Hermetyczne lampy Wesema jako zamienniki przednich w Y60

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Hermetyczne lampy Wesema jako zamienniki przednich w Y60

Post autor: decc » czw sty 12, 2012 10:49 pm

Hejka,

W wątku "Nie wiesz gdzie, pytaj tu" ktoś zamieścił linka i była dyskusja dotycząca tych lamp: http://sklep.wesem.pl/3/6679/Hermetyczn ... i178#14270 jako potencjalnych zamienników dla lamp przednich w Y60.

Ja mam tanie zamienniki z wywierconymi dziurkami na dole, żeby się nie robiło akwarium, ale po ostatnim topieniu zostało mi w środku błoto i postanowiłem coś z tym zrobić, a konkretnie spróbować zaadaptować te Wesemy. Zamieszczam parę zdjęć, może ktoś skorzysta - szlak już przetarty :wink: .

Może nie bardzo to widać, ale na poniższym zdjęciu lampa zanurzona jest w całości ok. 10 cm pod powierzchnią wody. Lampa ustawiona była w takiej pozycji, w jakiej jest montowana w aucie. Przebywała pod wodą ok 1 godz i 20 minut.

Obrazek

Po wyjęciu i rozebraniu okazało się, że w środku nie ma ani kropli wody. Lampy są więc 100% szczelne.

Lampy Wesema w środku maja dodatkowo odbłyśnik. Na oko wyglądają o 3 klasy lepiej od taniego zamiennika.Widok ogólny:

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda tylna cześć lampy ze stykami po rozłączeniu. Widać krople wody, ale są one na części niehermetycznej, przed uszczelką:

Obrazek

A tu dla porównania: po lewej tani zamiennik, po prawej Wesem:

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sty 12, 2012 11:57 pm przez decc, łącznie zmieniany 3 razy.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Re: Hermetyczne lampy Wesema jako zamienniki przednich w Y60

Post autor: decc » czw sty 12, 2012 11:16 pm

Lampa Wesema ma tą samą średnicę co lampy oryginalne Y60. Jest jednak trochę niższa i nie ma trzech wypustek na obwodzie, które w oryginałach i zamiennikach ustalają położenie lamp w pionie i nie pozwalają na obrót wokół osi. Wesemy po przykręceniu obejm obracają się wokół osi. Ich mocowania nie pozwalają na pełny obrót, ale i tak obracają się o taki kąt, że nie można ich tak zostawić. Zaczęło się więc kombinowanie jak umocować lampę, żeby się nie obracała. Myślałem nad tym długo i w końcu wymyśliłem druta, który może nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale nie wymaga zbytniej pracy i nie niszczy oryginalnych mocowań, więc zawsze można będzie wrócić do oryginałów w razie potrzeby. Nie niszczy też lamp, a koszt elementów które trzeba kupić to jakieś 6 zł :)21 .

Wykorzystałem uszy, które w Wesemie służą do regulacji ustawienia lampy. Każda lampa ma dwa takie elementy, na zdjęciu poniżej widać jeden:

Obrazek

Po usunięciu śrubki i plastikowej oprawy wygląda to tak:

Obrazek

W sklepie żelaznym kupujemy 4 elementy zaciskowe do linek stalowych Ø3:

Obrazek

Elementy rozkręcamy i bierzemy tylko te części z gwintem. Trzeba zmienić też śruby na takie z większym łbem (na którymś zdjęciu poniżej będzie widać). Następnie mocujemy lampy jak na zdjęciu poniżej. W przypadku trzech mocowań element trzeba ustawić jak na zdjęciu po lewej stronie. Przy prawej lampie jeden element trzeba ustawić nieco inaczej - jak na zdjęciu po prawej:

Obrazek

Tak zwany overview lampy prawej (po lewej ten jeden niestandardowo ustawiony element, reszta tak jak ten po prawej):

Obrazek

Jak widać powyżej elementy wystają dosyć mocno i dlatego trzeba sobie zaznaczyć, a następnie zdemontować je i zeszlifować szlifierką. Tylko kurna w imadle - nie będę odpowiadał za Wasze paluchy :wink:
Ostatnio zmieniony ndz sty 15, 2012 5:22 pm przez decc, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » czw sty 12, 2012 11:21 pm

Poniżej element już zeszlifowany:

Obrazek

Obrazek

A tutaj już na aucie:

Obrazek

I nawet świeci: :)21

Obrazek

To tyle na razie. Jak ktoś chce, to mogę później zamieścić schemat połączeń do przeróbki wtyczek, bo oczywiście oryginał nie pasuje. Za parę dni, jak przeniosę puszkę przekaźników od wyciągarki pod maskę, założę atrapę i pojadę je ustawić. Wtedy dam Wam znać jak świecą.

