Przegrzanie silnika? Gafa:/
Moderator: Kosiarz
Przegrzanie silnika? Gafa:/
Sprawa wyglada tak. Zdarzył sie nieplanowany
ny wyjazd w teren. Z tego wszystkiego zapomnialem sciągnąć tekture przysłaniającą chłodnicę. Uzywam teraz parcha na krótkie dystanse, wiec szybciej sie ciplo w kabinie robi. Po dość ostrym i długim podjezdzie temperatura podskoczyła do 3/4 skali. Dodatkowo przybyło płynu w zbiorniczku ok 2 cm. Po wyciagnieciu tektóry temperatura ok. Tylko węże całkiem miękkie. Czy te objawy sugeruja że głowica kaput?
ny wyjazd w teren. Z tego wszystkiego zapomnialem sciągnąć tekture przysłaniającą chłodnicę. Uzywam teraz parcha na krótkie dystanse, wiec szybciej sie ciplo w kabinie robi. Po dość ostrym i długim podjezdzie temperatura podskoczyła do 3/4 skali. Dodatkowo przybyło płynu w zbiorniczku ok 2 cm. Po wyciagnieciu tektóry temperatura ok. Tylko węże całkiem miękkie. Czy te objawy sugeruja że głowica kaput?
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Re: Przegrzanie silnika? Gafa:/
nie koniecznie głowica padła ,odpal silnik ,rozgrzej go jak się da i zobacz czy lecą bąble powietrza z pojemnika wyrównawczego jeżli lecą jest obawa że musisz myślec o nowej głowicy ( nowej a nie regenerowanej ) . Jeśli bąble nie lecą jezdzij ale kontroluj poziom płynu konieczność dolewania płynu może oznaczać problem z głowicą
- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
Ja myślę, że to głowica bo jak z kolegą jesteśmy na poziomie 3/4 to też nam głowice padają i mamy miękkie węże. Nic nie dotykaj tylko za 2 kpln kupuj drugą.
Piotr
Zamiast słuchania rad o kupowaniu, to może najpierw testa byś zrobił na obecność spalin w płynie...
Na 3/4 skali to jeszcze nie dramat...
Po za tym, co to za moda z tekturą? Masz sprawny termostat, drożną chłodnicę, wisko ogarnięte to na chooj jakieś żaluzje?
Zresztą wszystko już było o tym
...
Po za tym, co to za moda z tekturą? Masz sprawny termostat, drożną chłodnicę, wisko ogarnięte to na chooj jakieś żaluzje?
Zresztą wszystko już było o tym

Wujek Dobra Rada 

- BENGI
- Kontaktowanie:
a to jak węże miękkie to źle jest 

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

wyciąg tekturę od tego jest termostat , to po pierwsze , sprawdż czy nie wywaliło płynu , jak tylko podniósł sie poziom to nic nie znaczy ot prawa rozszerzalności ,jeśli poziom płynu w chłodnicy jest Ok to odpal rozgrzej tak żeby sie termostat otwożył , sprawdż czy działa ogrzewanie , a na końcu czy nie bąbelkuje do zbiornika , ale wg. mnie nic sie nie stało .
lysy76 pisze:Zamiast słuchania rad o kupowaniu, to może najpierw testa byś zrobił na obecność spalin w płynie...
Zresztą wszystko już było o tym...
Uprzedziłeś mnie

- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
chłodnica i termostat ok. A wisko jest z zamiennika - jak to bywa z zamiennikami wiska - blokuje się na mrozie. Tekturka pomaga mu się odblokować;)lysy76 pisze:Zamiast słuchania rad o kupowaniu, to może najpierw testa byś zrobił na obecność spalin w płynie...
Zresztą wszystko już było o tym...
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Anatol dobrze gada,narazie to wypie..dol karton i pojeździj trochę to będziesz widział czy coś z temp się dzieje.anatol pisze:wyciąg tekturę od tego jest termostat , to po pierwsze , sprawdż czy nie wywaliło płynu , jak tylko podniósł sie poziom to nic nie znaczy ot prawa rozszerzalności ,jeśli poziom płynu w chłodnicy jest Ok to odpal rozgrzej tak żeby sie termostat otwożył , sprawdż czy działa ogrzewanie , a na końcu czy nie bąbelkuje do zbiornika , ale wg. mnie nic sie nie stało .
Ja nie raz na rajdach typu H2-h4 miałem przez całą impreze temp
na poziomie czerwonej kreski i nic się nie działo

ZMOTA SCORPION Y60
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
3/4 to nie ma tragedii tez nie raz miałem i nic się nie działo .
Tak na pocieszenie .
Tak na pocieszenie .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
A wisko jest z zamiennika - jak to bywa z zamiennikami wiska - blokuje się na mrozie. Tekturka pomaga mu się odblokować;)[/quote]
ja sie na tym nie znam,ale czy nie powinno być odwrotnie
pytanie jak najbardziej poważne

de opresso liber
JANUS pisze:A wisko jest z zamiennika - jak to bywa z zamiennikami wiska - blokuje się na mrozie. Tekturka pomaga mu się odblokować;)

zamienniki wiska mają to do siebie, że często na mrozie się zapinają i do momentu rozgrzania silnika są zapięte. Co nie wyklucza wcale poprawnego działania wiska. Przynajmniej tak jest u mnie.
są zapięte ale do pewnych obrotów , dodaj troche gazu powinno puścić
z tymi wezami to odwrotnie jak u faceta, jak mientkie to nie jest zle. 

