zbieznosc w terrano,,,co nie tak?
Moderator: Kosiarz
zbieznosc w terrano,,,co nie tak?
witam.jako nowy najpierw serdecznie sie przywitam i pozdrawiam.i mam pytanie,mam terranoII i ostatnio auto mi zaczelo sciagac no i jak sie okazalo to miałem luzy na drazku srodkowym ktory wymienilem,wymienilem rowniez tuleje wachacza koncowki drazka no i pojechałem na zbieznosc,facet sprawdzil wszelkie luzy i stwierdzil ze wszystko jest ok po czym zabrał sie za zrobienie geometri i rowniez kątów.no i zrobil i powiedzial ze wszystko ok i jesli nadal bedzie sciagał to mam zamienic przednie koła miejscami.wsiadłem do auta i pojechałem i nadal sciaga,zamienilem kola i nadal sciaga w prawo.facet powiedzial ze powinno byc dobrze bo geometria zbieznosc jest bdb,o co chodzi zatem,na co zwrocic uwage co jest nie tak?drazki skretne?z gory bardzo dziekuje za pomoc
Re: zbieznosc w terrano,,,co nie tak?
Może ci zacisk hamulcowy z prawej strony trzyma po prostu. 

Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

faktycznie prawe kolo lekko sie blokuje ale doslownie troszke,,moze to miec na to wplyw?ba sciaga sporo w ta prawa...patrzalem na drazki skretne i lewy jest jakby podciagniety bardziej a prawy mniej...ale auto stoi prosto wiec sam nie wiem,,,,zacisk moge rozkrecic i nasmarowac prowadnice w nim...a tak jeszcze co zauwazylem ze chamujac ta sciaga w lewo...tyle ze to mi nie przeszkadza jak to ze nie moge puszczac kierownicy bo od razu sciaga w prawo...
w tym aucie ustawienie geometrii przedniego zawieszenia jest do pierwszego terenu.

Z własnych doświadczeń - jeżeli ściąganie jest niewielkie to olej to bo wydasz kupę kasy a i tak nie dojdziesz do ładu. Pomyśl sobie że Terrano tak ma
i będzie Ci łatwiej z tym żyć. Z biegiem czasu wiele rzeczy uznasz za normę w tym autku. Pozdrowienia

Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
rozumiem wiem ze to terenowka
ale kurcze to sciaganie jest dosyc spore,geometria jest bdb a cholerstwo jak tylko puszcze kiere od razu jedzie na pobocze na wydaje mi sie kilkunastu metrach

napraw prawy zacisk - jak przy hamowaniu ściąga w lewo to na pewno prawy stoi.

to zabrzmialo jakby cale autko bylo do kitu, a to tylko przednie zawiesznie. Reszta jest jak najbardziej OK.Gorg pisze: Pomyśl sobie że Terrano tak mai będzie Ci łatwiej z tym żyć. Z biegiem czasu wiele rzeczy uznasz za normę w tym autku. Pozdrowienia
Też mnie podobnie ściągało, ale nie chciało mi się wydawać kasy na wszystkie części zawieszenia.
Odkręciłem koło i dopiero się zdziwiłem
Nie wiem, jak to auto hamowało, a robiło to całkiem nieźle 
Odkręciłem koło i dopiero się zdziwiłem

Tyrrano WD21 2,7TD

Sprawdz gumy drazka reakcyjnego z prawej strony 

a tak sobie ostanio myslalem nad wachaczami, bo sa opluwane na forum.
i tak se jechalem w terenie
i nagle
stoi BRDM na poboczu
patrze na podwozie
a tam 8 kol i same wachacze
i ....... opony stomil

i nagle
stoi BRDM na poboczu
patrze na podwozie
i ....... opony stomil

no wlasnie te gumy od razu wymienilem razem z tulejami wachacza.bo byly tez zuzyte .dzis sprawdze ten pieroński zacisk i moze to tylko to...i bedzie gitomoro pisze:Sprawdz gumy drazka reakcyjnego z prawej strony

ale, kolego sympatyczny, to jest SKOTredzik pisze:a tak sobie ostanio myslalem nad wachaczami, bo sa opluwane na forum.
i nagle
stoi BRDM na poboczu
patrze na podwozie
i ....... opony stomil![]()
![]()
![]()
![]()

