Jak podnieść terrano I do góry
Moderator: Kosiarz
Jak podnieść terrano I do góry
Witam, mam pytanie odnośnie podniesienia mojego tyrana do góry, miałem wcześniej podniesiony przód na drążkach na maksa, co skutkowało wymianą przegubów wewnętrznych, a na tyle były dystanse pod sprężynami-teraz włożone są niższe, teraz chcę podnieść go na ramie, dotoczyłem sobie 10szt. podkładek pod poduszki na wysokość 50mm, tylko chciałem się dowiedzieć , w jaki sposób jest to przykręcone, śruba od ramy do karoserii?- czyli muszę przedłużyć śruby o 50mm, i jaka średnica śruby "fi" i jaki gwint: normalny, na półtora, na jeden?
Ostatnio zmieniony pn lut 28, 2011 8:03 pm przez gelek79, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak podnieść nterrano I do góry
Też witamy serdecznie! kilka postów niżej wystarczy się przyjrzeć http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=83260
y61 2.8 seria + wd21 3.0 v6 3 Link Sas, 33" + e38 4.0 v8
Re: Jak podnieść terrano I do góry
Wszystko ok, ale te posty są tylko o podnoszeniu na drążkach i sprężynach, to już przeszedłem i z przodem nie polecam przeginać, a ja chcę go wytargać na poduszkach.
- Misiek Cypr
-
Jak dotoczyles dystanse, to musisz wejsc pod spod i oblukac jakie masz poduszki i znalezc podobne w sklepach dla ciezarowek, prawdopodobnie poduszki od Lublina beda pasowac, bo musisz je raczej wymienic, zeby drugi raz tej samej roboty nie robic. Sruba jest, tak jak piszesz i po prostu, jak wykrecisz, zasuwaj do tego samego sklepu i dobiora tobie, jak nie to do metalowego i sie cos znajdzie. Jesli dalej zonk, to musisz dorabiac. Tam chyba ze 3 rodzaje srub siedza.
Mi w Terrano I 5d, po podniesieniu budy o 2" czyli tyle samo, wlazly 32" BFG AT bez problemow. Zawiecha zostala orginalna. Auto sprawowalo sie bardzo dobrze, poza urwanym nadkolem, na ktorym stoi akumulator. Trzeba to wzmocnic oraz oslone pod zderzak zamontowac, bo galezie masakruja chlodnice.
Mi w Terrano I 5d, po podniesieniu budy o 2" czyli tyle samo, wlazly 32" BFG AT bez problemow. Zawiecha zostala orginalna. Auto sprawowalo sie bardzo dobrze, poza urwanym nadkolem, na ktorym stoi akumulator. Trzeba to wzmocnic oraz oslone pod zderzak zamontowac, bo galezie masakruja chlodnice.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
gelek79 pisze:Witam, mam pytanie odnośnie podniesienia mojego tyrana do góry, miałem wcześniej podniesiony przód na drążkach na maksa, co skutkowało wymianą przegubów wewnętrznych, a na tyle były dystanse pod sprężynami-teraz włożone są niższe, teraz chcę podnieść go na ramie, dotoczyłem sobie 10szt. podkładek pod poduszki na wysokość 50mm, tylko chciałem się dowiedzieć , w jaki sposób jest to przykręcone, śruba od ramy do karoserii?- czyli muszę przedłużyć śruby o 50mm, i jaka średnica śruby "fi" i jaki gwint: normalny, na półtora, na jeden?
Podnoszenie podnoszeniem, zależy do czego ma ci służyć auto. Podniesienie na ramie służy chyba tylko, no nawet nie wiem dokładnie czemu "lansowi"?? patrząc praktycznie, to robi się wyżej środek ciężkości, prześwit i tak ci się nie zwiększy, bo wysokość ramy od ziemi pozostaje bez zmian, błotniki do kół 35' to i można podciąć, a brodzenie w wodzie to te dodatkowe 5 cm, nie zbawi nas przed utopieniem się

to powiedz jak zmienia się środek ciężkości przy podnoszeniu 2 cale na zawieszeniumiles125 pisze: Podnoszenie podnoszeniem, zależy do czego ma ci służyć auto. Podniesienie na ramie służy chyba tylko, no nawet nie wiem dokładnie czemu "lansowi"?? patrząc praktycznie, to robi się wyżej środek ciężkości, prześwit i tak ci się nie zwiększy, bo wysokość ramy od ziemi pozostaje bez zmian, błotniki do kół 35' to i można podciąć, a brodzenie w wodzie to te dodatkowe 5 cm, nie zbawi nas przed utopieniem się. Ale są gusta i guściki, dla mnie podnoszenie na ramie jest bardziej niepraktyczne niż przynoszące korzyści, chyba że o czymś nie wiem, i ktoś mnie przekona że się mylę. Ot takie moje zdanie

jakikolwiek lift (czy na zawieszeniu czy na budzie) ma pozwolić na włożenie większej opony, która to dopiero zwiększa prześwit

oczywiście można auto ciąć... ale nie każdy chce jeździć obrzynem, i nie wszytko można wyciąć

