DRGAWKI W K260 CZYLI TELEPIE MI SIĘ MÓJ AUTOBUS
Moderator: Kosiarz
DRGAWKI W K260 CZYLI TELEPIE MI SIĘ MÓJ AUTOBUS
objawy są następujące: w okolicach 100km/h mój patrol k260(długi) zaczyna się trząść. w lusterkach wygląda to tak jakby obie opony zaczynały bić na boki w związku z czym auto też drży. ale to nie opony bo na super gładkiej drodze nic się nie dzieje. jak tylko wjade najakiś gorszy asfalt to masakra. wszystkie gumy w resorach nowe itp. ja prognozuje amory. czy mam rację?
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
walić po łbach nieznośne koty co zasad nie znają;))
doskonałe;)dziekuje za nowoczesne metody resocjalizacyjne. przepisałem 100 razy;))
ok jeszcze raz historia choroby:
jak go kupiłem to padaka była straszliwa-wymieniłem amortyzator skrętu na nowy-jak ręką odjął
po 10tys. dojechały się łożyska w kołach i "burczały"-wymienilem -było cacy
kolejne 3 tys -znowu pływa po drodze i padaka jak dziure złapał- wymiana gum w wieszakach na nowe i stożkowych w uchach amora-zonowu super. 4 tys po wroclawiu i objawy jak w temacie. koło stu telpie się tył auta a kierownica spokojna
obejrzałem oskrobałem i oto diagnoza:
jedynymi elementami które wg mnie mogą dawać takie objawy są tuleje wieszaków, wyhuśtane to mocno juz było rok temu a teraz poprostu się kiwa na boki, reszta naprawdę dobra. ja nie to to już sam nie wiem
i teraz pytanie:
jak wykonać dobrze takie tuleje i nowe śruby?
jak go kupiłem to padaka była straszliwa-wymieniłem amortyzator skrętu na nowy-jak ręką odjął
po 10tys. dojechały się łożyska w kołach i "burczały"-wymienilem -było cacy
kolejne 3 tys -znowu pływa po drodze i padaka jak dziure złapał- wymiana gum w wieszakach na nowe i stożkowych w uchach amora-zonowu super. 4 tys po wroclawiu i objawy jak w temacie. koło stu telpie się tył auta a kierownica spokojna
obejrzałem oskrobałem i oto diagnoza:
jedynymi elementami które wg mnie mogą dawać takie objawy są tuleje wieszaków, wyhuśtane to mocno juz było rok temu a teraz poprostu się kiwa na boki, reszta naprawdę dobra. ja nie to to już sam nie wiem
i teraz pytanie:
jak wykonać dobrze takie tuleje i nowe śruby?
jak powyżej opisane elementy zawieszenia i łożyska są okej to sprawdź też krzyżaki/wieloklin wału
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
luzy
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
Jeśli masz wyhuśtane wieszaki, to trzeba je zrobić własnym sumptem, albo kupić, albo oddać do warsztatu. W ogóle sprawdzić, czy pióra nie są popekane. Tak wyeliminujesz następną przyczynę wożenia pojazdu.
Sprawdź jeszcze, czy po wymianie łożysk na półosiach tylnego mostu został dobrze dobrany luz. Są tam podkładki dystansowe pod obudową łożyska, może być ich trzy, trzeba więc wyjąć jedną, lub dwie i luz się wykasuje. Tylko nie przesadź
!
Pozdro Lecho
Sprawdź jeszcze, czy po wymianie łożysk na półosiach tylnego mostu został dobrze dobrany luz. Są tam podkładki dystansowe pod obudową łożyska, może być ich trzy, trzeba więc wyjąć jedną, lub dwie i luz się wykasuje. Tylko nie przesadź

Pozdro Lecho
K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D
ha i temat rozgryzł się sam.. po przeglądzie wszystkiego o czym pisaliście ręce mi opadły bo nic niepokojącego nie znalazłem. na szczęście temat drgawek pokrywał się w czasie z myślą o zmianie opon...
zmieniłem opony na nalewki collinsa ranger mt i wszytko ustało;]]
czyli wychodzi na to, że biła mi któraś opona i to tylko przy magicznej prędkości koło stuwki.
Tak czy inaczej dziekuję za cenne uwagi, pewnie w przyszłości się przydadzą.
pozdro
zmieniłem opony na nalewki collinsa ranger mt i wszytko ustało;]]
czyli wychodzi na to, że biła mi któraś opona i to tylko przy magicznej prędkości koło stuwki.
Tak czy inaczej dziekuję za cenne uwagi, pewnie w przyszłości się przydadzą.
pozdro