Biopaliwo do Terrano II 2,7 TDi
Moderator: Kosiarz
Biopaliwo do Terrano II 2,7 TDi
Jak ten silniczek znosi biopaliwo? Na Bliskiej Różnica to ok 40-50 gr na litrze, więc się zastanawiam czy nie warto lać bio 

- wojtek_kom
-
Re: Biopaliwo do Terrano II 2,7 TDi
Jak każde inne, samochód jedzieIgi.Jeep pisze:Jak ten silniczek znosi biopaliwo? Na Bliskiej Różnica to ok 40-50 gr na litrze, więc się zastanawiam czy nie warto lać bio

Nissan-y
przejechalem ok. 1200 km na bio, roznicy nie poczulem, jedynie ten zapach z rury. 

Fryteczki? 

A mi pompa zaczęła ciec od tego zajzajeru 

GR long 
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

ano wlasnie... tez lalem cieszylem sie ze taniej i wogole ful wypas kosmos do momentu az z pompy zaczelo ciurkiem paliwko sie wylewac...RX01 pisze:A mi pompa zaczęła ciec od tego zajzajeru
nie mam pewnosci ze to akurat przez bio... na bio jezdzilem ~pol roku noi sie zaczelo.... z uszczelnieniem pompy mialem same problemy (info w innym watku...) i dlatego wyleczylem sie z bio ...wole dolozyc kilka groszy i lac rope na wiekszych stacjach....
GEG AUTO-GAZ
podobno masakrycznie zre gume to bio.
Ja sie na bio tocze prawie rok, (jakies 45tys) i niemam zadnych problemow...
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Jak tak bardzo szukacie oszczędności, to od bio zdecydowanie lepszy jest ekoterm plus.

łoś też człowiek
śmigałem na tym moim starym pssatem 19TD i nie działo się nic, no może mocy miał mniej.Wiechu pisze:Jak tak bardzo szukacie oszczędności, to od bio zdecydowanie lepszy jest ekoterm plus.
Próbowałem bio i jeżdził tylko nieco stracił na mocy i waniało frytkami z rury , pompa mi nie pociekła. Nie lałem do pełna to nie zmierzyłem ile pali ale kolega zmierzył swojego i wyszło mu, że bio idzie ok.20 % lub nawet więcej niż zwykłej więc wszystkie oszczędności szlag trafił. Znam fachowców co mieszają ekoterm czerwony ze zwykłą pół na pół . W zimę podobno nie było żadnych problemów z odpalaniem , silnik ciszej pracuje i jakby więcej mocy miał. No i cena ok.2,60 PLN za literek jest piękna Ale ciężko to kupić jak się nie ma pieca na olej lub dojścia do kogoś z takim piecem. Próbować warto , może coś wymyślisz
a jaka jest kara, jak smutni panowie wloza sonde do baku i wyjdzie pozytyw ?
Hoare z tym większym spalaniem na bio to chyba jakaś lipa, w pracy jeżdze mietkiem Vito kilka razy częstowałem go bio i w trasie zawsze palił tyle samo co normalnej ON.
Na BIO odczuwalna jest różnica pracy silnika na plus w porównaniu do ON. W spalaniu nie widzę różnicy... BIO nie tankowałem tylko zimą podczas mrozów (podobno trudniej odpalić, prawda to??Igi.Jeep pisze:Hoare z tym większym spalaniem na bio to chyba jakaś lipa, w pracy jeżdze mietkiem Vito kilka razy częstowałem go bio i w trasie zawsze palił tyle samo co normalnej ON.

