podniesienie terranoI

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

terrano
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

podniesienie terranoI

Post autor: terrano » pt lut 25, 2011 11:53 am

Witam wszystkich. Mój pełnoletni tyran I, delikatnie mówiąc nieco oklapł i trzeba by go nieco podnieść.
Samochód używam do codziennej jazdy oraz w niezbyt ciężkim terenie. Chodzi mi o podniesienie go o około 5cm.
W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych forumowiczów z pytaniem jak można to zrobić.
Z tego co wyczytałem w starych postach to można podkręcić drążki(przód) ale wtedy może być zbyt twardy, a co z tylem?
Podobno są jakieś podkładki na poduszki wysokości ok 5cm (2 cale) ale czy wtedy nie treba przerabiać innych elememtów np.teleskopów.
Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam.
Terrano I 2,7 TD 1991r

Awatar użytkownika
miles125

Re: podniesienie terranoI

Post autor: miles125 » pt lut 25, 2011 12:14 pm

terrano pisze:Witam wszystkich. Mój pełnoletni tyran I, delikatnie mówiąc nieco oklapł i trzeba by go nieco podnieść.
Samochód używam do codziennej jazdy oraz w niezbyt ciężkim terenie. Chodzi mi o podniesienie go o około 5cm.
W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych forumowiczów z pytaniem jak można to zrobić.
Z tego co wyczytałem w starych postach to można podkręcić drążki(przód) ale wtedy może być zbyt twardy, a co z tylem?
Podobno są jakieś podkładki na poduszki wysokości ok 5cm (2 cale) ale czy wtedy nie treba przerabiać innych elememtów np.teleskopów.
Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam.

Gdybyś sumiennie przewertował powstałe wątki, to byś wszystko wiedział.

Przednie zawieszenie jeśli podkręcisz to zyskasz tylko na prześwicie (twardość pozostanie bez zmian - jak był miękki tak zostanie, chyba że zmienisz drążki na HD)
z tyłu ja zastosowałem zawieszenie Ironman - plus 2" sprężyny i amortyzatory, możesz zastosować również podkładkę na sprężynę ale odpowiednio do tego muszisz przedłużyć ramię amortyzatora odpowiednio o grubość podkładki. Ja łącznika stabilizatora na razie nie przerabiałem, ponieważ nie widze potrzeby.

Powodzenia w zabawie, pozdr.
Nissan Terrano I 3.0 V6

www.plock4x4.pl

terrano
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: terrano » pt lut 25, 2011 2:05 pm

Dziękuje za informację ale gdybyś był tak uprzejmy - w co nie wątpię, to powiedz co to jest ten zestaw na tył i gdzie toto można nabyć.Pozdrawiam.
Terrano I 2,7 TD 1991r

Awatar użytkownika
miles125

Post autor: miles125 » pt lut 25, 2011 2:13 pm

terrano pisze:Dziękuje za informację ale gdybyś był tak uprzejmy - w co nie wątpię, to powiedz co to jest ten zestaw na tył i gdzie toto można nabyć.Pozdrawiam.

jeśli chodzi ci o zestaw Ironman + 2' do Terrano to na allegro dostaniesz amorki (4 szt.) i sprężyny tylnie (komplet w granicach 2000 pln) dodatkowo drążki skrętne gdzieś około 900 pln.
Nissan Terrano I 3.0 V6

www.plock4x4.pl

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » pt lut 25, 2011 7:55 pm

Do 2cal liftu nie trzeba wymieniac amorów, standardowe robią bez problemu. na pewno pochodzą krócej ale robią. Ja kupiłem jakies monroe z allegro za 60zlsztuka :)21 bo nie miałem kasy a stare MUSIAŁY być wywalone i o dziwo lataja juz 20-ty tysiączek i nie przedstawiają oznak zmęczenia. Jak podkrecisz drążki to jedz na geometrie niech ci kąty ustawia. Ja tak zrobilem i oponki piknie równomiernie się zużywają
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
rex991
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rex991 » pt lut 25, 2011 8:19 pm

w swoim terrano miałem podkładki pod spreżyny 2cale i gniazda sprężyn na moscie podniesione o 5cm przez wspawanie płaskowników orginalne amory i o dziwo hulało jak ta lala:)
Terrano 2,4B 2"do gory

Awatar użytkownika
woyak

Kontaktowanie:

Post autor: woyak » sob lut 26, 2011 3:05 pm

Myke pisze:Do 2cal liftu nie trzeba wymieniac amorów, standardowe robią bez problemu. na pewno pochodzą krócej ale robią. Ja kupiłem jakies monroe z allegro za 60zlsztuka :)21 bo nie miałem kasy a stare MUSIAŁY być wywalone i o dziwo lataja juz 20-ty tysiączek i nie przedstawiają oznak zmęczenia. Jak podkrecisz drążki to jedz na geometrie niech ci kąty ustawia. Ja tak zrobilem i oponki piknie równomiernie się zużywają

a gdzie to kolega kupil takie tanie amorki,bo na allegro tom żem nie widziuł tak tanio :)3
tyrranosaurus 2.7 rex

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » sob lut 26, 2011 10:24 pm

Nie pamiętam niestety... chyba Onpira albo 4cars....Ale sądząc po opakowaniu to jakiś czas leżały na magazynie (jakieś 10 lat :)21 )
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

redzik

Post autor: redzik » sob lut 26, 2011 10:50 pm

ja mam sprezyny eibach, wyzsze , ale nie wiem ile, foty jutro, i leza w garazu,

terrano
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: terrano » ndz lut 27, 2011 12:28 am

Dziękóję wszystkim za informacje.
Nie wiem czy mam kompa do d..py ale nie mogę otworzyć manuali na sferamydło.Moze ktoś ma
pod innym adresemhttp://www.forum4x4.pl/posting.php?mode=reply& ... Pozdrawiam.
Terrano I 2,7 TD 1991r

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz lut 27, 2011 11:12 am

terrano pisze:Dziękóję wszystkim za informacje.
Nie wiem czy mam kompa do d..py ale nie mogę otworzyć manuali na sferamydło.Moze ktoś ma
pod innym adresemhttp://www.forum4x4.pl/posting.php?mode=reply& ... Pozdrawiam.

może skasowali :)21
Czwarte serce :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”