jeżeli te odpływy idą tamtędy to nie możliwe, aby ciekło na nogi kierowcy i pasażera. A może to nieszczelność nagrzewnicy. Sprawdź czy na nogi cieknie ciepła czy zimna woda.
szlagoś
Ostatnio zmieniony wt lis 14, 2006 1:40 pm przez szlagoś, łącznie zmieniany 1 raz.
Boże spraw żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.

Walter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Walter » wt lis 14, 2006 5:38 pm

Cieknie tylko jak pada deszcz, więc to raczej nie nagrzewnica.

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » wt lis 14, 2006 6:57 pm

fachowiec typu : Auto-Glas, Auto-Szyby powinien Ci to tanio usunąć. :)2
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

szlagoś

Post autor: szlagoś » śr lis 15, 2006 8:50 am

seba4x4 pisze:fachowiec typu : Auto-Glas, Auto-Szyby powinien Ci to tanio usunąć. :)2
:)2
Boże spraw żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.

misiek13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: misiek13 » ndz lis 19, 2006 10:10 am

leje się i musi się lać -jasiu wężykiem wężykiem :D

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » pn lis 20, 2006 8:02 am

Nie wiem czy próbowałeś ale żeby całkiem miec pewność to polej na przednią szybę sporą ilość wody i zaobserwuj czy wtedy nie leje się do środka, to pozwoli wyeliminować czy przez szyberdach czy nie. Przerabiałem ten temat ostatnio w dwóch autach (innych niż te) i w obu przypadkach okazało się że przerdzewiało połączenie na blachach od odpływu ukryte dość głęboko pod deską rozdzielczą , rozbierz od spodu co sie da i popatrz :)2
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”