tuning mechaniczny 2.8tdi y61

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

stratford
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

tuning mechaniczny 2.8tdi y61

Post autor: stratford » wt lis 22, 2011 9:15 pm

witam,

czy ktos moze polecic jakas firme,ktora moze cos zrobic z tym motorem? pozdro
nissan patrol y61 2.8 tdi ,

Awatar użytkownika
janusz k160

Re: tuning mechaniczny 2.8tdi y61

Post autor: janusz k160 » wt lis 22, 2011 9:25 pm

Napraw pompę, turbinę, sprawdź ciśnienie na garnkach, czy nie sączy płyn chłodniczy-jeżeli ubywa i musisz dolewać "troszkę" 1x/tygodniu to już na spokojnie szukaj silnika :)18 - to tak w krótkich żołnierskich słowach :)21 Jak już wszystko zrobisz,-podnieś ciśnienie doładowania. Ja tak zrobiłem ( pomimo dolewania "troszkę"-pech polegał na laniu 1-go wtrysku:)21 -teraz szukam silnika :roll:
Rękoczyny na niesprawnym silniku tak się kończą-zamiast czipa przeglądnij w tej kasie co tak na prawdę masz pod maską :roll:
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

stratford
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: stratford » wt lis 22, 2011 9:36 pm

kolego czytaj uwaznie prosze,nie chodzi mi o czipa,chodzi o tuning mechaniczny,zmiane osprzetu silnika,moze zmiana na zmodyfikowana pompe,zwezka przed turbo,zmiana ukladu wydechowego itd wiem motor mozna zmienic zawsze,ale ...

motor mam ogarniety wtryski sprawdzone,nowy sterujacy,pompa cala zrobiona,rozrzad,sprzeglo,wieksze cisnienie doladowania

okej
nissan patrol y61 2.8 tdi ,

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » wt lis 22, 2011 9:56 pm

Fakt-tuning mechaniczny. Sorki. Jak masz ogarnięty silnik, nie ruszałbym niczego. Zamontuj może na początek zegary (ciśnienie doładowania turbiny, temp. gazów na kolektorze wylotoym)-zobacz, jakie masz parametry, kontroluj płyn chłodzący. Po prostu pojeździj trochę
PS. Moje wtryski też sprawdzane były-dla zasady wymienione na nowe po zakupie-niestety-jakość paliwa robi psikusy pomimo dolewania każdorazowo mixolu...Za bogata dawka to wzrost temp. na wydechu-możliwość przegrzania głowicy. Niesprawy układ chłodzenia-tak samo.

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » wt lis 22, 2011 10:10 pm

Janusz, ze wzgledu na szacunek nie bede darl lacha.
Ale wspominales kiedys o 700st.C na wydechu w swojej taczce?

:)21

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » wt lis 22, 2011 10:11 pm

Dawka na pompie.... :wink: I o tym piszę-wystarczy, że ja zapłacę-inni niech pomyślą zanim "usprawnią" auto Po redukcji dawki doszło do 550-ale pewnie za późno było :wink: Poza tym poprzedni właściciel zagotował silnik-głowica raz już robiona była w ASO :)21

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » wt lis 22, 2011 10:16 pm

W tych silnikach można:
1. cieszyć się jazdą
2. za.pie.rda.lać ale to krótko będzie :)21
Choć Mroku miał przyzwoicie dłubniętego 2.8 TD na mechaniku-IC dołożył z plebswagena bodajże i fajnie to jeździło :)2

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » śr lis 23, 2011 10:18 am

jest możliwy tuning mechaniczny tego piecyka i ma on duże zapasy mocy. Mój kolega z Łodzi będzie robił parę modyfikacji w pewnej firmie :)21 dosyć dobrze ogarniętej w temacie (wstawia na początku grudnia - robota około tygodnia) i zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie nie zachwalam , poczekam jak wróci z efektem , ludzi znam , ale ze srajdów , zobaczymy jak zrobią robotę.

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » śr lis 23, 2011 4:45 pm

Może do tego czasu zanabędę silnik :)21

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » śr lis 23, 2011 6:38 pm

czy ktos moze polecic jakas firme,ktora moze cos zrobic z tym motorem?
Mechaniczny tuning powiadasz....

Wyrzuć przede wszystkim pompe wtryskową i zastąp ją pompą z modelu y60,następnie należy wyrzucić oryginalną turbosprężarkę i zakupić garetta gt28 +flansza i inne pierdoły żeby pasowała,zamontować i cieszyć się z jazdy.
Aha napisałem z JAZDY!! bo auto nie bedzie chciało się zatrzymywać,ale to potem :)21
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » śr lis 23, 2011 11:06 pm

A ja mam dylemat w temacie... Poprzedni właściciel zainstalował w patrolku aluminiowy filtr powietrza - tzw. stożek KN, hamerykański. Tyle że jako ni ch... nie chcieli przepuścić wynalazku przez przegląd, bo nie homologo, więc wymieniłam na oryginalną (choć lekko przechodzoną) plastikową obudowę + nowy filtr :( . No i wychodzi na to, że jak pod górkę wjeżdżałam na czwórce, to teraz ta sama górka prosi o wjazd na trójce... Niby wynalazek mocy specjalnie przydawać nie powinien - ale chyba jednak przydaje? Wstawić z powrotem, co chłopaki?
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » czw lis 24, 2011 8:00 am