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » pt sty 13, 2012 7:03 am

trzeba pochwalić pomysłowość :)2 jak na razie wyglada obiecująco
te zamienniki wlasnie wyglądają na mocno jednorazowe..... przewaliłem ich już sporo.......
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
drygol

Post autor: drygol » pt sty 13, 2012 7:19 am

Wporzo robota :)2 :)2
Daj znac jak sie na drodze sprawuja.
--== Constant Learning ==--

Patrol Long Y60 `96 2.8T

Awatar użytkownika
sebson
Kontaktowanie:

Post autor: sebson » pt sty 13, 2012 12:30 pm

@Decc,
mogłbyś wkleić foty z zamontowaną atrapą?
Jeszcze pytanko: jak z elektryczną regulacją? Działa bez problemów?
Nissan Patrol

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt sty 13, 2012 1:10 pm

U mnie nie ma elektrycznej regulacji. Jeżeli jednak oprawy są podobne jak na zdjęciach, to ten sposób mocowania nie powinien zaburzyć elektrycznego ustawiania świateł. W mechanicznym nie przeszkadza.

Zdjęcia z atrapą może jutro jeżeli uda mi się wyskoczyć do garażu.
Ostatnio zmieniony ndz sty 15, 2012 5:25 pm przez decc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
patrolpulawy
Kontaktowanie:

Post autor: patrolpulawy » pt sty 13, 2012 2:09 pm

mówiłem, że będzie super z tymi hermetykami z Wesema - to jest pod wojskowe zamówienia do stara - nie ma lipy.
Piotr

Awatar użytkownika
honki

Post autor: honki » pt sty 13, 2012 5:04 pm

Rozumiem, że to ta lampa?
0223.03412
http://sklep.wesem.pl/3/6679/Hermetyczn ... i178#14270
Nissan Patrol Y60 TD42+PTO

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt sty 13, 2012 5:23 pm

Dokładnie ta.

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » sob sty 14, 2012 9:35 am

decc pisze:Dokładnie ta.
Cena koszerna... Trza zarzucić do syfa.
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » sob sty 14, 2012 10:09 pm

Obiecane zdjęcia z atrapą. Zła wiadomość jest taka, że trzeba ją troszeczkę podciąć. Dobra wiadomość, że miejsca podcięcia są w zasadzie niewidoczne i nie mają znaczenia dla oryginalnych lamp, jeżeli zaszłaby potrzeba, żeby do nich wrócić. Na zdjęciu poniżej wskazałem tylko poglądowo które części atrapy trzeba podciąć. Są to wystające wgłąb otworów "kołnierze". Nie zaznaczałem natomiast w których miejscach dokładnie trzeba podcinać - to już sobie sami wykminicie po przyłożeniu atrapy. Z każdej strony trzeba przyciąć w czterech miejscach.

Obrazek

A tutaj poniżej zdjęcia z atrapą, już wszystko na gotowo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj widok od środka:

Obrazek

Próby świecenia za kilka dni, bo teraz jeszcze przerabiam coś w kabelkach i mam rozgrzebane pół auta.

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » ndz sty 15, 2012 12:14 am

No i pięknie :)2
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pn kwie 23, 2012 9:37 pm

Dziś wyjechałem pierwszy raz z nowymi lampami na test i pomijając kwestię regulacji, to mogę potwierdzić, że całkiem fajnie dają. Światło jest jasne i świeci mocno. Podreguluję za parę dni, jak skończę z innym cholerstwem to ostatecznie powiem jak jest, ale już mogę powiedzieć, że ten mod ma sens. Jutro wkleję obiecane zdjęcia wtyczki, bo co prawda je zrobiłem, ale zostawiłem aparat w garażu.

Edit:
Kurna, czy jest jakiś prosty patent na ustawienie samemu świateł? Jak ostatnio pojechałem na przegląd, poprosiłem kolesia, żeby sprawdził, bo ustawiałem na oko. Zapytał jaką wysokość nominalną ma lampa w tym aucie wg producenta :o . Powiedziałem, że nie wiem, ale i tak jest podniesione i ma nieseryjne opony. Przystawił aparat na oko i twierdził, że mniej więcej dobrze ustawiłem, ale to był fuks - chciałbym to ustawić poprawnie i mieć pewność.

