Mieszek półosi terrano
Moderator: Kosiarz
Mieszek półosi terrano
Witam. Wczoraj zauważyłem ,że mam potargany mieszek na półosi od strony mostu . Mam pytanie , czy mozna z tym jeździć chwile czy wymienic w momencie. Moje pytanie związane jest z tym , czy czasami nie wycieknie olej z mostu przedniego przez tą wyrwe w gumie. Nie wiem jak to jest tam pouszczelniane w środku .
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
Re: Mieszek półosi terrano
Jeżeli rozmawiamy o prochowniku przegubu homokinetycznego, czyli takiej gumowej harmonijce stożkowej to zbyt długo bez tego nie jeździj. Syf, który się tam będzie dostawał zmiesza się ze smarem. A przeguby tego nie lubią. Czeka Cię więc wymiana. Drogie to raczej nie będzie. Wymień od razu komplet, po obu stronach, zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne. No chyba, że te zewnętrzne będą iglaste.
Olej raczej się nie wydostanie, przynajmniej dopóki nie wyjmiesz półosi. Jest tam uszczelniacz.
Olej raczej się nie wydostanie, przynajmniej dopóki nie wyjmiesz półosi. Jest tam uszczelniacz.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
przedni dyferencjal w t1 szczelny za wyjatkiem odpowietrznika
pooloski to osobne czesci i sa smarowane smarem nie olejem
wymien gume jak najszybciej ja chyba placilem 30 pln za gume do 3.0 l
wymiana jest banalna trza tylko imbisa 6 szczypce do segera i klucz 12 mm o ile sie nie myle
najwygodniej wymontowac pol os wtedy sciagasz kolo , odgrecasz gorny sworzen i amortyzator oraz koncowke drazka i masz poloske na stole
pooloski to osobne czesci i sa smarowane smarem nie olejem
wymien gume jak najszybciej ja chyba placilem 30 pln za gume do 3.0 l
wymiana jest banalna trza tylko imbisa 6 szczypce do segera i klucz 12 mm o ile sie nie myle
najwygodniej wymontowac pol os wtedy sciagasz kolo , odgrecasz gorny sworzen i amortyzator oraz koncowke drazka i masz poloske na stole

Jeżeli mozesz to przeczytac to znaczy ze JESTEŚ HARDKOREM
no to jutro zabieram sie za te gumki . Wielkie dzięki za info. Pozdrowiam
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
Plecak wyprawowy