- BENGI
- Kontaktowanie:
no właśnie też tak mi się wydawało
bo jak węże twarde to najprawdopodobniej kompresja idzie w układ i powstaje zbyt duże ciśnienie
a że się zagrzał do 3/4 wskaźnika to żadna tragedia, nie raz nie dwa widziałem przegotowane GRaty i k260 i głowicą nic się nie stało 

bo jak węże twarde to najprawdopodobniej kompresja idzie w układ i powstaje zbyt duże ciśnienie

pzdr Mati
pzdr Mati

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
z tymi wężami to nie do końca tak jest , niektóre silniki muszą mieć układ chłodzenia zamknięty szczelnie , robi się ciśnienie i węże są twarde np. kia sportage 2,0 , węze twarde a przedmuchów nie było i głowica dobra , co do szukania głowicy to trzeba sobie zadać pytanie który raz jest ugotowana ale ja bym szukał i na półce w domu miał zrobioną , bo później są w uj koszta na raz do wywalenia ,
a czy przez przypadek Gr nie ma tak że oddaje i pobiera sam wode z wyrównawczego i jak nie ma odpowiedniej ilości w wyrównawczym to i w silniku nie ma
cos gdzieś to opisywał
a czy przez przypadek Gr nie ma tak że oddaje i pobiera sam wode z wyrównawczego i jak nie ma odpowiedniej ilości w wyrównawczym to i w silniku nie ma

Super parchatek Super y60 

- BENGI
- Kontaktowanie:
z tego co pamiętam to k260 ma tak jak piszesz
ps a co do sportage to ostatnio za nabyłem taką koreańską wersje nivy ale nie zauważyłem żeby węże twardniały
ps a co do sportage to ostatnio za nabyłem taką koreańską wersje nivy ale nie zauważyłem żeby węże twardniały

pzdr Mati
pzdr Mati

Jak to jest za..biscie kupic parcha i wynajdowac sobie codziennie jakis nowy problem...
Szukaj głowice bo pekla na bank
a prawdopodobnie tez od tego roz..bało tylna blokade bo cisnienie z wody idzie w zaworek od difflocka 

Szukaj głowice bo pekla na bank

Gr 850Nm mi sie marzy :)
iras01 pisze:Jak to jest za..biscie kupic parcha i wynajdowac sobie codziennie jakis nowy problem...![]()
Szukaj głowice bo pekla na banka prawdopodobnie tez od tego roz..bało tylna blokade bo cisnienie z wody idzie w zaworek od difflocka
Dobre

de opresso liber
...tak dokładnie jest. Jak się ostudzi to pobiera wodę ze zbiorniczkapawel abramczyk pisze: a czy przez przypadek Gr nie ma tak że oddaje i pobiera sam wode z wyrównawczego i jak nie ma odpowiedniej ilości w wyrównawczym to i w silniku nie macos gdzieś to opisywał
pośmigałem trochę i rozgrzałem dziada. Płynu nie wywaliło.Węże twarde standardowo. Ogrzewanie działa ok. Po rozgrzaniu nic nie bombelkuje do zbiorniczka. Test gumki najpierw też zrobiony i nie pompowało. Więc chyba jest ok,na szczęście.anatol pisze:wyciąg tekturę od tego jest termostat , to po pierwsze , sprawdż czy nie wywaliło płynu , jak tylko podniósł sie poziom to nic nie znaczy ot prawa rozszerzalności ,jeśli poziom płynu w chłodnicy jest Ok to odpal rozgrzej tak żeby sie termostat otwożył , sprawdż czy działa ogrzewanie , a na końcu czy nie bąbelkuje do zbiornika , ale wg. mnie nic sie nie stało .
Uff jakie szczescie...Co masz w planach na jutrokornik21 pisze:pośmigałem trochę i rozgrzałem dziada. Płynu nie wywaliło.Węże twarde standardowo. Ogrzewanie działa ok. Po rozgrzaniu nic nie bombelkuje do zbiorniczka. Test gumki najpierw też zrobiony i nie pompowało. Więc chyba jest ok,na szczęście.anatol pisze:wyciąg tekturę od tego jest termostat , to po pierwsze , sprawdż czy nie wywaliło płynu , jak tylko podniósł sie poziom to nic nie znaczy ot prawa rozszerzalności ,jeśli poziom płynu w chłodnicy jest Ok to odpal rozgrzej tak żeby sie termostat otwożył , sprawdż czy działa ogrzewanie , a na końcu czy nie bąbelkuje do zbiornika , ale wg. mnie nic sie nie stało .

...jutro maluję parcha na żółtoiras01 pisze:Uff jakie szczescie...Co masz w planach na jutrokornik21 pisze:pośmigałem trochę i rozgrzałem dziada. Płynu nie wywaliło.Węże twarde standardowo. Ogrzewanie działa ok. Po rozgrzaniu nic nie bombelkuje do zbiorniczka. Test gumki najpierw też zrobiony i nie pompowało. Więc chyba jest ok,na szczęście.anatol pisze:wyciąg tekturę od tego jest termostat , to po pierwsze , sprawdż czy nie wywaliło płynu , jak tylko podniósł sie poziom to nic nie znaczy ot prawa rozszerzalności ,jeśli poziom płynu w chłodnicy jest Ok to odpal rozgrzej tak żeby sie termostat otwożył , sprawdż czy działa ogrzewanie , a na końcu czy nie bąbelkuje do zbiornika , ale wg. mnie nic sie nie stało .![]()

Jest szansa na temat...Pomocy jak zmyc zolta farbe z szyb
BTW odchodzi sie od zółego...moj od stycznia 2011 w hucie

BTW odchodzi sie od zółego...moj od stycznia 2011 w hucie