ZD30 z Patrola a ZD30 z Terrano II
Moderator: Kosiarz
ZD30 z Patrola a ZD30 z Terrano II
Panowie pytanko , czym dokładnie się te silnik różnią ? Wszyscy na forum piszą że to całkiem inne silniki, no ale jednak mają te same oznaczenia ?
Chodzi dokładnie o to że kolega pracuje w Budownictwie przemysłowym i na bazie długiego Terrano z tym silnikiem chce zbudować wyprawówkę na zachodnią część europy i trochę Afryki. Zadaniem jego to ciągła jazda i szukanie okazyjnych terenów w sumie nie ważne. Terrano mu się podoba i koniec pytanie tylko czy ma brać 2.7 czy 3.0 ?. Osobiście posiadam 3.0 w domu niestety obiektywnie się wypowiedzieć na temat tego silnika nie mogę bo przez 2 lata swojej służby zrobił zaledwie 2000 km. Często ma do przelecenia po 1000 km autostradą więc mocy nie może brakować i z pewnością nie brakuje 3.0 , ale słyszał właśnie o tych wybuchających ZD z Patrola i mu każdy gada że tu to samo. Zakupił już gadżety do liftu zawiasu i budy, kapcie 31 cali , zderzak i wszystkie duperele jakie sobie tam wymyślił zostaje tylko teraz sama baza. Tylko jaki w końcu silnik ?
Chodzi dokładnie o to że kolega pracuje w Budownictwie przemysłowym i na bazie długiego Terrano z tym silnikiem chce zbudować wyprawówkę na zachodnią część europy i trochę Afryki. Zadaniem jego to ciągła jazda i szukanie okazyjnych terenów w sumie nie ważne. Terrano mu się podoba i koniec pytanie tylko czy ma brać 2.7 czy 3.0 ?. Osobiście posiadam 3.0 w domu niestety obiektywnie się wypowiedzieć na temat tego silnika nie mogę bo przez 2 lata swojej służby zrobił zaledwie 2000 km. Często ma do przelecenia po 1000 km autostradą więc mocy nie może brakować i z pewnością nie brakuje 3.0 , ale słyszał właśnie o tych wybuchających ZD z Patrola i mu każdy gada że tu to samo. Zakupił już gadżety do liftu zawiasu i budy, kapcie 31 cali , zderzak i wszystkie duperele jakie sobie tam wymyślił zostaje tylko teraz sama baza. Tylko jaki w końcu silnik ?
Re: ZD30 z Patrola a ZD30 z Terrano II
Loinek pisze:Panowie pytanko , czym dokładnie się te silnik różnią ? Wszyscy na forum piszą że to całkiem inne silniki, no ale jednak mają te same oznaczenia ?
ZD30

Ja tam mam 27TD i nie narzekam... a i podobno się nie psują 

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Osobiście nie widziałem tego z terano ale z samych oznaczeń to te same motory jeno "kuniami" się różnią....
z wygladu sa idento, ale podobno sie roznia bebechami, Igor909 zna chyba szczegoly.
No dobrzy by było w końcu wyjaśnić obiektywnie i najlepiej z autopsji jak to jest z podobieństwem tych silników.
Igor proszony do Tablicy 

ile waży terrano a ile waży Y61??
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
A z tonę różnicy.
a to pewnie tamto w Terrano wybuchnie z tonę później

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Długi Terrano 1980 kg
ee chyba 1870 kg, a tu http://www.motofakty.pl/artykul/nissan_ ... 2003_.html pisza ze 1815 kg.Loinek pisze:Długi Terrano 1980 kg
Zwracam honor źle pamiętałemredzik pisze:ee chyba 1870 kg, a tu http://www.motofakty.pl/artykul/nissan_ ... 2003_.html pisza ze 1815 kg.Loinek pisze:Długi Terrano 1980 kg

czeski blad, z tego co pamietam jak odwozilem zlom terranem, to po zwazeniu pustego bez zlomu ( ze szpejem w srodku) wyszlo wlasnie dokladnie 1870 kg.Loinek pisze:Zwracam honor źle pamiętałemredzik pisze:ee chyba 1870 kg, a tu http://www.motofakty.pl/artykul/nissan_ ... 2003_.html pisza ze 1815 kg.Loinek pisze:Długi Terrano 1980 kg

Waga wagą , ale na dal nie wiem czym się te silniki różnią skoro parę osób twierdzi że to całkiem inny silnik
czytaj PW.
Proszę mojej profesji "wagarza" nie lekcewarzyćLoinek pisze:Waga wagą , ale na dal nie wiem czym się te silniki różnią skoro parę osób twierdzi że to całkiem inny silnik

- Igor V8
-
2 różne silniki ...Loinek pisze:Igor proszony do Tablicy
ZD30 Patrolowski produkowany w Hiszpańskiej fabryce Reno ( mocno to ukrywają )
Info mam bezpośrednio z Nissan Engine Motors
ZD30 Terrano jest oryginałem produkowanym w Japonii
Różnią się blokiem i bebechami ...
Terranowska 3 litrówka chodzi bez zarzutu

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Ogólnie decyzja padła już na 3.0 i rano jedzie już po wcześniej oglądany egzemplarz.
Igor postawiłem ostatnio swój egzemplarz 3.0 koło patrolowego i albo mi się wydaje albo te silniki całkiem inaczej brzmią ?
Igor postawiłem ostatnio swój egzemplarz 3.0 koło patrolowego i albo mi się wydaje albo te silniki całkiem inaczej brzmią ?
- Igor V8
-
Bo to są inne silniki ...Loinek pisze: Igor postawiłem ostatnio swój egzemplarz 3.0 koło patrolowego i albo mi się wydaje albo te silniki całkiem inaczej brzmią ?

Mógł Nissan jednak inne oznaczenia dać 

- Igor V8
-
To chyba polityka Reno ... miało dobrze się kojarzyć ... chybaLoinek pisze:Mógł Nissan jednak inne oznaczenia dać

ogólnie Japońce śmieją się z silnika 3.0 Patrol

Wiem że trafiały do jakiegoś dostawczaka Reno i tam też cuda się działy. Znam parę osób co zaadaptowały 3.0 z Terrano do Patrola jak na razie się toczą. Jeden zrobił już nawet sporo tysięcy i jest dobrze
- Igor V8
-
Jest chłopak w Wyszkowie który wrzuca Terranowskie silnik do PatrolaLoinek pisze:Wiem że trafiały do jakiegoś dostawczaka Reno i tam też cuda się działy. Znam parę osób co zaadaptowały 3.0 z Terrano do Patrola jak na razie się toczą. Jeden zrobił już nawet sporo tysięcy i jest dobrze

Ja... na ten przykład
nie byłbym taki pewien ,że to inny silnik
- jak sobie "katologowo" go rozebrałem - to ma pewne modyfikacje
które w patrolu też miały miejsce
głowica pasuje do terrano,patrola,opel signum-vectra c,reno master
możliwe ,że miejsce produkcji i materiały użyte mają znaczenie ?
ale mi się wydaje ,że głowny wpływ na wybuch lub nie-wybuch- ma... masa danego auta
nie byłbym taki pewien ,że to inny silnik
- jak sobie "katologowo" go rozebrałem - to ma pewne modyfikacje
które w patrolu też miały miejsce
głowica pasuje do terrano,patrola,opel signum-vectra c,reno master
możliwe ,że miejsce produkcji i materiały użyte mają znaczenie ?
ale mi się wydaje ,że głowny wpływ na wybuch lub nie-wybuch- ma... masa danego auta
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania