Automatyczna skrzynia biegów w Patrolu 3.0 di
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Automatyczna skrzynia biegów w Patrolu 3.0 di
Dobra...Byłem , widziałem , jeździłem, oglądałem i się wkuuuu....łem bo kilometrów żeby te rumpagi oglądać natrzaskałem,chcę kupić Patrola , ale po terenie to raczej nim szalał nie będe. Ma służyć do jazdy głównie po polskich drogach, ponieważ dość mam zwalniania osóbówką na dziurach i wizyt w warsztacie bo coś puka i stuka. No i widziałem już jak się leje z silnika , cieknie z baku itp. Ludzie sprzedają auta za 40 tysiaków które nawet nie wyglądają bo są obstukane , porysowane i pordzewiałe. Znalazłem jednego rodzynka , który wydaje się być ok. Jeździłem i też wszystko śmiga jak powinno. Wziąłem ze sobą kolesia co ma faze na terenówki i non stop takim jeździ. Po sprawdzał auto w terenie i mówi że napędy, mosty itp też ok. Tylko jest jedno "ALE" . Automatyczna skrzynia biegów.
No i mam pytanie. Automat w osobówce mam i jestem baaardzo zadowolony bo sama jazda automatem jest ok. ( może nie w terenie). Tylko jak one się spisują ? Czy to są wytrzymałe skrzynie? Czy ktoś takiego patrola posiada? NIe chcę kupić auta i wylądować z nim w warsztacie z powodu skrzyni i wybulić pewnie nie mało kasy?
Napiszcie coś , czy warto kupować patrola y61 long 3.0 di z automatem?
Pewnie dostanie mi się zjeba że na forum już o tym pisali..Ale szukałem i nie było jakiegoś dokładnego wątku na ten temat.
Z góry dzięki
No i mam pytanie. Automat w osobówce mam i jestem baaardzo zadowolony bo sama jazda automatem jest ok. ( może nie w terenie). Tylko jak one się spisują ? Czy to są wytrzymałe skrzynie? Czy ktoś takiego patrola posiada? NIe chcę kupić auta i wylądować z nim w warsztacie z powodu skrzyni i wybulić pewnie nie mało kasy?
Napiszcie coś , czy warto kupować patrola y61 long 3.0 di z automatem?
Pewnie dostanie mi się zjeba że na forum już o tym pisali..Ale szukałem i nie było jakiegoś dokładnego wątku na ten temat.
Z góry dzięki
Re: Automatyczna skrzynia biegów w Patrolu 3.0 di
Jeżeli chodzi o skrzynie biegów w Y61 to zarówno o manualu jak i automacie złego słowa nie słyszałem.
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
-
- jestem tu nowy...
No i to mi się podoba...Zawsze to jakieś słowa otuchy, poczekam jeszcze na jakieś odpowiedzi zobaczymy co reszta napisze...ap4x4 pisze:Jeżeli chodzi o skrzynie biegów w Y61 to zarówno o manualu jak i automacie złego słowa nie słyszałem.
A ty myślisz że terenufką na dziurach zwalniać nietrzeba 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
-
- jestem tu nowy...
Dziura dziurze nierówna:) Ale jak jeździłem kumpla Pajero , to tam gdzie swoją osobówką zwalniałem , a jak już wpadłem to chu....mnie strzelał , terenówką przechodziłem jak po maśle. Nie mówie tu o jakiś ogromych dziurach......iskra69 pisze:A ty myślisz że terenufką na dziurach zwalniać nietrzeba
Ale nie ma co porównywać zawieszenia auta terenowego do osobówki...Może mniej komfortowe ale o wieeeellleeeee bardziej wytrzymałe. I właśnie do tego mi potrzebne takie auto...Że jak już w coś wjadę...to żebym nie bluzgał za kierownicą

Mam takiego od nowości (2002), 200000km i jedyne do czego można sie doczepić to spalanie, trudno zejść poniżej 13 litrów, norma jakieś 15.
Coby piwo smak piwa miało...
-
- jestem tu nowy...
charlie70 pisze:Mam takiego od nowości (2002), 200000km i jedyne do czego można sie doczepić to spalanie, trudno zejść poniżej 13 litrów, norma jakieś 15.
Ale spalanie przy tym silniku na manulanej skrzyni chyba jakoś drastycznie się nie różni?
Podobno 10-12 ale nie jeździłem 

Coby piwo smak piwa miało...
- Igor V8
-
Z tego co wiem a nic nie wiem to ....
... awtomat jest wieczny w Patrolu

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Wieczny tzn. tak dułgo czeka się na zmiane przełożeniaIgor909 pisze:Z tego co wiem a nic nie wiem to ....![]()

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
A ma ktoś automat w 3.3 TD? Moje marzenie...
six in line power
a automat do RD28T byl kiedys jakis montowany, hę ?
albo do RD28Ti w Y61
albo do RD28Ti w Y61

robok rzępoli w harapuciu
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Nic mi o tym nie wiadomo.seburaj pisze:a automat do RD28T byl kiedys jakis montowany, hę ?
albo do RD28Ti w Y61
Ale jak juz tak meczymy temat automatow, to jaka jest opinia o Terrano II , 2,7 z automatem ? Jezdzi to wogole ? Awaryjny ten automat ? Ile osob go ma ? Przyznawac sie, bo moze zamienie plebswagena na takiego i wolalbym cos wiedziec na ten temat.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- AHB
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Pozwolę sobie wydobyć temat z lamusa, albowiem bardzo mnie interesuje odpowiedź na pytanie postawione powyżej.seburaj pisze:a automat do RD28T byl kiedys jakis montowany, hę ?
albo do RD28Ti w Y61
Silniczek ciągle w fajnym stanie tylko manualna skrzynka powoli się kończy i mam ochotę na automat.
Słyszeliście coś?
Może ktoś coś motał do RD28T?
NIVA ---> GR Y60 ---> LC LJ70
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Na alle był kiedyś y60 2.8 z automatem bodajże z Japonii przyciągnięty. Ale na europę nie robili 2.8 AT z tego co się orientuję....
y60 autobus, czerwony.
jak z japonii to 4.2 w AT
AT byly w 4.2 dieslu i benzynie
obawiam się że 2.8 hmmmm jakby trochę za slaby
AT byly w 4.2 dieslu i benzynie
obawiam się że 2.8 hmmmm jakby trochę za slaby
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
był kiedyś automat 2.8 na allegro , z pół roku temu
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Ja jezdze 3,0Di w automacie i jest ok.
Automat ma 4biegi i jest calkeim przyjemny fajnie zestopniowany, predkosc autostradowa 120kmh przy ok 2300-2400rpm wiec spoko, o trwalosci slyszalem ze ok, nikt nie narzekal zeby sie psulo.
Nawet napisal ktos na forum ze utopili taka skrzynie i nie umarla...
Automat ma 4biegi i jest calkeim przyjemny fajnie zestopniowany, predkosc autostradowa 120kmh przy ok 2300-2400rpm wiec spoko, o trwalosci slyszalem ze ok, nikt nie narzekal zeby sie psulo.
Nawet napisal ktos na forum ze utopili taka skrzynie i nie umarla...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
ja tam nie wiem mam w 4.2 automata i dziala ale pierwszy lezy w stodole spsuty niewiadomo czemu
na asfalcie jezdzone bylo i zaprzestal dzialania
olej ok stan ok a jeden bieg sie ostal tylko
lezy i czeka az mnie wena wezmie i go rozbiore z takiej czystej ciekawosci
a w y60
na asfalcie jezdzone bylo i zaprzestal dzialania
olej ok stan ok a jeden bieg sie ostal tylko
lezy i czeka az mnie wena wezmie i go rozbiore z takiej czystej ciekawosci
a w y60
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
Re: Automatyczna skrzynia biegów w Patrolu 3.0 di - AWARIA!
Kupiłem miesiąc temu PATROLA 3.0 di z 2000 r.
Wreszcie terenówka z automatem
Koniec problemów z palącym się sprzęgłem z dwumasowym kołem zamachowym, z ruszaniem w piachu pod górkę, a do tego super komfort (nawet żona polubiła jazdę w terenie)
Ale po 1000 km skrzynia przestała działać, zostały tylko 2 biegi - nie wchodzi ani 3 ani 4 bieg.
Bo 2 mechaników od automatów ma kompletnie inne 2 teorie...
Pierwszy chce rozbierać skrzynię i rozcinać sprzęgło hydrokinetyczne, bo mówi, ze jest spalone.
A drugi chce wymieniać komputer sterujący skrzynią i do tego opowiada coś, że skrzynia jest dobra ale nie zmienia biegów, bo silnik daje podobno za małą moc (świeci się żółta kontrolka silnika, od zawsze)
Miał ktoś kiedyś może podobne objawy?
Albo słyszał gdzieś o Patrolu jeżdżącym max 60 km/h na dwójce?
Wreszcie terenówka z automatem

Koniec problemów z palącym się sprzęgłem z dwumasowym kołem zamachowym, z ruszaniem w piachu pod górkę, a do tego super komfort (nawet żona polubiła jazdę w terenie)

Ale po 1000 km skrzynia przestała działać, zostały tylko 2 biegi - nie wchodzi ani 3 ani 4 bieg.

Bo 2 mechaników od automatów ma kompletnie inne 2 teorie...
Pierwszy chce rozbierać skrzynię i rozcinać sprzęgło hydrokinetyczne, bo mówi, ze jest spalone.
A drugi chce wymieniać komputer sterujący skrzynią i do tego opowiada coś, że skrzynia jest dobra ale nie zmienia biegów, bo silnik daje podobno za małą moc (świeci się żółta kontrolka silnika, od zawsze)
Miał ktoś kiedyś może podobne objawy?
Albo słyszał gdzieś o Patrolu jeżdżącym max 60 km/h na dwójce?
PATROL - off-roadowy
LR LIGHTWEIGHT - militarny
JEEP V8 MOCODAWCA cross country- jako pilot
Moze zacznij od tej kontrolki silnika - jak to 3,0Di z 2000r....
jak znajdziesz przyczyne, to wez sie za skrzynie...
Y61 GU4
A czy faktycznie może tak być, ze silnik nie rozwija pełnej mocy i z tego powodu skrzynia nie przerzuca na 3 bieg?grzes pisze:Moze zacznij od tej kontrolki silnika - jak to 3,0Di z 2000r....
Bo wkręca się spokojnie do 4000 obr./min, wyje na dwójce ale nie przełącza dalej.
A z 1 na 2 przełącza od razu nawet na pół gazu.
I generalnie silnik nie robił wrażenia jakiegoś mułowatego, a z tą kontrolką to cały czas (90%) jeździłem. Tylko jak kupowałem auto i dzień po zakupie się nie świeciła

PATROL - off-roadowy
Podjedz na stacje i podlacz kompa niech ci sczytaja co za blad jest wyswietlany a dopiero grzeb.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
benek pisze:Podjedz na stacje i podlacz kompa niech ci sczytaja co za blad jest wyswietlany a dopiero grzeb.
Sprawdzałem skrzynie na kompie i nie wykazuje żadnych błędów ale nie działa

PATROL - off-roadowy