Dziwne dudnienie w silniku GR Y60!

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
KUDEŁ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dziwne dudnienie w silniku GR Y60!

Post autor: KUDEŁ » pn paź 08, 2007 9:22 pm

Znow sie dosłuchalem czegos!
Tak juz mam, ze jak juz mam to nawet stare lubie jak wszystko jest OK!
Otóż:
Rano po odpaleniu słysze takie sobie głuche dudnienie w silniku, nie pukanie jak od wtrysku, takie rytmiczne przytłumione dudnienie. W miare jak silnik sie lekko rozgrzeje staje sie to coraz słabsze, aż niemal nic nie słychac.
Mam takie przypuszczenie że moze np. ktoras poducha pod silnikiem jest słaba, ale to tylko takie moje tam przemyslenia i troszke moze dobija motor jak zimniejszy i tyc mniej rowno pracuje.
Koledzy mają jakąś sugestie, oczywiscie poza :) nie wsłuchuj sie i po problemie, albo radio glosniej i no stress..
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Katun

Post autor: Katun » pn paź 08, 2007 11:41 pm

Jak jest zimny silnik sprobuj przed odpaleniem podkręcić obroty pokretełkiem z lewej strony kierownicy i wcisnąć z 2 razy pedał gazu i dopiero odpalić. zdaj relacje. 8)
Biały kuter Y60

tel: 502-358-221

Awatar użytkownika
Tatuś

Re: Dziwne dudnienie w silniku GR Y60!

Post autor: Tatuś » wt paź 09, 2007 10:13 am

KUDEŁ pisze:Znow sie dosłuchalem czegos!
Otóż:
Rano po odpaleniu słysze takie sobie głuche dudnienie w silniku, nie pukanie jak od wtrysku, takie rytmiczne przytłumione dudnienie. W miare jak silnik sie lekko rozgrzeje staje sie to coraz słabsze, aż niemal nic nie słychac.
Mam takie przypuszczenie że moze np. ktoras poducha pod silnikiem jest słaba, ale to tylko takie moje tam przemyslenia i troszke moze dobija motor jak zimniejszy i tyc mniej rowno pracuje.
Koledzy mają jakąś sugestie, oczywiscie poza :) nie wsłuchuj sie i po problemie, albo radio glosniej i no stress..
pozdrawiam
Stawiam na hydraulike zaworów.
Któraś ze szklanek wolniej się napełnia.
Uwal to z pyty!!!

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt paź 09, 2007 10:40 am

a ja stawiam na wydech :)21
zimny, mocniej telepie, tłucze o budę

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » wt paź 09, 2007 10:57 am

KUDEŁ pisze:Rano po odpaleniu słysze takie sobie głuche dudnienie w silniku, nie pukanie jak od wtrysku, takie rytmiczne przytłumione dudnienie.
U mnie dudni od 2 lat. Na zimnym bardziej na ciepłym mniej ale zawsze. Przyczyn może być 1000 i dowiedziałbys sie pewnie po rozebraniu motoru.
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
KUDEŁ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KUDEŁ » wt paź 09, 2007 1:38 pm

Tatuś pisze:
KUDEŁ pisze:Znow sie dosłuchalem czegos!
Otóż:
pozdrawiam
Stawiam na hydraulike zaworów.

Któraś ze szklanek wolniej się napełnia.
Uwal to z pyty!!!
Po telefonicznej rozmowie z czlowiekiem od Patroli u ktorego robilem kilka drobnrych rzeczy: najprawdopodobniej wlasnie hydraulika siada.
Normalny objaw motoru po niewiadomo jakim taknaprawde przebiegu.
Mam podjechac, mowi ze jast kilka "myków" ktorymi mozna to poprawic.
Natomiast zauwazylem dzis cos bardziej niepokojacego, jak sobie tak pykal rano na wolnych, rece mi opadly bo chyba znow trafilem na mine.
Niebieski dymek, ktory znikl dopiero po rozgrzaniu.
Chyba pierscienie!!! Pocieszcie mnie troche, po ostatnich przejsciach z osobowką, chce mi sie wyc!
Ostatnio zmieniony wt paź 09, 2007 4:08 pm przez KUDEŁ, łącznie zmieniany 2 razy.

redzik

Post autor: redzik » wt paź 09, 2007 3:10 pm

niekoniecznie pierscienie, moga tez byc uszczelniacze zaworowe.

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » wt paź 09, 2007 4:08 pm

podjedź bodajże na ul. Brzeźińską (numeru nie pamiętam, zaraz po lewej stronie za wiaduktem jadąc od centrum, okolice M1 chyba) w Łodzi oczywiście. Powinien stać za bramą Patrol Y61 :D był tam kiedyś demobil. Może znajdziesz :D może znajdą dla ciebie czas :P W każdym ,bądź razie jest tam człowiek w "temacie" zna Y60 doskonale od lat :)2 on ci rozwieje wszelkie wątpliwości 8)
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
KUDEŁ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KUDEŁ » wt paź 09, 2007 4:11 pm

Bartas pisze:podjedź bodajże na ul. Brzeźińską (numeru nie pamiętam, zaraz po lewej stronie za wiaduktem jadąc od centrum, okolice M1 chyba) w Łodzi oczywiście. Powinien stać za bramą Patrol Y61 :D był tam kiedyś demobil. Może znajdziesz :D może znajdą dla ciebie czas :P W każdym ,bądź razie jest tam człowiek w "temacie" zna Y60 doskonale od lat :)2 on ci rozieje wszelkie wątpliwości 8)
No wlasnie u niego serwisuje i jestem umowiony na dokladne ogledziny.
Uspokoiles mnie chociaz, ze trafilem z autem w dobre ręce.
Dam znac po niedzieli, bo rzeczywiscie jest troszke zajety

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » wt paź 09, 2007 4:13 pm

KUDEŁ pisze:
Bartas pisze:podjedź bodajże na ul. Brzeźińską (numeru nie pamiętam, zaraz po lewej stronie za wiaduktem jadąc od centrum, okolice M1 chyba) w Łodzi oczywiście. Powinien stać za bramą Patrol Y61 :D był tam kiedyś demobil. Może znajdziesz :D może znajdą dla ciebie czas :P W każdym ,bądź razie jest tam człowiek w "temacie" zna Y60 doskonale od lat :)2 on ci rozieje wszelkie wątpliwości 8)
:)2 chciałbym tam serwisować swoje autko, ale za daleko :cry: możesz być spokojny, że Patrol trafił we właściwe miejsce :D
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » wt paź 09, 2007 4:21 pm

KUDEŁ pisze:
Z niecierpliwościa będe czekał na diagnozę. Ja ze swoim dudnieniem byłem u kilku ( zacnych) mechaników. Każdy mówił co innego.
Objawy mam identyko. Jedyne co nas różni to motor...
Dwóch mechaników jedynie było zgodnych i oznajmiło mi , że to wał korbowy tak łomota i jest to normalny proces zużycia. Powiedzieli, że nie mam się czym przejmować bo jeszcze wiele wytrzyma. Zatem się nie przejmuje..
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Lecho

Post autor: Lecho » wt paź 09, 2007 7:22 pm

Nie wiem, co to za dźwięki się wydobywają - dudnienie może być różne, głuche, o różnej częstotliwości itp. - ale jest jeszcze coś, o czym nikt nie pomyślał. Zwróć uwagę, czy to nie dudni czasami wpadające powietrze do filtra powietrza. Posłuchaj przy wlocie do filtra, czy to nie stamtąd leci dźwięk.
A wał korbowy to raczej stuka, nie dudni...
Pozdro Lecho
K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”