usunięcie holenderskiego dachu w Y60 swb
Moderator: Kosiarz
- miastek
-
- Kontaktowanie:
usunięcie holenderskiego dachu w Y60 swb
Na pewno ktoś to już przerabiał i może coś doradzić.
Czy trzeba obcinać dach razem z słupkami (wolałbym nie)
U mnie dach z zewnątrz jest podniesiony na całości ale w środku tylko nad głowami pasażerów i w bagażniku w dodatku wygląda to jakby były dwa te plastikowe dziadostwa jedno właśnie od zewnątrz a drugie od wewnątrz. Może pomiędzy nimi jest jeszcze pozostałość oryginalnego dachu? Ciężko to wogóle usunąć?
Pomóżcie
Czy trzeba obcinać dach razem z słupkami (wolałbym nie)
U mnie dach z zewnątrz jest podniesiony na całości ale w środku tylko nad głowami pasażerów i w bagażniku w dodatku wygląda to jakby były dwa te plastikowe dziadostwa jedno właśnie od zewnątrz a drugie od wewnątrz. Może pomiędzy nimi jest jeszcze pozostałość oryginalnego dachu? Ciężko to wogóle usunąć?
Pomóżcie
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Re: usunięcie holenderskiego dachu w Y60 swb
@patrol pulawy, czy jakoś tak, nick kolegi co robił taki myk.
Nissan Patrol
- bonzo74
- Kontaktowanie:
Dachy są z żywicy i maty
Wszystko powklejane jest na klej do szyb ciężko się to usuwa, mozolna robota ale do zrobienia
Najlepiej wytnij dziurę na środku i będziesz widział gdzie dalej ciąć
Ja po wywaleniu dziadostwa wkleiłem brakujący fragment dachu tez na klej do szyb
Wszystko powklejane jest na klej do szyb ciężko się to usuwa, mozolna robota ale do zrobienia
Najlepiej wytnij dziurę na środku i będziesz widział gdzie dalej ciąć
Ja po wywaleniu dziadostwa wkleiłem brakujący fragment dachu tez na klej do szyb
- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
Dach w kształcie łupiny naklejany jest na oryginalny dach. Dziura w oryginalnym dachu wycięta jest jak leci tak aby weszła podsufitka również w kształcie łupinki. Wyrzucone jest też jedno oryginalne wzmocnienie dachu. Można się tego pozbyć odcinając łupinę górną i wyłamując resztę i odcinając nożem. Potem trzeba usunąć resztki gumy z dachu i dosztukować jakąś łatę z blachy. Mozolne ale znam takich co sobie poradzili i to w longu.
Ja oryginalny dach odwierciłem i wymieniłem na nowy. Dołożyłem brakujące mocowanie a tapicer uszył nową podsufitkę.
Ja oryginalny dach odwierciłem i wymieniłem na nowy. Dołożyłem brakujące mocowanie a tapicer uszył nową podsufitkę.
Piotr
- miastek
-
- Kontaktowanie:
A jak to wygląda przy przedniej szybie? Trzeba ją wyjąć bo u mnie górny dach wchodzi pod uszczelkę.
Postawisz Miastek ze "śtyry siudemki" to ten daszek opierdolim ino mig.

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Razem z twoją budą, a co się będziemy szczypać 

- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
miastek pisze:A jak to wygląda przy przedniej szybie? Trzeba ją wyjąć bo u mnie górny dach wchodzi pod uszczelkę.
nie trzeba wyjmować szyby - uszczelka potem trochę odstaje - można zakleić gumą z tuby...
Piotr
- wskodziana
patrolpulawy pisze:Dach w kształcie łupiny naklejany jest na oryginalny dach. Dziura w oryginalnym dachu wycięta jest jak leci tak aby weszła podsufitka również w kształcie łupinki. Wyrzucone jest też jedno oryginalne wzmocnienie dachu. Można się tego pozbyć odcinając łupinę górną i wyłamując resztę i odcinając nożem. Potem trzeba usunąć resztki gumy z dachu i dosztukować jakąś łatę z blachy. Mozolne ale znam takich co sobie poradzili i to w longu.
Odgrzeję trochę kotleta w których miejscach trzeba odwiercić żeby ściągnąć stary dach , w ilu miejscach i jak się dostać do tych zgrzewów ?