wcześniej są zapisane dywagacje co może być nie tak a od tąd http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 9#p7709886 już w zasadzie wiadomo i biorę się za naprawę
jest trochę ale chyba bez przesady jeszcze na trochę powinna wystarczyć,
objawy mam takie że czasem czuję na drążku przy zmianie biegów "chrobotnięcie" czuję a nie słyszę,
skrzynia była na wymianie łożysk, z jednej strony to może chłopaki coś źle złożyli ale to się zdarza na wszystkich poza 5,
cały układ był rozpinany więc może brakuje odrobinkę i trochę jeszcze ciągnie bo zauważyłem że jak mocniej się oprę na sprzęgle w sensie cisnę je już w podłogę to jakby problem znikał.
z drugiej strony może jak w skrzyni wszędzie były luzy to chodziła ok, a jak nie ma luzów na łożyskach a reszta wyrobiona to coś jej nie pasuje.
jak na razie obstawiam sprzęgło i na razie bym nie chciał go wymieniać bo w zimę tak średnio ma warunki no i potem drugi raz robota jak silnik dorwę
chwila będzie to pokręcę ... w która stronę ? tak żeby było więcej wolnego gwintu na popychaczu ? zakładając ze tłoczek nie dochodzi do końca...
tak czy siak problem do rozwiązania,
Tytuł: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 2
no nic z tego pomogło nie pomogło ? nie wiem nie widzę jakieś niesamowitej różnicy może trochę lepiej, na pewno sprzęgło już nie łapie na samym końcuRaymund pisze:Daj znac jak odkryjesz co to,bo u mnie niby to wina skrzyni jest a mam na 99,9 % takie same objawyhugh_h pisze: objawy mam takie że czasem czuję na drążku przy zmianie biegów "chrobotnięcie" czuję a nie słyszę![]()
wkręciłem popychacz od sprzęgła tak że wysunął się od pedału i luz się skasował, tzn zostawiłem odrobinę. ruch na łapie o 3mm więcej.
natomiast zauważyłem jeszcze jedną rzecz,
przy redukcji nie chce wskoczyć łatwo ani 2 ani 1, ale eksperyment taki że jadę na 3 zwalniam wajcha na 2 i nie wchodzi (jak z wyczuciem naciskam w kierunku 2) i zwalniam zwalniam i przy prawie stop wskakuje bez problemu. to samo dotyczy redukcji na 1.
skrzynkę od malucha już prawie na pamięć składam ale w tej nie grzebałem może ktoś lepszy się wypowie.
skrzynia kurde parę miesięcy po remoncie i kicha
jakie są diagnozy / opinie / sugestie / zalecane testy?