podniesienie terranoI
Moderator: Kosiarz
podniesienie terranoI
Witam wszystkich. Mój pełnoletni tyran I, delikatnie mówiąc nieco oklapł i trzeba by go nieco podnieść.
Samochód używam do codziennej jazdy oraz w niezbyt ciężkim terenie. Chodzi mi o podniesienie go o około 5cm.
W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych forumowiczów z pytaniem jak można to zrobić.
Z tego co wyczytałem w starych postach to można podkręcić drążki(przód) ale wtedy może być zbyt twardy, a co z tylem?
Podobno są jakieś podkładki na poduszki wysokości ok 5cm (2 cale) ale czy wtedy nie treba przerabiać innych elememtów np.teleskopów.
Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam.
Samochód używam do codziennej jazdy oraz w niezbyt ciężkim terenie. Chodzi mi o podniesienie go o około 5cm.
W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych forumowiczów z pytaniem jak można to zrobić.
Z tego co wyczytałem w starych postach to można podkręcić drążki(przód) ale wtedy może być zbyt twardy, a co z tylem?
Podobno są jakieś podkładki na poduszki wysokości ok 5cm (2 cale) ale czy wtedy nie treba przerabiać innych elememtów np.teleskopów.
Terrano I 2,7 TD 1991r
Re: podniesienie terranoI
terrano pisze:Witam wszystkich. Mój pełnoletni tyran I, delikatnie mówiąc nieco oklapł i trzeba by go nieco podnieść.
Gdybyś sumiennie przewertował powstałe wątki, to byś wszystko wiedział.
Przednie zawieszenie jeśli podkręcisz to zyskasz tylko na prześwicie (twardość pozostanie bez zmian - jak był miękki tak zostanie, chyba że zmienisz drążki na HD)
z tyłu ja zastosowałem zawieszenie Ironman - plus 2" sprężyny i amortyzatory, możesz zastosować również podkładkę na sprężynę ale odpowiednio do tego muszisz przedłużyć ramię amortyzatora odpowiednio o grubość podkładki. Ja łącznika stabilizatora na razie nie przerabiałem, ponieważ nie widze potrzeby.
Powodzenia w zabawie, pozdr.
Dziękuje za informację ale gdybyś był tak uprzejmy - w co nie wątpię, to powiedz co to jest ten zestaw na tył i gdzie toto można nabyć.Pozdrawiam.
Terrano I 2,7 TD 1991r
terrano pisze:Dziękuje za informację ale gdybyś był tak uprzejmy - w co nie wątpię, to powiedz co to jest ten zestaw na tył i gdzie toto można nabyć.Pozdrawiam.
jeśli chodzi ci o zestaw Ironman + 2' do Terrano to na allegro dostaniesz amorki (4 szt.) i sprężyny tylnie (komplet w granicach 2000 pln) dodatkowo drążki skrętne gdzieś około 900 pln.
Do 2cal liftu nie trzeba wymieniac amorów, standardowe robią bez problemu. na pewno pochodzą krócej ale robią. Ja kupiłem jakies monroe z allegro za 60zlsztuka
bo nie miałem kasy a stare MUSIAŁY być wywalone i o dziwo lataja juz 20-ty tysiączek i nie przedstawiają oznak zmęczenia. Jak podkrecisz drążki to jedz na geometrie niech ci kąty ustawia. Ja tak zrobilem i oponki piknie równomiernie się zużywają

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
w swoim terrano miałem podkładki pod spreżyny 2cale i gniazda sprężyn na moscie podniesione o 5cm przez wspawanie płaskowników orginalne amory i o dziwo hulało jak ta lala:)
Terrano 2,4B 2"do gory
- woyak
-
- Kontaktowanie:
Myke pisze:Do 2cal liftu nie trzeba wymieniac amorów, standardowe robią bez problemu. na pewno pochodzą krócej ale robią. Ja kupiłem jakies monroe z allegro za 60zlsztukabo nie miałem kasy a stare MUSIAŁY być wywalone i o dziwo lataja juz 20-ty tysiączek i nie przedstawiają oznak zmęczenia. Jak podkrecisz drążki to jedz na geometrie niech ci kąty ustawia. Ja tak zrobilem i oponki piknie równomiernie się zużywają
a gdzie to kolega kupil takie tanie amorki,bo na allegro tom żem nie widziuł tak tanio

tyrranosaurus 2.7 rex
Nie pamiętam niestety... chyba Onpira albo 4cars....Ale sądząc po opakowaniu to jakiś czas leżały na magazynie (jakieś 10 lat
)

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
ja mam sprezyny eibach, wyzsze , ale nie wiem ile, foty jutro, i leza w garazu,
Dziękóję wszystkim za informacje.
Nie wiem czy mam kompa do d..py ale nie mogę otworzyć manuali na sferamydło.Moze ktoś ma
pod innym adresemhttp://www.forum4x4.pl/posting.php?mode=reply& ... Pozdrawiam.
Nie wiem czy mam kompa do d..py ale nie mogę otworzyć manuali na sferamydło.Moze ktoś ma
Terrano I 2,7 TD 1991r
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
terrano pisze:Dziękóję wszystkim za informacje.
może skasowali

Czwarte serce