Jak po przegladzie, to i mozna zakladac nazad. Ale cos nie halo z tym twoim filtrem, nie powinien tak zamulac. A nie dymi z dupy temu parchu?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw lis 24, 2011 9:43 am

nomad-ka pisze:A ja mam dylemat w temacie... Poprzedni właściciel zainstalował w patrolku aluminiowy filtr powietrza - tzw. stożek KN, hamerykański. Tyle że jako ni ch... nie chcieli przepuścić wynalazku przez przegląd, bo nie homologo, więc wymieniłam na oryginalną (choć lekko przechodzoną) plastikową obudowę + nowy filtr :( . No i wychodzi na to, że jak pod górkę wjeżdżałam na czwórce, to teraz ta sama górka prosi o wjazd na trójce... Niby wynalazek mocy specjalnie przydawać nie powinien - ale chyba jednak przydaje? Wstawić z powrotem, co chłopaki?
Cos zle zestarowane. A kto wogole sprawdza homologacje filtra powietrza przy przegladzie? :o :o :)9
Zmien diganoste.

A sam silnik ma duzy potencjal. Caly dol jest w nim fabrycznie zakuty i jesli tylko dobrze odprowadzic cieplo to znosi b.duze moce. Wiekszosc zainteresowanych tematem zna auto z Poznania co ma ~230 kucy . Wiem,ze wlasciciel ma juz na stole taki sami silnik z 290KM.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » czw lis 24, 2011 2:02 pm

Wojtek_W pisze: Cos zle zestarowane. A kto wogole sprawdza homologacje filtra powietrza przy przegladzie? :o :o :)9
Zmien diganoste.

A sam silnik ma duzy potencjal. Caly dol jest w nim fabrycznie zakuty i jesli tylko dobrze odprowadzic cieplo to znosi b.duze moce. Wiekszosc zainteresowanych tematem zna auto z Poznania co ma ~230 kucy . Wiem,ze wlasciciel ma juz na stole taki sami silnik z 290KM.
Wojtek, hiszpańskie ITV to nie Pl, gdzie przegląd załatwi się nawet bez samochodu... Pod maskę zaglądają dokładnie (poistalowali w stacjach kamery, nikt nie będzie ryzykował), a to świeci jak psu... I od razu tekst "potenciador" - czyli coś, co moc zwiększa... Tu bez homo nic sie nie da - a homologować ostatnio już też prawie niczego się nie da...
To że mam dylemat, to tylko dlatego, że gdyby odpukać jakaś stłuczka większa się trafiła, to jak się okaże że w samochodzie były nieoryginalne/niehomolo części, to ubezpieczenie nie działa...
Silnik spoko - chociaż wyjściowo tylko 129 kucy, ale robi (no i tem pomruk 6 garów :)22 ), jak sie rozpędzi to i 160 km poleci - no, nie za długo, nie katuję... Nie dymi, generalnie miodzik, tylko pod górkę jakby ciut gorzej niż przy tym wynalazku...
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw lis 24, 2011 2:09 pm

nomad-ka pisze: Wojtek, hiszpańskie ITV to nie Pl, gdzie przegląd załatwi się nawet bez samochodu... Pod maskę zaglądają dokładnie (poistalowali w stacjach kamery, nikt nie będzie ryzykował), a to świeci jak psu... I od razu tekst "potenciador" - czyli coś, co moc zwiększa... Tu bez homo nic sie nie da - a homologować ostatnio już też prawie niczego się nie da...
To że mam dylemat, to tylko dlatego, że gdyby odpukać jakaś stłuczka większa się trafiła, to jak się okaże że w samochodzie były nieoryginalne/niehomolo części, to ubezpieczenie nie działa...
Silnik spoko - chociaż wyjściowo tylko 129 kucy, ale robi (no i tem pomruk 6 garów :)22 ), jak sie rozpędzi to i 160 km poleci - no, nie za długo, nie katuję... Nie dymi, generalnie miodzik, tylko pod górkę jakby ciut gorzej niż przy tym wynalazku...

Widzisz... nie rpzeczytalem,ze Hiszpania. :oops:
Ale kumpel mial slutczke w Hiszpanii swoim struclem jak do Maroka jechal - nikt sie nie przywalil do liftu, czy zderzaka z profilu ala szyna kolejowa. :)21
Hiszpanie chyba nie sa az tak dupnieci w glowe,zeby przy stluczce nie dzialalo ubezpieczenie z powodu filtra :)9
A tak serio to wspolczuje, bo az strach motac cokolwiek.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » czw lis 24, 2011 2:20 pm

Wojtek_W pisze: Ale kumpel mial slutczke w Hiszpanii swoim struclem jak do Maroka jechal - nikt sie nie przywalil do liftu, czy zderzaka z profilu ala szyna kolejowa. :)21
Hiszpanie chyba nie sa az tak dupnieci w glowe,zeby przy stluczce nie dzialalo ubezpieczenie z powodu filtra :)9
A tak serio to wspolczuje, bo az strach motac cokolwiek.

