Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
msch00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty

Post autor: msch00 » czw sty 15, 2009 9:41 am

Witam wszystkich

Mój znajomy jest od jakiegoś czasu w posiadaniu Nissan'a Pathfinder 2,5 DCi rocznik 2005. Podczas obecnej zimy, wystąpił u niego następujacy problem. Po uruchomieniu silnika np. rano, albo po długim postoju silnik na tzw. wolnych obrotach kręci się ok. 2000 obr/min. Po przejechaniu dystansu ok. 20km nic się nie zmienia. Zmiana nastąpi, jeśli po tym przebiegu wyłączy silnik i odpali go na nowo. Sprawdzał w serwisie na komputerze, lecz komputer nie zgłasza żadnych błędów. Auto jest po wymianie filtra paliwa. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może doradzić gdzie szukać przyczyny?? Przeszukiwałem archiwum, oraz korzystałem z wujka google'a lecz nic tam nie znalazłem. Z góry dziękuję za sugestie.

Pzdr
Markus
Ssangyong Musso 2,9TD '98
SsangYong Musso 2.9TD '98

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Re: Pathfinder 2,5 DCi - wysokie obroty

Post autor: KJarosław » czw sty 15, 2009 7:52 pm

Ja obstawiam na czujnik temperatury, bo tu "zacina" się coś w rodzaju urządzenia rozruchowego potocznie ssania, a czujnik temperatury silnika (nie mylić z tym od zegara) jest w pierwszej kolejności za to odpowiedzialny.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61

Awatar użytkownika
msch00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msch00 » pt sty 16, 2009 11:08 am

Dzięki za odp. Sprawdzimy ten czujnik.

Pzdr
Markus

Awatar użytkownika
msch00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msch00 » śr sty 28, 2009 7:58 am

Witam

Sprawdziliśmy czujnik, ale to nie to było przyczyną. W silniku pedał gazu steruje obrotami silnika po przez potencjometr (Audi w silniku 2,5TDi też wymyśłiło podobny patent) i to on jest odpowiedzialny za wysokie "wolne obroty". Teraz po wyczyszczeniu powierzchni oporowej jest OK.

Pozdrawiam
Markus

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”