BRDM jet tu
a prawdopodobnie mylisz pojęcia i chciałeś pomylić SKOT'a z BTR 60 jest tu do wglądu
R20-2,7tdi/XRV-750/WR-400/Jvx 85
nasmarowałem prowadnice w zacisku.dziala lepiej,,,ale nadal ten pierun sciaga.,,kurde nie bylo tego wogole jak kupilem auto potem zaczelo sciagac,wiec sam nie wiem,z drugiej strony zastanawiaja mnie te drazki skretne-jeden podkrecony bardziej a drugi mniej.ale auto stoi prosto,facet z geometri mowil ze takie ustawianie drazkow skretnych robi sie chyba w warsztacie gdzie maja wage czy vago(nie pamietam nazwy) w kazdym badz razie ustawia sie tam odpowiedni nacisk osi i kol..
Ja wcalę nie twierdzę Że Tyran jest zły - wręcz przeciwnie, czego dowodem jest fakt że zdążyłem już pozbyć się Samuraika i znowu wracam do jazdy w terenie Terrankiem. Teraz po zasmakowaniu głębokiego błota wiem że bardziej rajcuje mnie płytkieredzik pisze:to zabrzmialo jakby cale autko bylo do kitu, a to tylko przednie zawiesznie. Reszta jest jak najbardziej OK.Gorg pisze: Pomyśl sobie że Terrano tak mai będzie Ci łatwiej z tym żyć. Z biegiem czasu wiele rzeczy uznasz za normę w tym autku. Pozdrowienia

Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
yeoman pisze:nasmarowałem prowadnice w zacisku.dziala lepiej,,,ale nadal ten pierun sciaga.,,kurde nie bylo tego wogole jak kupilem auto potem zaczelo sciagac,wiec sam nie wiem,z drugiej strony zastanawiaja mnie te drazki skretne-jeden podkrecony bardziej a drugi mniej.ale auto stoi prosto,facet z geometri mowil ze takie ustawianie drazkow skretnych robi sie chyba w warsztacie gdzie maja wage czy vago(nie pamietam nazwy) w kazdym badz razie ustawia sie tam odpowiedni nacisk osi i kol..
lepiej już więcej do tego faceta nie jedź, to jakiś niekum i nieuk
poszukaj dobrze na forum były opisy jak ustawiać na drążkach i jak sprawdzić czy dobrze ustawione, nawer chyba rysunek z manuala był i jakieś fotki
Czwarte serce 

kurcze szukałem i nie znalazłem
albo tego juz nie ma albo kiepsko szukałem.skoro nie trzeba tego robic na zadnym przyrzadzie to teoretycznie moge sam sęk w tym ze nie wiem jak zeby było to prawidłowo..jesli drazki trzeba ustawic i to pomoze w tym sciaganiu to byłoby git....

albo tego juz nie ma albo kiepsko szukałem.skoro nie trzeba tego robic na zadnym przyrzadzie to teoretycznie moge sam sęk w tym ze nie wiem jak zeby było to prawidłowo..jesli drazki trzeba ustawic i to pomoze w tym sciaganiu to byłoby git....
help
czy ktos mi wskarze jak ustawic poprawnie drazki skretne,,,i czy ich poprawnosc bedzie miala lepszy wpływ na to sciaganie?
z gory bardzo dzieki za podpowiedzi

z gory bardzo dzieki za podpowiedzi
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
prosto sprawdzisz co jest jedz do mecheca co ma winde i podnies całe auto do góry i zmierz odległości pomiędzy osiami , bo może się okazać że masz skrzywiony wahacz bądz rame , i temu zbieżność ok a i tak sciaga , bo to że drążki są inaczej podkręcone to nie wplywa aż tak na jazde
i dróga opcja zablokowane sprzęgiełko koła prawego
sprawdzisz jak auto podniesione pokrec kolami bez dolaczonego napedu , polosie maja sie nie krecic
i dróga opcja zablokowane sprzęgiełko koła prawego
sprawdzisz jak auto podniesione pokrec kolami bez dolaczonego napedu , polosie maja sie nie krecic
Super parchatek Super y60 

Przecież jak będą źle drążki skrętne ustawione to będzie stało bokiem auto, a nie będzie ściągać.
Jak stoi równo to nie ma co szukać dziury w całym.
Jak stoi równo to nie ma co szukać dziury w całym.
Tyrrano WD21 2,7TD

oki skoro to nie drazki maja na to wplyw to sprawdze jutro te sprzegiełka..moze rzeczywiscie cos z nimi nie tak..podniose i sie dowiem
a duza masz roznice? moze cos z wahaczami....yeoman pisze:patrzalem na drazki skretne i lewy jest jakby podciagniety bardziej a prawy mniej...ale auto stoi prosto wiec sam nie wiem,,,
TOITOI J95 D4D 2002
tak na oko to 1.5-2cm na drazkach.z wachaczami to nie sadze zeby bylo cos nie tak bo przed zbieznoscia facet wszystko 2razy sprawdzil.w gornym wachaczu sa zalozone nowe tuleje,moze rzeczywiscie sprzegiełka?ale jak je jakis czas temu zalaczalem to nic sie dziwnego nie dzialo...dzialaly raczej normalnie
Może auto po prostu było bite i rama się wygięła jak słusznie koledzy wyżej podpowiadają. Poszukaj jakiegoś mechanika z glową a nie z jej brakiem! 

Nissan WD21 '93