Witam wszystkich
Mój znajomy jest od jakiegoś czasu w posiadaniu Nissan'a Pathfinder 2,5 DCi rocznik 2005. Podczas obecnej zimy, wystąpił u niego następujacy problem. Po uruchomieniu silnika np. rano, albo po długim postoju silnik na tzw. wolnych obrotach kręci się ok. 2000 obr/min. Po przejechaniu dystansu ok. 20km nic się nie zmienia. Zmiana nastąpi, jeśli po tym przebiegu wyłączy silnik i odpali go na nowo. Sprawdzał w serwisie na komputerze, lecz komputer nie zgłasza żadnych błędów. Auto jest po wymianie filtra paliwa. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może doradzić gdzie szukać przyczyny?? Przeszukiwałem archiwum, oraz korzystałem z wujka google'a lecz nic tam nie znalazłem. Z góry dziękuję za sugestie.
Pzdr
Markus
Ssangyong Musso 2,9TD '98
Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty
Moderator: Kosiarz
Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty
SsangYong Musso 2.9TD '98
Re: Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty
Ja obstawiam na czujnik temperatury, bo tu "zacina" się coś w rodzaju urządzenia rozruchowego potocznie ssania, a czujnik temperatury silnika (nie mylić z tym od zegara) jest w pierwszej kolejności za to odpowiedzialny.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61
Dzięki za odp. Sprawdzimy ten czujnik.
Pzdr
Markus
Pzdr
Markus
Witam
Sprawdziliśmy czujnik, ale to nie to było przyczyną. W silniku pedał gazu steruje obrotami silnika po przez potencjometr (Audi w silniku 2,5TDi też wymyśłiło podobny patent) i to on jest odpowiedzialny za wysokie "wolne obroty". Teraz po wyczyszczeniu powierzchni oporowej jest OK.
Pozdrawiam
Markus
Sprawdziliśmy czujnik, ale to nie to było przyczyną. W silniku pedał gazu steruje obrotami silnika po przez potencjometr (Audi w silniku 2,5TDi też wymyśłiło podobny patent) i to on jest odpowiedzialny za wysokie "wolne obroty". Teraz po wyczyszczeniu powierzchni oporowej jest OK.
Pozdrawiam
Markus