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
ja tam preferuje w takim oto terrano delikatny bodylifcik, bloto sie miedzy rama a podloga nie odklada
u mnie jest 4cm 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
lbl78 pisze: to powiedz jak zmienia się środek ciężkości przy podnoszeniu 2 cale na zawieszeniu![]()
Duża jest różnica, widać że nie uważałeś na fizyce w szkole. Zmienia się wysokość całkowita resorowanej masy. Po podniesieniu na zawieszeniu wysokość całkowita masy jest mniejsza niż po podniesieniu na ramie, przypuśćmy o te 2'. Czyli łopatologicznie wyższego człowieka łatwiej zepchnąć ze schodów niż niższego który stoi wyżej . AAAAjjjjj tam. Może ktoś mnie zrozumie i ci to wytłumaczy bo ja inaczej nie umiem. (chyba że ja przespałem fizykę

Jeśli po podniesieniu możliwie wysoko budy na ramie wsadzisz duuuużeeee balony na seryjnym zawiasie to i tak musisz popodcinać troszkę błotniki, bo przy pierwszym dołku one i tak sobie same uformują dolne ranty

Co do tylniego mostu to masz rację

Pozatym kolega gelek napisał w swoim poście (tak wywnioskowałem z treści) że już na zawiasie ma podniesione.
chyba się nie zrozumieliśmy
akurat środek cięzkości przy bodylifcie mniej podskoczy niż przy lifcie na zawiasie
a na fizyce przez podstawówke, liceum studia przeważnie spałem
bo i po co fizyka na fizyce.... medycznej co prawda ale zawsze 

akurat środek cięzkości przy bodylifcie mniej podskoczy niż przy lifcie na zawiasie

a na fizyce przez podstawówke, liceum studia przeważnie spałem

Wez se to rozrysuj lepiejmiles125 pisze:lbl78 pisze: to powiedz jak zmienia się środek ciężkości przy podnoszeniu 2 cale na zawieszeniu![]()
Duża jest różnica, widać że nie uważałeś na fizyce w szkole. Zmienia się wysokość całkowita resorowanej masy. Po podniesieniu na zawieszeniu wysokość całkowita masy jest mniejsza niż po podniesieniu na ramie, przypuśćmy o te 2'. Czyli łopatologicznie wyższego człowieka łatwiej zepchnąć ze schodów niż niższego który stoi wyżej . AAAAjjjjj tam. Może ktoś mnie zrozumie i ci to wytłumaczy bo ja inaczej nie umiem. (chyba że ja przespałem fizykę)
Jeśli po podniesieniu możliwie wysoko budy na ramie wsadzisz duuuużeeee balony na seryjnym zawiasie to i tak musisz popodcinać troszkę błotniki, bo przy pierwszym dołku one i tak sobie same uformują dolne ranty![]()
Co do tylniego mostu to masz rację, dlatego pytałem do czego autko ma służyć
i wiadomo kto co lubi
Pozatym kolega gelek napisał w swoim poście (tak wywnioskowałem z treści) że już na zawiasie ma podniesione.

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Ja zostaje przy swojej wersji 

ja twierdze, ze lekki bodylift jest cool, trendy, minty & jazzy, bo sie bloto tak nie zbiera miedzy buda a rama
no! 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
to sie higiena nazywaŁosiu pisze:ja twierdze, ze lekki bodylift jest cool, trendy, minty & jazzy, bo sie bloto tak nie zbiera miedzy buda a rama![]()
no!

a tak po prawdzie mały bodylift jest zdrowy dla ramy i dołu pojazdu, nikomu jeszcze nie zaszkodził a wielu pomógł,
zupełnie bezstresowe jest 2,5-3 cm nie zmienia wiele ten cal a jest bardzo zdrowe

Jak się robi bodylift, to od razu warto wzmocnić podłogę w punktach mocowań.
Sam lift na podkładkach nie jest zbyt szczęśliwy.

Sam lift na podkładkach nie jest zbyt szczęśliwy.

ziemia jest płaskamiles125 pisze:Ja zostaje przy swojej wersji

3/4 podlogi w moim pasciu jest mlodsze niz puszki z piwem w sklepie 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Panowie wyluzujcie się ja chcę sobie podnieść tego mojego repcia trochę dla bajeru, bo fajnie wyglądał jak był wykręcony na maksa i nie miałem problemu z wyjężdzaniem z posesji w zimie, ale teraz po opuszczeniu wygląda tak ciotliwie a dystanse se dotoczyłem w pracy tylko chciałem sobie wszystko przygotować, żeby robotę zrobić od razu. Pozdrawiam
to podnos, nikt krzyczec nie bedzie 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
a najlepiej to zawsze na podnośniku 

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
Orginalnie jaka jest szczelina między rama a nadwoziem?? Bo u mnie jest jakaś z 2 - 2,5 cm (juz tak ma jak go kupiłem).