Zielony Autobus 2,7TDi
prawda, bio zawiera wiecej wody i szybciej zamarza.
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Swojego nie mierzyłem na bio to na 100% nie wiem , taką informację dostałem i tak zaznaczyłem we wcześniejszym poście . A to do poczytania : http://www.milicz.policja.gov.pl/www/in ... d&numer=34
Cóż za spektakularny "sukces" Policji w Miliczu

No ale to w 2006r. Teraz na opale już chyba tyle ludzi nie pomyka co kiedyś.
jak dla mnie na BIO silnik ma mieksza prace, praktycznie nie dymi, a pali tyle samo, jedyna roznica to frytki
na bio zrobilem ok 15tkm, tyle ze jak zaczelem lac to roznica byla ponad 60gr, a teraz 5gr, wiec mam w gleboko w czarnej d..pie ganianie do jednej jedynej stacji gdzie maja bio, bo 5gr na litrze nie pokryje roznicy km do najblizszego szela lub bipi ktore mam pod domem
z drugiej strony kazdy grat na pompie mechaniczne bedzie palil tyle samo niezaleznie od zalanego szlamu, bo pompa mechaniczna podaje zawsze tyle samo, dopiero przy sterowaniu kompem mamy zroznicowanie dawek w zaleznosci od obciazenia
a roznice w spalaniu moga wynikac z kalorycznosci paliwa, gdy przy dupnym musimy wyzej krecic zeby osiagnac to samo co przy dobrym paliwie
na bio zrobilem ok 15tkm, tyle ze jak zaczelem lac to roznica byla ponad 60gr, a teraz 5gr, wiec mam w gleboko w czarnej d..pie ganianie do jednej jedynej stacji gdzie maja bio, bo 5gr na litrze nie pokryje roznicy km do najblizszego szela lub bipi ktore mam pod domem
z drugiej strony kazdy grat na pompie mechaniczne bedzie palil tyle samo niezaleznie od zalanego szlamu, bo pompa mechaniczna podaje zawsze tyle samo, dopiero przy sterowaniu kompem mamy zroznicowanie dawek w zaleznosci od obciazenia
a roznice w spalaniu moga wynikac z kalorycznosci paliwa, gdy przy dupnym musimy wyzej krecic zeby osiagnac to samo co przy dobrym paliwie
Tak naprawdę, to powinna być moja sprawa co leję do baku mojego samochodu, za swoje pieniądze, kilka razy wcześniej opodatkowane. Jak mi będzie jeździł na wodę, to wleje wodę, jak na rosół, to założę hodowlę kur i co dzień gar ugotuję...
To jest poparcie państwa dla koncernów naftowych, byle tylko nie zbiedniały.
Przy dzisiejszym stanie techniki już dawno są i powinny jeździć auta na wodę, powietrze, baterie słoneczne i inne. Ale co wtedy ze złodziejskimi koncernami?
To jest poparcie państwa dla koncernów naftowych, byle tylko nie zbiedniały.
Przy dzisiejszym stanie techniki już dawno są i powinny jeździć auta na wodę, powietrze, baterie słoneczne i inne. Ale co wtedy ze złodziejskimi koncernami?

K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D
Proponuje wymyślić coś o napędzie moczowym
to by było piękne, idziesz sobie siknąć do baku i jedziesz dalej 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

- wojtek_kom
-
Przy 12 promilach to działa - przynajmniej benzyna pomykazagaj1 pisze:Proponuje wymyślić coś o napędzie moczowymto by było piękne, idziesz sobie siknąć do baku i jedziesz dalej

Nissan-y
mój MD 21 2,5 na bio idzie jak ta lala ale nalałem raz na pusty zbiornik do clio 1,5 DCI to była katastrofa szwunk uciekł pod maską ale pól na pół jakoś idzie i chyba bio jest dobre do starych silników bez kompa
nie no u mnie na wsimartii pisze:

jak byś nie liczył to ci opał wyjdzie taniej nawet z odliczeniem VATu sratu podatku na państwo policyjne i PKPIgi.Jeep pisze: nie no u mnie na wsibio 3,45 a ON 3,95 a opał 2,6
tyle że nie warto, bo vatu od opału nie idzie odpisać

a podatku na edukacje nie ma w paliwie bo liczyc nie umita

nie jeżdże na opale bo nie mam, jak bym miał to by mi kolor nie przeszkadzał

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze