Głosna skrzynia biegów TerranoII
Moderator: Kosiarz
Głosna skrzynia biegów TerranoII
Witam Koledzy.
Zaczeła mi hałasowac skrzynia biegów jak jest puszczone sprzęgło,jak wcisnę pedał sprz. hałas ustaje.
Biegi wchodzą bez problemu.Z tego co wyczytałem na forum, wygląda że przyczyną jest łozysko na wałku spręgłowym.
Przed rozebraniem chciałbym wczesniej zakupić ,czy ma ktos symbol tego łożyska?
Znacie jakiś porządny warsztat -w okolicach Szczecinka,który to juz robił?
Zaczeła mi hałasowac skrzynia biegów jak jest puszczone sprzęgło,jak wcisnę pedał sprz. hałas ustaje.
Biegi wchodzą bez problemu.Z tego co wyczytałem na forum, wygląda że przyczyną jest łozysko na wałku spręgłowym.
Terrano2 2,7 TDI 2002 R20
- wojtek_kom
-
Re: Głosna skrzynia biegów TerranoII
Najpierw rozebrać i obejrzeć -> oddać do fachowca?Vitold pisze:Witam Koledzy.
U mnie był problem z bieżnią wałka...
Nissan-y
Problem tłuczenia się skrzyni biegów przerabiałem osobiście i opisywałem go na forum, zresztą był już kilka razy poruszany.
Ja (tzn moi mechanicy) rozebrałem skrzynie nic nie stwierdziłem, ale dla pewnosci wymieniłem wszystkie łożyska, skrzynie złożyliśmy i ..... dalej sie tłukła. Po jakimś czasie ucichła a obecnie czasami się tłucze....Ale nie wyje biegi dobrze wchodzą więc sie nie przejmuję. Generalnie sprawa zagadkowa i z tego co tu czytałem nikt problemu definitywnie nie rozgryzł. Chyba te typy tak mają.......
Ja (tzn moi mechanicy) rozebrałem skrzynie nic nie stwierdziłem, ale dla pewnosci wymieniłem wszystkie łożyska, skrzynie złożyliśmy i ..... dalej sie tłukła. Po jakimś czasie ucichła a obecnie czasami się tłucze....Ale nie wyje biegi dobrze wchodzą więc sie nie przejmuję. Generalnie sprawa zagadkowa i z tego co tu czytałem nikt problemu definitywnie nie rozgryzł. Chyba te typy tak mają.......
Nivką też można
szkoda roboty, odpuść sobieVitold pisze: Biegi wchodzą bez problemu.Z tego co wyczytałem na forum, wygląda że przyczyną jest łozysko na wałku spręgłowym.
ja tez od wymiany tego łożyska zacząłem (skrzynia akurat w GR), nie idzcie tą drogą

(no chyba, ze lubisz wymieniać dobre na nowe)
robok rzępoli w harapuciu
Aton, a ty lepiej napisz jak sie Twoja epopeja z niedomaganiami silnikowymi zakończyła, bo nie przypominam sobie żebyś zakończył wątek 

Mechanicy nie bardzo chcą się podjąc zdejmowania skrzyni, mówią ze to od cholery roboty.
Jeden z nich sugerował ze przyczyną może być koło dwumasowe (czy te silniki mają koło dwumasowe??).
muszę coś z tym zrobic ,bo hałas się nasila
Jeden z nich sugerował ze przyczyną może być koło dwumasowe (czy te silniki mają koło dwumasowe??).

- wojtek_kom
-
2.7 nie ma koła dwumasowego...Vitold pisze:Mechanicy nie bardzo chcą się podjąc zdejmowania skrzyni, mówią ze to od cholery roboty.
Wyjęcie skrzyni, włożenie, wymiana sprzęgła, w warunkach polowych 6 godziny roboty z browarem i colą z Ukrainy, Jacek mechanik i przeskadzacz - czyli ja.
Na czwórce też hałasuje?
Nissan-y
Nie hałasuje na żadnym biegu ,hałas tylko na luzie i przy puszczonym pedale sprzęgła,jak wcisnę to cisza.
Łożysko oporowe sprzęgła.
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
Przy nie wciśniętym pedale sprzęgła łożysko oporowe nie pracuje. Jakim cudem ma wtedy hałasowaćmayer pisze:Łożysko oporowe sprzęgła.

Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

no właśnie
mayer, co wy dupcycie
ps mialeś byc po drodze do rumunów

mayer, co wy dupcycie

ps mialeś byc po drodze do rumunów

mi skrzynie ni z tego ni z owego zaczeła rzęzić na wstecznym.
ogólnie auto ma jeździć w przód więc się nie przejołem
ogólnie auto ma jeździć w przód więc się nie przejołem

Nie pracuje i wpada w wibracje. Temat wałkowany w wielu autach, najwieksza bolączka koncernu PSA przez wiele lat.Hinek pisze:Przy nie wciśniętym pedale sprzęgła łożysko oporowe nie pracuje. Jakim cudem ma wtedy hałasowaćmayer pisze:Łożysko oporowe sprzęgła.![]()
Pozdr
To jest hałas nie wynikajacy z pracy łozyska tylko z wibracji na słoneczku. Wystarczy minimalnie wcisnąć pedał sprzęgła aby odrobine je naprężyć i jest po hałasie.
ps
Do Rumunii wyruszam 28.08.09 - tak troche mi sie poprzestawiało bo teraz tam ponoć straszny tłok

noo... głównie to mayerową... ale czasem zdarzy się jakiś extrasseburaj pisze: mayer co wy dupcycie

Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
W moim tyranie wystąpił podobny problem - skrzynia hałasuje na luzie (na żadnym z biegów nie ma problemu) i wciśnięcie sprzęgła (do ok. 1/2) powoduje natychmiastowe ustanie terkotu.mayer pisze:Nie pracuje i wpada w wibracje. Temat wałkowany w wielu autach, najwieksza bolączka koncernu PSA przez wiele lat.Hinek pisze:Przy nie wciśniętym pedale sprzęgła łożysko oporowe nie pracuje. Jakim cudem ma wtedy hałasowaćmayer pisze:Łożysko oporowe sprzęgła.![]()
Pozdr
To jest hałas nie wynikajacy z pracy łozyska tylko z wibracji na słoneczku. Wystarczy minimalnie wcisnąć pedał sprzęgła aby odrobine je naprężyć i jest po hałasie.
Czasem także pedał sprzęgła lekko "odbija luźno" po puszczeniu.
Rozumiem że winne jest łożysko oporowe i/lub słoneczko.
Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana kompletnego sprzęgła, czy da radę w inny sposób?
---
Co dziwne hałasuje tylko jak jest zimny, po rozgrzaniu nic nie słychać...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Mam takie motto życiowe- poczekaj aż się rozleci do końca to będziesz wiedział co to. Do tej pory się sprawdza, ale czasem bije po kieszeni 

miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Ech dziwna sprawa - dziś z rana nawet na zimnym nic nie hałasuje
Nie wiem co mu wczoraj dolegało...

Nie wiem co mu wczoraj dolegało...
WJ21
u mnie to samo zimna coś tam hałasuje wystarczy trochę temp i cicho ... może to coś związanego z olejem ? uj wie
Mam to samo, to jest klasyczne TTTM....Loinek pisze:u mnie to samo zimna coś tam hałasuje wystarczy trochę temp i cicho ... może to coś związanego z olejem ? uj wie
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Gdzieś czytałem że tyraczki mają źle rozwiązane smarowanie skrzyni bo łożysko główne nie jest zanurzone w oleju. Autor zalecał wlać o półtora litra oleju więcej do skrzyni. Z drugiej strony koleś miał astrę z klekoczącą skrzynią (taki sam objaw ale strasznie głośny) i zrobił tak ze 100kkm i jeździła...
miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Klekot pojawia się raz na jakiś czas...
Zimny włączony i nic - wciskam sprzęgło do oporu i puszczam - klekot się pojawia i zostaje na jakiś czas do rozgrzania
Przy następnej wymianie oleju w skrzyni spróbuję metody przelania o liter więcej.
Zimny włączony i nic - wciskam sprzęgło do oporu i puszczam - klekot się pojawia i zostaje na jakiś czas do rozgrzania

Przy następnej wymianie oleju w skrzyni spróbuję metody przelania o liter więcej.
WJ21
Po nalaniu 0,5 litra więcej (odpowiednio przechylone auto) jest ciszej.nissterr pisze:Klekot pojawia się raz na jakiś czas...
Zimny włączony i nic - wciskam sprzęgło do oporu i puszczam - klekot się pojawia i zostaje na jakiś czas do rozgrzania![]()
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
K160 SD33
wymieniłem olej i wlałem 5 l. - jest o wiele ciszej , własciwie już nie słychać terkotania 
Manual podaje 3,5 litra oleju do skrzyni , a przy lekko uniesionym przodzie auta spokojnie można wlać 5l.

Manual podaje 3,5 litra oleju do skrzyni , a przy lekko uniesionym przodzie auta spokojnie można wlać 5l.
Pewnie za dużo to nie zdrowo ale.... na pewno przelanie o 0,5 do 1 litra pomaga jej zdecydowanie.Vitold pisze:wymieniłem olej i wlałem 5 l. - jest o wiele ciszej , własciwie już nie słychać terkotania

...z zawodu jestem...człowiekiem.
K160 SD33
K160 SD33
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jakieś ujowe skrzynie macie ani ta ze starym motorem nie terkotała ani obecna, a oleju mam tyle co producent podaje
Czwarte serce