Bo to zagraniczny samochód był - to nie ich problem. Ja mam hiszpańskie ubezpieczenie...
Kurde, wszyscy tutejsi offroaderzy narzekają - kto wcześniej zrobił to ma, ale przepisy się pozmieniały i teraz naprawdę ciężko pomotać (pomijając taki drobiazg, że jak coś pomotasz, to już tego zdjąć nie możesz, bo wpisane w papiery wozu - chcesz zmienić, to a'piać męczysz się z papierologią...). Ale pracuję nad tym - tzn. wiele mi do szczęścia nie trzeba - ale snork i z czasem mocniejsze amory owszem :)
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » czw lis 24, 2011 2:41 pm

Skoro takie obostrzenia to zostaw a do mniejszej mocy idzie przywyknąć.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
bonzo74
Kontaktowanie:

Post autor: bonzo74 » czw lis 24, 2011 2:53 pm

Wojtek_W pisze: Wiekszosc zainteresowanych tematem zna auto z Poznania co ma ~230 kucy . Wiem,ze wlasciciel ma juz na stole taki sami silnik z 290KM.
Kto to ?
Jak nie tajemnica

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » czw lis 24, 2011 7:27 pm

Błeeee-o filtrach piszą.... :)21

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » czw lis 24, 2011 7:27 pm

nomad-ka pisze:A ja mam dylemat w temacie... Poprzedni właściciel zainstalował w patrolku aluminiowy filtr powietrza - tzw. stożek KN, hamerykański. Tyle że jako ni ch... nie chcieli przepuścić wynalazku przez przegląd, bo nie homologo, więc wymieniłam na oryginalną (choć lekko przechodzoną) plastikową obudowę + nowy filtr :( . No i wychodzi na to, że jak pod górkę wjeżdżałam na czwórce, to teraz ta sama górka prosi o wjazd na trójce... Niby wynalazek mocy specjalnie przydawać nie powinien - ale chyba jednak przydaje? Wstawić z powrotem, co chłopaki?
Proponuję lekturę .... K&N to te bawełniane.

http://unifilter.pl/index.php?option=co ... &Itemid=90
Life's Too Short For A Full Time Job

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw lis 24, 2011 7:38 pm

Nomadce chodzilo pewnie o puszke czy ta blache co jest dookola. Niektorzy nie wiedziec czemu stosuja.
Cos jak tu
http://www.roadraceengineering.com/evox ... FILTER.jpg

Ja w motocyklach jak najbardziej zadowolony z K&N jestem. W samochodzie jedyne taki plus,ze wielorazowego uzytku.
A jakims tam tabelka na stronie producenta to bym nie za bardzo wierzyl.. ;)

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » czw lis 24, 2011 9:10 pm

Wojtek_W pisze:Nomadce chodzilo pewnie o puszke czy ta blache co jest dookola. Niektorzy nie wiedziec czemu stosuja.
Cos jak tu
http://www.roadraceengineering.com/evox ... FILTER.jpg

Ja w motocyklach jak najbardziej zadowolony z K&N jestem. W samochodzie jedyne taki plus,ze wielorazowego uzytku.
A jakims tam tabelka na stronie producenta to bym nie za bardzo wierzyl.. ;)

Tak, oczywiście, macie rację :oops: Filtr to bawełna, obudowa z aluminium - nie powiem, ładniejsza :wink: i też pewnie trwalsza od plastiku, Trochę mi czasem słownictwa brakuje, hmyy...
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » czw lis 24, 2011 9:18 pm

janusz k160 pisze:Błeeee-o filtrach piszą.... :)21
Ty nie marudz o filtrach tylko tak jak Przemek wstaw se 4,2 i bedzieszz zadowolony zamiast sie w elektronice bujac a koszty ci wyjda te same ... Pytalem go czy jeszcze ma pozostalosc 2,8 ale pogonil szybko

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » czw lis 24, 2011 9:23 pm

Wiesz Jarku-coraz bliżej tej opcji jestem-.....mam jeszcze parę ewentów i 3,3 TD w zanadrzu..... :)21 Wiesz że bardzo lubię swoją 160-kę i wolałbym w niej 3,3 TD widzieć :)21 :)21

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » czw lis 24, 2011 11:03 pm

janusz k160 pisze:Wiesz Jarku-coraz bliżej tej opcji jestem-.....mam jeszcze parę ewentów i 3,3 TD w zanadrzu..... :)21 Wiesz że bardzo lubię swoją 160-kę i wolałbym w niej 3,3 TD widzieć :)21 :)21
Jak Ci ktos fajnie zmota sd33 do y61 to chyna lepsiejszego motora nie ma ... ale ponoc 4,2 bezporoblemowo do y61 pasi jak cos to dzwon dam Ci namiar na Przemka ale masz do niego namiar na rzeszowie jako SP8 costam nie pamietam jakos se chwali to rozwiazanie i w zadne hameryckie V nie oglupial by wlazic ... a na hacheryckich V sie smiechu niezle osluchalem ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”