Schemat elektryczny skrzyni automatycznej patrol 4.2 diesel
Moderator: Kosiarz
Schemat elektryczny skrzyni automatycznej patrol 4.2 diesel
Witam
Jak w temacie, potrzebne dość pilnie.
Dziękuję
Jak w temacie, potrzebne dość pilnie.
Dziękuję
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
- wojtek_kom
-
Re: Schemat elektryczny skrzyni automatycznej patrol 4.2 die
Tak bliżej? W środku tylko zawory i czujniki (w sumie, chyba tylko temperatury). Sterowanie takie samo, jak w 3.0 itp..
Bez kabelków, też działa.
Bez kabelków, też działa.
Nissan-y
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
y60 autobus, czerwony.
Wowos wielkie dzięki 

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
Odświeżam temat.
Wowos podał genialny SM lecz niestety nie obejmuje on TD42 czyli diesla. Benzyna ma delikatne róznice i chcialbym być pewnie na 100%.
Zatem czy ktoś dysponuje schematem od diesla?
Pozdrawiam
Wowos podał genialny SM lecz niestety nie obejmuje on TD42 czyli diesla. Benzyna ma delikatne róznice i chcialbym być pewnie na 100%.
Pozdrawiam
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
benzyna ma taki sam schemat i nawet sterownik , bo biegi zmienia jak w diesul przy 4.5 tyś obrmopar pisze:Odświeżam temat.
Pozdrawiam
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
W GR Y61 3.0 dti z silnikiem ZD30 tak zmienia tylko w reżimie pracy POWER, ta skrzynia ma trzy reżimy pracy: POWER, AUTO i HOLD
Jak możesz poczekać, to jak będę w domu (jutro) to w manualu poszukam tego podłączenia, o ile pamietam to skrzynia ma symbol RE4R03A i była montowana takze w Nissan Skyline i Nissan 300zx ona może przenieść nawet 700 Nm mometu, ale jak ktoś próbuje w niej jak w manualu bujać tył -przód to i planetarkę ukreci (tak miałem w swoim)
PZDR
Rybostwor
Jak możesz poczekać, to jak będę w domu (jutro) to w manualu poszukam tego podłączenia, o ile pamietam to skrzynia ma symbol RE4R03A i była montowana takze w Nissan Skyline i Nissan 300zx ona może przenieść nawet 700 Nm mometu, ale jak ktoś próbuje w niej jak w manualu bujać tył -przód to i planetarkę ukreci (tak miałem w swoim)
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
- wojtek_kom
-
Wtyczki te same - skrzynie, TCM ten sam - ale mogą być różne wtyczki, inna ilość pinów.
Benzyna oborty z cewki, diesel obroty z rozrządu lub z czujnika na skrzyni - w zasadzie można sobie dorobić.
Różnice są w trybie pracy - ZD30 ma np. 3 piny extra podłączone z kompem silnika.
Nie wszystkie, mają tryb hold, power itp..
@Mopar napisz, co nie bangla lub co chcesz zrobić
Benzyna oborty z cewki, diesel obroty z rozrządu lub z czujnika na skrzyni - w zasadzie można sobie dorobić.
Różnice są w trybie pracy - ZD30 ma np. 3 piny extra podłączone z kompem silnika.
Nie wszystkie, mają tryb hold, power itp..
@Mopar napisz, co nie bangla lub co chcesz zrobić

Nissan-y
Zrobiłem i nie bangla
Odpalasz, wrzucasz D i jedziesz. Biegi wchodzą wszystkie łącznie z O/D. Reaguje na kick down i przycisk power. Wszystko tak jak powinno być. Redukcje, zmiany jest ok. Wystarczy ze zwolnisz tak aby skrzynia wrzuciła 1 i dupa. Zostaje na 1 i nie wrzuci do góry. Jedziesz na tej 1 i na sekundę cofasz kluczyk w stacyjce o jedną pozycje i wracasz na zapłon- wtedy skrzynia znowu chodzi normalnie.
Blink kody nic nie wyrzucają. Połączenie wszystkie są. Zostało mi do sprawdzenia; throttle sensor i throttle valve switch.
Najbardziej irytuje, ze po tym szybki resecie jak jedziesz i nawet nie zdejmuje nogi z gazu tylko cyk stacyjką to wszystko wraca do normy.
Wszelkie sugestie mile widziane. Dla zwycięzcy konkursu Whiskey from Tenesseey

Odpalasz, wrzucasz D i jedziesz. Biegi wchodzą wszystkie łącznie z O/D. Reaguje na kick down i przycisk power. Wszystko tak jak powinno być. Redukcje, zmiany jest ok. Wystarczy ze zwolnisz tak aby skrzynia wrzuciła 1 i dupa. Zostaje na 1 i nie wrzuci do góry. Jedziesz na tej 1 i na sekundę cofasz kluczyk w stacyjce o jedną pozycje i wracasz na zapłon- wtedy skrzynia znowu chodzi normalnie.
Blink kody nic nie wyrzucają. Połączenie wszystkie są. Zostało mi do sprawdzenia; throttle sensor i throttle valve switch.
Najbardziej irytuje, ze po tym szybki resecie jak jedziesz i nawet nie zdejmuje nogi z gazu tylko cyk stacyjką to wszystko wraca do normy.

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
Tu http://grosjean.pierre.free.fr/Y61%204, ... 0e-y61dg0/ masz manuala do Y61 4.2, może się przyda.
A tak nawiasem, to masy masz dobrze podłączone, bo to wyglada na zwiechę lub zkłócenie sygnałów, a takie problemy zazwyczaj wynikają z brudnych styków lub braku dobrego połaczenia z masą auta.
PZDR
Rybostwor
A tak nawiasem, to masy masz dobrze podłączone, bo to wyglada na zwiechę lub zkłócenie sygnałów, a takie problemy zazwyczaj wynikają z brudnych styków lub braku dobrego połaczenia z masą auta.
PZDR
Rybostwor
PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
- wojtek_kom
-
Stopa podłączył? Przełączyć między trybami, zobaczyć czy to samo się dzieje. Przechodzi w tryb awaryjny...mopar pisze:Zrobiłem i nie bangla![]()
Nissan-y
Udało się to ogarnąć. Taka pierdoła mieszała, że aż ciężko uwierzyć. Uszkodzone ekranowanie czujnika prędkości w skrzyni (revolution sensor). Są tam niskie napięcią- powyżej 30km/h od 1V w górę. Ja miałem tam napięcie na postoju i parch myślał
że leci 150. Co ciekawe wszystko chodziło z wyjątkiem rzeczy którą opisałem.
Pozdrawiam wszystkich którzy się zainteresowali tym wątkiem.
że leci 150. Co ciekawe wszystko chodziło z wyjątkiem rzeczy którą opisałem.
Pozdrawiam wszystkich którzy się zainteresowali tym wątkiem.

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.