Edit2:

No dobra, wygooglowałem sobie. Nie jest to trudne - najtrudniej będzie mi znaleźć ścianę z kawałkiem równego podłoża. :D

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » wt kwie 24, 2012 10:57 am

Jak byś miał problem, daj znać, podeślę Ci stronę z instrukcji serwisowej do GRa.
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » wt kwie 24, 2012 1:25 pm

Ja mam service manuala, ale tam jest napisane, żeby ustawić auto w odległości 7.6 m od ściany i ustawiać wg "nakazów lokalnego prawa". Jest tam sugestia żeby ustawiać w poziomie na linię osi poziomej lamp, albo nieco pod, ale bez podania kąta, ani odległości pionowej od tej linii. Nie wiem czy to nie będzie za wysoko, biorąc pod uwagę lift i większe niż seryjne opony. Ustawię wstępnie na poziomo i zobaczymy jak to świeci. Najwyżej będę obniżał.

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » wt kwie 24, 2012 5:58 pm

Moja też nie obejmuje "liftowanego"..., ale jest bardziej "ludzka" i nie przewiduje ustawiania na pasie startowym, by być w dobrej odległości. Wieczorem postaram się znaleźć i wstawię. Z tego co pamiętam, to jest to odległość 5m od ściany, a "kąt" snopa światła 5 cm poniżej poziomej linii wytyczonej środkiem reflektorów, więc lift nie ma znaczenia. Pytanie, czy nie będzie z wysoko, bo jak masz lift 4", to już jesteś nominalnie 5 cm powyżej, a nie poniżej.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt kwie 24, 2012 6:45 pm

Najczęściej jest napisane w samochodach 1,2-1,3% pod maską, co oznacza 12-13cm poniżej linii środka lamp na 10m.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » wt kwie 24, 2012 10:23 pm

Obrazek

Teraz będzie łatwiej.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » wt kwie 24, 2012 10:43 pm

A możesz ciut większe? Mam problem z rozczytaniem :wink:

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt kwie 24, 2012 11:05 pm

Potrzebujesz najlepiej równego placu na długości co najmniej 15m, ciemności, czegoś czym zaznaczysz sobie krzyżyki na ścianie i oczywiście ściany.

Podjeżdżasz jak najbliżej do ściany z włączonymi światłami.
Wysiadasz.
Zaznaczasz sobie na ścianie środki lamp(czyli miejsca gdzie jest charakterystyczne przełamanie światła i granica śwatło-cienia). Pionowe linie krzyżyków przedłużasz w dół o jakieś 20cm, i około 12cm poniżej linii świateł rysujesz drugą poziomą linię.
Wsiadasz.
Odjeżdżasz do tyłu idealnie w linii prostej(ważne!) o 10 metrów.
Wysiadasz.
Ustawiasz światła tak aby zgadzały się z liniami pionowymi i z dolną linią poziomą.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » wt kwie 24, 2012 11:08 pm

Obrazek

Zobacz, czy teraz lepiej. Jeśli nie podeślij mi maila na PW, o puszczę Ci stronę.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » śr kwie 25, 2012 6:57 am

decc pisze:Hejka,

Może nie bardzo to widać, ale na poniższym zdjęciu lampa zanurzona jest w całości ok. 10 cm pod powierzchnią wody. Lampa ustawiona była w takiej pozycji, w jakiej jest montowana w aucie. Przebywała pod wodą ok 1 godz i 20 minut.

Po wyjęciu i rozebraniu okazało się, że w środku nie ma ani kropli wody. Lampy są więc 100% szczelne.
Test niezbyt odpowiada rzeczywistości zbrakło jednego elementu, temperatury... Trzeba było zapalić żarówkę na kilka minut i wsadzić do wody gorącą lampę. Ciekawe czy w momencie chłodzenia nie zaciągnęło by wody? Nivą jak śmigałem na zgaszonych światłach wody nie miałem, jak wjeżdżałem na zapalonych troszkę wody zawsze wlazło...

Robota lux widzę że u mnie zaczynają się pojawiać kropki na odbłyśniku więc pewnie tez mnie to czeka. Będę miał komplet Wesema z przodu, teraz mam duże przeciwmgielne od nich, na drodze robią średnio, ale w terenie i krzakach świetnie doświetlają boki.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » śr kwie 25, 2012 9:09 am

Za niedługo lampy będę testował w terenie i wtedy wszystko będzie wiadomo.

Co do zakupu lamp, to wstrzymaj się trochę, a może przeróbka nie będzie konieczna. Nawiązałem wczoraj kontakt ze współwłaścicielem Wesema i jest szansa, że Wesem przerobi mocowania i wtyczkę tej lampy żeby pasowały do fabrycznych Y60. Dam Wam znać co i jak.

Awatar użytkownika
Mpv

Post autor: Mpv » śr kwie 25, 2012 10:51 am

OOO to by było naprawdę super. To na razie nie ruszam swoich, bo mam te tanie zamienniki i pomroczność jasna zapomniałem odpływu wywiercić przed montażem :)17 :)21
Warto poczekać co wyniknie.
4x4=16
Żaba: zielony parch y60 long ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”